G4Media.ro

Macron, mesaj pentru vestele galbene: Am auzi, am înțeles. Dar transformările indispensabile…

Emmanuel macron franta sursa Facebook

Macron, mesaj pentru vestele galbene: Am auzi, am înțeles. Dar transformările indispensabile pentru Franța nu trebuie oprite/ Susține desființarea ENA, pepiniera pentru administrație și politică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a susţinut joi seară prima conferinţă de presă din mandatul său, în care a afirmat că a înţeles preocupările societăţii şi ale protestatarilor din mişcarea ”vestelor galbene”, dar va menţine cursul reformelor, promiţând totuşi şi unele reduceri de taxe, potrivit AFP, dpa şi Reuters, preluate de Agerpres.

”Am auzit, am înţeles, am simţit deplin ceea ce ei trăiesc (…) Dar transformările indispensabile pentru ţara noastră nu trebuie oprite”, a spus Macron la conferinţa de presă pe care a convocat-o după ce lunea trecută, imediat după incendiul de la Catedrala Notre-Dame, şi-a anulat sine die un discurs în care urma să anunţe concluziile sale în urma ”marii dezbateri naţionale” pe care a lansat-o în încercarea de a calma protestele ”vestelor galbene”.

Totuşi, venind în întâmpinarea revendicărilor protestatarilor care acuză scăderea puterii de cumpărare şi ”injustiţia fiscală”, el a promis o scădere semnificativă a impozitului pe venit şi o indexare cu rata inflaţiei a pensiilor mai mici de 2000 de euro începând cu 1 ianuarie 2020.

Însă a menţionat că, pentru a putea fi susţinute aceste măsuri, este nevoie să se ”muncească mai mult”, şi anume ca angajaţii să contribuie o perioadă mai îndelungată la sistemul de asigurări sociale înainte de a se pensiona.

Tot pentru susţinerea măsurilor promise, el a vorbit despre nevoia reducerii cheltuielilor publice. Însă a exclus reintroducerea taxei pe bogăţie, pe care guvernul său a eliminat-o.

În ce priveşte deficitul democratic reclamat de manifestanţii care din luna noiembrie protestează în fiecare sâmbătă, şeful statului francez a promis o modificare a legislaţiei privind organizarea referendumurilor, astfel încât parlamentul să fie sesizat pentru convocarea unui referendum dacă sunt adunate un milion de semnături ale cetăţenilor, faţă de 10% din corpul electoral, cât prevede actuala legislaţie, procent care înseamnă câteva milioane de semnături.

El a confirmat în faţa presei că va susţine desfiinţarea Şcolii Naţionale de Administraţie a Franţei (Ecole Naţionale d’Administration – ENA), instituţia de învăţământ unde sunt formate elitele din administraţie şi politică şi unde a studiat inclusiv Emmanuel Macron.

De asemenea, Macron a înăsprit tonul faţă de migraţie, afirmând că doreşte ca în fiecare an să existe o dezbatere pe această temă în parlamentul francez şi a promis că va depune eforturi în interiorul UE pentru o mai bună coordonare privind migraţia şi controlul frontierelor.
”Pentru a fi deschis, este nevoie şi de limite; pentru a primi pe cineva, ai nevoie de casă, aşadar şi de frontiere”, a indicat liderul de la Elysee.

El a estimat în acest context că este nevoie de schimbări şi în privinţa spaţiului Schengen, chiar dacă acestea ar presupune reducerea facilităţilor sale ori a numărului statelor membre ale acestui spaţiu de liberă circulaţie.

Macron a susţinut de asemenea caracterul laic al statului francez şi a promis că va fi ”necruţător” cu cei care ar dori să impună un ”islam politic”.

Printre alte promisiuni regăsite în intervenţia sa se numără realizarea unei reforme constituţionale pentru o descentralizare ”diferenţiată” şi reducerea numărului de parlamentari.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Ar trebui sa-l preocupe pe Macron faptul fortele de ordine nu au controlul asupra unor teritorii mari din Franta si unde legea e sharia musulmana. Legea Frantei acolo nu exista.

  • Lasa oamenii sa traiasca cum doresc. In perticular, fiecare face ceea ce doreste, dupa religia fiecariua sau fara religie.
   Nu astea sunt problemele noastre, ci somajul, taxele, ecologia, oamenii in varsta, salariile mici si reprezentativitatea.

  • Fortele franceze , nu vor sa aiba controlul , deoarece atunci cand vor am vazut cu ochii mei ce anume pot face .

  • Articol foarte interesant despre Franta si Macaroni, rarisim prin presa noastra:

   https://adevarul.ro/international/europa/cocotatul-notre-dame-1_5cbd7668445219c57ed33984/index.html

   I say France is on a fast track to become a shithole country.

  • Ma amuza impocrizia cu care ne place noua sa ne dam cu parerea de ce se intampla la altii in gradina. Hai mai bine sa avem grija sa facem curat la noi in gradina. da nah… asa ii romanu se pricepe la tot si toate … Ne freaca grija si criticam o tara care e cu ani lumina in fata noastra din toate punctele de vedere.. pana una alta noi tot cu WC in curte in 60 % din tara am ramas ca sa nu zic de altele cum ar fi infrastructura, cultura sanatate educatie..

 2. A déclamet ca pe o scena de teatru. Mult, plictisitor si fara anunturi serioase.
  Cam gata cu quinquennat-ul sau. Nu mai are sens sa il bagam in seama, il lasam sa ofere decoratii si sa mearga sa ne vanda produsele.
  A samedi, amis gilets jaunes!

  • Malheureusement, vos amis du samedi pourraient se retrouver au Stade Pierre-Mauroy sans se sentir encombrés. Et le lider minimo Drouet est terriblement fatigué, il fait une „pose” avec l’argent du cagnotte…

  • @jormania,

   En effet, nous ne sommes que 77% (et encore, sur le site du Figaro dont je joins le sondage en bas, car sur l’Obs, c’est de l’ordre de 82%) Bon courage et bonne continuation à vous.
   Nous, continuerons.

   https://www.facebook.com/lefigaro/posts/10156658752566339

 3. Macron este a doua catastrofa franceza din secolul XXI dupa distrugerea Catedralei Notre-Dame.

  • Catastrofele secolului trecut sunt cele două războaie mondiale, de fapt, toate războaiele in care au murit sute de milioane de oameni. Catedrala s-o umple cu kkat.