G4Media.ro

Macron, la Casa Albă: ”Trebuie să redevenim fraţi de arme” / ”O…

Sursa foto: Twitter/ Joe Biden (@POTUS)

Macron, la Casa Albă: ”Trebuie să redevenim fraţi de arme” / ”O pace durabilă înseamnă respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a primit joi pe preşedintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, dând startul unei vizite oficiale de stat menite să consolideze relaţia dintre SUA şi Franţa, în condiţiile în care Macron a apărut ca un aliat critic pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, informează News.ro, care preia CNN.

„Inimile noastre se încălzesc întâmpinând prieteni atât de apropiaţi la Casa Albă”, a declarat Biden în cadrul unei ceremonii oficiale de primire care, în ciuda dimineţii reci de decembrie, a avut loc pe peluza de sud a Casei Albe. „Este o onoare autentică să vă primesc în prima vizită de stat pe care o efectuaţi în timpul administraţiei mele şi să sărbătorim forţa şi vitalitatea relaţiilor actuale dintre Franţa şi Statele Unite ale Americii”, a continuat preşedintele american.

„În timp ce războiul revine pe teritoriul european, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi având în vedere multiplele crize cu care se confruntă naţiunile şi societăţile noastre, trebuie să devenim din nou fraţi de arme”, a răspuns Macron, în franceză.

După ce anul trecut relaţiile franco-americane au atins cel mai scăzut nivel, în urma scandalului legat de afacerea cu submarine dintre SUA şi Australia, cei doi preşedinţi se străduiesc să-şi construiască o relaţie strânsă, după cum a subliniat Biden în alocuţiunea sa.

Franţa este „cel mai vechi aliat” al Statelor Unite şi un „partener de neclintit”, a spus Biden, făcând referire la istoria relaţiei bilaterale, de la marchizul de Lafayette din timpul Războiului de Independenţă până debarcarea din Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Alianţa dintre cele două naţiuni rămâne esenţială pentru apărarea noastră reciprocă”, a adăugat el.

Biden a dat asigurări că ambele ţări sunt solidare în contextul „războiului brutal” al Rusiei în Ucraina şi a spus că lucrează pentru a se asigura că „democraţiile obţin rezultate” în numeroase probleme-cheie. El a adăugat că alianţa va „deveni mai puternică pentru decenii de acum încolo” şi i-a urat bun venit lui Macron şi delegaţiei sale la Washington.

În timpul întâlnirii bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, invazia în curs de desfăşurare a Rusiei în Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte de discuţie, a declarat la rândul său preşedintele Emmanuel Macron, care a subliniat că „pacea durabilă” înseamnă respectarea naţiunilor suverane.

„Vrem să construim pacea, iar o pace durabilă înseamnă respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar, în acelaşi timp, o nouă arhitectură, pentru a ne asigura că avem o pace durabilă pe termen lung”, a declarat Macron la Casa Albă, citat de CNN.

Preşedintele Franţei a mai spus că va discuta cu Joe Biden despre energie, economie şi spaţiu şi a subliniat importanţa „sincronizării” şi a unei „coordonări strânse”.

„Cred că acest lucru este extrem de important tocmai pentru a avea o coordonare strânsă între noi în aceste diferite domenii, deoarece vrem să reparăm consecinţele directe şi indirecte ale războiului asupra economiilor noastre şi asupra popoarelor noasdtre. Dar, în acelaşi timp, vrem să ne pregătim pentru generaţiile viitoare”, a spus el.

„Când ne uităm la istoria noastră comună, această prietenie a prevalat întotdeauna – cu rezultate destul de bune, de altfel”, a adăugat Macron.

„Ne aflăm într-un adevărat punct de inflexiune. Lucrurile se schimbă rapid, foarte rapid. Şi este foarte important să rămânem în strânsă comunicare – nu înseamnă că pentru fiecare lucru în parte trebuie să fim de acord. Înseamnă însă că suntem de acord cu aproape totul”, a declarat Biden, adăugând că va conlucra cu Macron pentru a consolida „securitatea şi prosperitatea”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. o forma diplomatica eleganta de a i spune lui putler m…ie…😇😇😇😇😇😇😇😇😇

  2. A primit șapcă ? Al nostru Joanis deja are