G4Media.ro

Locuitorii din Ohio au votat pentru introducerea dreptului la avort în Constituția…

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

Locuitorii din Ohio au votat pentru introducerea dreptului la avort în Constituția statului

Ohio a votat, marţi, pentru a introduce dreptul la avort în Constituţia sa, marcând o victorie majoră pentru militanţii pro-avort din acest stat, transmite BBC, citată de News.ro.

CBS News, partenerul american al BBC, a estimat o victorie decisivă pentru acest amendament.

Primele rezultate au arătat că aproape 58% dintre alegătorii din acest stat cu înclinaţii conservatoare l-au susţinut.

Succesul său preconizat este de natură să întărească speranţele democraţilor că dreptul la avort rămâne o problemă câştigătoare înaintea alegerilor din 2024.

De asemenea, prelungeşte un record de neînfrângere pentru măsurile de vot menite să protejeze dreptul la avort de când dreptul la procedură la nivel naţional a fost anulat de Curtea Supremă anul trecut. Aceasta este cea de-a şaptea măsură de acest fel care trece, însă măsura din Ohio, cunoscută sub numele de Issue 1, a fost considerată pe scară largă ca fiind cea mai grea luptă de până acum pentru susţinătorii dreptului la avort, deoarece a fost primul stat condus de republicani care a luat în considerare modificarea Constituţiei sale pentru a garanta în mod explicit acest drept.

Susţinătorii amendamentului i-au avertizat pe alegători că, dacă acesta nu trece, ar putea fi introduse legi mai restrictive, inclusiv interzicerea avorturilor după şase săptămâni de sarcină, fără excepţii.

În prezent, avortul este legal în Ohio până la 22 de săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, cei care au făcut campanie împotriva măsurii au argumentat că aceasta ar permite avorturile la termen, care în prezent sunt ilegale.

În timp ce voturile erau încă în curs de numărare marţi seară, susţinătorii pro-alegere au sărbătorit emoţionaţi, în timp ce presa americană estima că amendamentul constituţional va fi adoptat.

„Acesta este unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea, lucrând atât de mult cu echipa mea alături de mine pentru a obţine drepturi şi libertăţi reproductive în Ohio”, a declarat Kate Gillie pentru BBC la o petrecere de monitorizare.

„Avem două fetiţe şi este vorba despre viitorul lor şi despre drepturile lor reproductive”, a declarat o altă persoană prezentă la petrecere, Frank Tedeschi.

Unul dintre principalele grupuri care s-au opus amendamentului, Protect Women Ohio, ar fi strâns aproape 10 milioane de dolari (8,1 milioane de lire sterline) din septembrie.

Într-o declaraţie, grupul a spus: „Nu, nu, nu. Inimile noastre sunt frânte în această seară nu pentru că am pierdut o alegere, ci pentru că familiile, femeile şi copiii din Ohio vor suporta consecinţele acestui vot”.

„Suntem pregătiţi în acest moment de neconceput să susţinem femeile şi copiii nenăscuţi”, a adăugat grupul.

Amendamentul va schimba Constituţia statului pentru a include protecţii pentru accesul la avort. Acesta va stabili „un drept individual la propriul tratament medical de reproducere”, inclusiv în ceea ce priveşte avortul, contracepţia şi îngrijirea avortului spontan.

Acesta interzice în mod explicit ca statul să „împovăreze, penalizeze sau interzică în mod direct sau indirect avortul” înainte de viabilitate, care este considerată în general a fi în jurul a 23 de săptămâni de sarcină.

Amendamentul permite însă statului să interzică avortul după punctul de viabilitate, cu excepţia cazurilor în care medicul pacientei stabileşte că procedura este necesară pentru a proteja viaţa sau sănătatea.

Oponenţii măsurii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest element, spunându-le alegătorilor că ar permite „avorturile tardive” – un termen nemedical care se referă la avorturile mai târziu în timpul sarcinii. Susţinătorii au argumentat că orice avorturi efectuate mai târziu în timpul sarcinii ar necesita semnătura unui profesionist din domeniul medical care să ateste probleme grave de sănătate.

Rezultatul din Ohio, între timp, ar putea oferi indicii despre opiniile alegătorilor cu privire la avort la mai mult de un an de la răsturnarea legii Roe.

„Dacă iniţiativa de vot trece foarte uşor, va confirma că alegătorii sunt încă supăraţi”, a declarat Mary Ziegler, profesor de drept la Universitatea din California, Davis, şi unul dintre cei mai importanţi experţi în dezbaterea privind avortul din SUA, înainte de închiderea urnelor.

„Dar nu va confirma că avortul este o problemă prioritară pentru ei, aceasta este o altă întrebare”, a adăugat ea.

Democraţii, inclusiv preşedintele Joe Biden, vor spera ca această problemă să continue să energizeze alegătorii înainte de alegerile de anul viitor.

„Locuitorii din Ohio şi alegătorii din întreaga ţară au respins încercările aleşilor republicani MAGA de a impune interdicţii extreme privind avortul”, a declarat marţi seară Biden într-o declaraţie.

Alte două alegeri de marţi, una în Kentucky, cealaltă în Virginia, vor avea, de asemenea, un impact asupra accesului la avort în lunile următoare.

În statul sudic Kentucky, realegerea guvernatorului democrat Andy Beshear va fi considerată o victorie pentru activiştii care luptă pentru menţinerea accesului la avort în acest stat, iar în Virginia, republicanii încearcă să obţină controlul total al legislativului. Dacă vor avea succes, se aşteaptă ca partidul să urmărească noi restricţii asupra procedurii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. USA reveni la normalitate dupa dezastrul lasat de ruznacul Trumpet

  2. Doua observatii, votul cetatenilor schimba constitutia,iar modificarea intra in vigoare in 30 zile. Unde e parlamentul celor 300?