G4Media.ro

Mai multe ambasade denunță o campanie de „intimidare” împotriva presei din Serbia/…

Mai multe ambasade denunță o campanie de „intimidare” împotriva presei din Serbia/ Puterea de la Belgrad pune presiune pe jurnaliștii de investigație și ONG-uri

Ambasade occidentale la Belgrad şi-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la o campanie de „intimidare” desfăşurată de media sârbe pro-guvernamentale şi deputaţi ai partidului de guvernământ împotriva unor ONG şi jurnalişti, notează AFP, citată de Agerpres.

În ultimele săptămâni, jurnalişti din cadrul reţelei de investigaţii KRIK au fost acuzaţi de tabloide şi posturi de televiziune apropiate guvernului că au legături cu o grupare criminală ai cărei membri au fost arestaţi recent.

În paralel, cadre de conducere ale Partidului Sârb al Progresului (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic au acuzat mai multe ONG-uri de observaţie politică că sunt „întreprinderi criminale”, dezvăluind detalii personale ale responsabililor lor.

Jurnaliştii „au fost atacaţi personal, până la punctul în care siguranţa lor este compromisă”, a declarat ambasada Franţei pe Twitter.

În plus, mai mulţi deputaţi au ţinut discursuri defăimătoare împotriva ONG-urilor, a adăugat sursa.

„Media şi societatea civilă îşi pot face munca lor crucială numai dacă sunt respectate şi li se permite să funcţioneze liber fără ameninţări sau intimidări”, a declarat ambasada belgiană, în timp ce reprezentanţele Statelor Unite şi Olandei şi-au exprimat la rândul lor îngrijorarea.

Asociaţii sârbe şi internaţionale pentru apărarea libertăţii presei avertizează regulat împotriva deteriorării situaţiei jurnaliştilor din ţara aflată în Peninsula Balcanică şi candidată la Uniunea Europeană.

Site-ul KRIK a publicat frecvent anchete privind criminalitatea organizată și gruparea dezmembrată la începutul lunii februarie, evocând presupuse legături cu anumiţi membri ai poliţiei şi ai puterii.

„Suntem singurii care am efectuat numeroase anchete, explicând şi documentând diferitele moduri în care statul îi protejează pe membrii acestui grup”, a declarat media într-un comunicat.

Miercuri, şeful delegaţiei europene în Serbia, Sem Fabrizi, i-a cerut preşedintelui Vucic „să îmbunătăţească atmosfera din ţară pentru a permite media şi societăţii civile să lucreze fără perturbări”.

sursa foto: Twitter/ KRIK

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Este vorba de jurnalisti si ONG-uri de stanga finantati din strainatate?

    • „Site-ul KRIK a publicat frecvent anchete privind criminalitatea organizată și gruparea dezmembrată la începutul lunii februarie, evocând presupuse legături cu anumiţi membri ai poliţiei şi ai puterii.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.