G4Media.ro

Mai multe localități din Maramureș vor produce energie din resurse regenerabile după…

Sursă foto:Pixabay

Mai multe localități din Maramureș vor produce energie din resurse regenerabile după montarea mai multor parcuri fotovoltaice/ Mai multe școli, spitale și instituții publice vor reduce astfel costurile cu energia, susține Consiliul Județean

În judeţul Maramureş vor fi produşi în viitorul apropiat 70 MWh de energie electrică odată cu realizarea unor parcuri fotovoltaice în localităţile Copalnic-Mănăştur, Groşi, Târgu Lăpuş, Baia Sprie şi Lăpuşel, a informat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„Nevoia de a utiliza resurse regenerabile de energie este în continuă creştere la nivel european şi, în acest sens, am iniţiat proiectele de hotărâre (…) privind trecerea a trei terenuri din Copalnic-Mănăştur, Groşi şi Târgu Lăpuş în domeniul public al judeţului Maramureş, terenuri pe care vom construi parcuri fotovoltaice. La Copalnic-Mănăştur parcul fotovoltaic va fi construit pe 24 de hectare, la Groşi suprafaţa este de 25 de hectare, iar la Târgu Lăpuş parcul fotovoltaic va fi realizat pe 15 hectare. Un alt parc fotovoltaic va fi construit în zona Baia Sprie, pe o suprafaţă de 10 hectare din terenul primit de la Primăria Baia Sprie pentru realizarea primului parc industrial din Maramureş, pe fâşia de protecţie a iazului de decantare de la Tăuţii de Sus, care nu poate fi folosit pentru construirea de facilităţi industriale. Energia produsă în acest parc fotovoltaic va fi utilizată în parcul industrial de la Baia Sprie”, a spus Ionel Bogdan.

De asemenea, în localitatea Lăpuşel, în zona Centrului Althera, pe o suprafaţă de 15 hectare va fi construit un parc fotovoltaic, proiect care este aproape finalizat.

„În total, vor fi produşi peste 70 MWh în Maramureş, prin fonduri europene. În continuare, vom analiza încă una sau două locaţii pentru construirea de sisteme fotovoltaice în Maramureşul istoric, astfel încât să avem o distribuţie cât mai echilibrată de energie verde în judeţul nostru”, a precizat Ionel Bogdan.

Potrivit acestuia, o serie de clădiri de utilitate publică vor fi dotate cu panouri fotovoltaice.

„Şi pe partea de prosumatori vom realiza o serie de proiecte, prin care vor fi dotate cu panouri fotovoltaice clădirile Consiliului Judeţean Maramureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, clădiri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi clădirile şcolilor speciale din judeţ. Odată realizate aceste proiecte, vom reduce costurile cu energia şi vom putea produce energie electrică pentru vânzare”, a mai spus Ionel Bogdan.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...