G4Media.ro

Londra respinge planul de negociere post-Brexit al UE privind Gibraltarul, spunând că…

Londra respinge planul de negociere post-Brexit al UE privind Gibraltarul, spunând că ”subminează suveranitatea britanică”

Guvernul de la Londra a cerut marţi Uniunii Europene să-şi ”regândească” planul publicat privind negocierile post-Brexit asupra Gibraltarului, estimând că respectivul plan subminează suveranitatea britanică asupra acestui teritoriu, relatează Reuters.

În opinia Comisiei Europene, ideile cuprinse în proiectul de mandat de negociere ar avea un efect pozitiv asupra populaţiei care trăieşte şi munceşte de ambele părţi ale frontierei dintre Spania şi Gibraltar, menţinând în acelaşi timp integritatea pieţei comune a UE.

În schimb, ministrul de externe britanic Dominic Raab consideră că acest plan intră în conflict cu acordul-cadru pe care Regatul Unit, Spania şi Gibraltarul l-au convenit în decembrie anul trecut – înaintea ieşirii efective a Regatului Unit din UE – pentru a garanta mobilitatea la frontieră şi libera circulaţie.

Planul european ”urmăreşte să submineze suveranitatea Regatului Unit asupra Gibraltarului şi nu poate fi o bază de negociere (…) Solicităm UE să-l regândească”, a indicat responsabilul britanic.

Conform unui oficial de la Londra, unul din elementele sesizate în planul UE este că Spania va putea desfăşura controale la graniţe şi acţiuni de supraveghere în porturile, aeroporturile şi apele Gibraltarului. Or, conform acordului convenit în decembrie, acest rol ar trebui să revină agenţiei europene Frontex.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.