G4Media.ro

„Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020 de dicţionarul Collins

„Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020 de dicţionarul Collins

În timp ce guvernele lumii şi-au petrecut cea mai mare parte din 2020 încercând să controleze pandemia de coronavirus, dicţionarul Collins a anunţat că „lockdown” a fost desemnat cuvântul anului, relatează marţi agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit Collins, cuvântul pe care îl defineşte drept „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice” a fost ales pentru că reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume”.

Şase din zece cuvinte selectate pe lista scurtă au fost asociate pandemiei, printre acestea numărându-se „coronavirus”, „autoizolare” şi „distanţare socială”.

La nivel mondial au fost înregistrate peste 50,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Collins a precizat că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului „lockdown” în 2020, prin comparaţie cu doar 4.000 în anul precedent.

Printre cuvintele incluse pe lista scurtă s-a numărat şi „TikToker”, pe care Collins îl defineşte drept „o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok”, o aplicaţie de partajare video.

Cuvântul „BLM”, prescurtarea „Black Lives Matter”, a figurat, de asemenea, pe lista scurtă, notează DPA. Collins îl defineşte drept „o mişcare care face militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”. BLM a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. La anu’ o sa fie „Mindfuck”.

  2. Poate cuvantul anului sa fie ” CockDown”., suna mai …perfid 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.