G4Media.ro

Lloyd Austin: Statele Unite vor continua să zboare acolo unde permite dreptul…

sursa foto: Captură video

Lloyd Austin: Statele Unite vor continua să zboare acolo unde permite dreptul internaţional. Lovirea dronei a fost intenţionată sau nu? Nu ştiu încă. Ştim că interceptarea a fost deliberată

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să zboare „acolo unde permite dreptul internaţional”, la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioane ruse, relatează AFP.

„Este responsabilitatea Rusiei ca aeronavele sale militare să zboare într-o maniera profesionistă şi sigură”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Lloyd Austin, care a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

„La 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică la iniţiativa părţii americane”, a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii.

„Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul (Serghei) Şoigu. După cum am spus în mai multe rânduri, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare”, a afirmat Lloyd Austin. El a subliniat că ţara sa „tratează foarte serios orice potenţial de escaladare”.

„Şi de aceea cred că este important să păstrăm deschise canalele de comunicare. Cred că este foarte important să ridicăm telefonul şi să vorbim. Şi cred că aceasta va ajuta la prevenirea unei erori de calcul în viitor”, a adăugat el.

Şeful Statului Major al armatei SUA , generalul Mark Milley, a declarat că Washingtonul va analiza datele dronei pentru a stabili faptele exacte şi că el însuşi intenţionează să vorbească cu omologul său rus.

„A fost intenţionat sau nu? Nu ştiu încă. Ştim că interceptarea a fost deliberată. Ştim că comportamentul agresiv a fost intenţionat, ştim, de asemenea, că a fost neprofesional şi a fost periculos”, a menţionat generalul american.

În ceea ce priveşte contactul fizic dintre dispozitive, „rămâne de văzut” dacă a fost intenţionat sau nu, a adăugat el.

Este prima data de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie 2022, când o ţară NATO, care sprijină Ucraina, recunoaşte că a pierdut echipament operat de ea însăşi în această regiune.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au „interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată „în zona peninsulei Crimeea” şi care avansa „în direcţia” frontierelor Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...