G4Media.ro

Luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal au fost transportați la spitalul…

Luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal au fost transportați la spitalul din Novoazovsk, în republica separatistă Donețk, susține Ministerul rus al Apărării

Luptătorii ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au fost transportați la un spital din Novoazovsk, în republica separatistă Donețk, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării într-o înregistrare video, potrivit Reuters.

Aproape 1.000 de luptători ucraineni care s-au baricadat în tunelurile de pe șantier s-au predat până acum, începând de luni, forțelor ruse și pro-ruse.

Reuters nu a putut verifica în mod independent conținutul videoclipului. Oficialii ucraineni au oprit orice discuție publică despre soarta luptătorilor care și-au făcut ultima rezistență la Azovstal.

Context

Comandanţii de rang înalt de la Azovstal – combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov – se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, mai transmite Reuters.

Agenţia de presă DAN al separatiştilor din Doneţk îl citează pe Puşilin afirmând că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. „Nu au părăsit combinatul până acum”, a spus el.

Rusia a comunicat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas.

Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar ‘Golos’, implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times, citată miercuri de media ucrainene.

Potrivit acesteia, până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit.

Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o terţă ţară, bunăoară Turcia, dar Moscova se opune unei astfel de iniţiative, a indicat Rudik, citată de Focus.ua.

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mi-e mila de ei.
    Sper ca măcar acuma, când toata lumea este cu ochii pe ei, rușii sa se comporte civilizat cu acești prizonieri.

  2. La Kolîma cu ei.

  3. Rusii chiar nu au nimic de sapat?

  4. După ce vor fi tratați, în prima faza, la spitalul din Novoazovsk, vor fi trimiși (spre recuperare) pana la sfârșitul vietii în Siberia. Ha, ha, ha😂🤣😂🤣😂🤣