G4Media.ro

Mai puțin de 1% din pastilele cu iod au fost ridicate din…

Sursa foto: ReporterIS.ro

Mai puțin de 1% din pastilele cu iod au fost ridicate din farmaciile din Galați

Interesul gălățenilor pentru una dintre cele mai mediatizate campanii recent desfășurate de Ministerul Sănătății este aproape inexistent. Din cele peste 850.000 de pastile cu iodură de potasiu distribuite în farmaciile din județul Galați, mai puțin de un procent au fost ridicate până acum, transmite publicația Viața Liberă.

În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a primit de la Ministerul Sănătății (MS) 857.000 de comprimate cu iodură de potasiu. Aproape imediat după invazia Rusiei în Ucraina, au început să apară temeri cu privire la un posibil incident nuclear de proporții într-una din centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile sanitare din România au luat decizia de a produce de urgență milioane de pastile cu iodură de potasiu. Tabletele au fost apoi trimise în țară, dar operațiunea s-a blocat brusc. Medicii de familie au refuzat să distribuie aceste pastile, spunând că o astfel de sarcină le-ar bloca activitatea de zi cu zi din cabinete. S-a ajuns astfel la un compromis, și anume ca medicamentul să fie predat unor farmacii, de unde persoanele din grupa-țintă să meargă să le ridice, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

În două luni, însă, din cele peste 850.000 de pastile disponibile în Galați, au fost ridicate doar 6.090, după cum arată datele obținute de la DSP Galați. „A fost ridicate doar zece pastile în luna iulie și 6.080 în august. În total, 3.568 de gălățeni au primit prescripție de la medicul de familie pentru ridicarea din farmacii a tabletelor cu iodură de potasiu”, a precizat pentru Viața Liberă Liliana Iordăchescu, purtătoare de cuvânt a DSP Galați.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...