G4Media.ro

Liz Truss este noua șefă a Partidului Conservator din Marea Britanie. Ea…

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Liz Truss este noua șefă a Partidului Conservator din Marea Britanie. Ea va deveni marți premier

Liz Truss a fost anunțată luni drept noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de conducerea partidului, iar Truss va fi desemantă marți și în postul de premier.

Truss a primit peste 80.000 de voturi în alegerile interne din partid, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, a obținut circa 60.000 de voturi.

La alegerile din partid, provocate de demisia lui Boris Johnson, au candidat Liz Truss și Rishi Sunak.

Marți, 6 septembrie, premierul Johnson va merge la Castelul Balmoral din Scoția, unde se află la ora actuală Regina Elisabeta a II-a, și își va înainta demisia, urmat de noul lider ales al Partidului Conservator, care va fi invitat de suverană să formeze noul guvern.

Sondajele în rândul membrilor Partidului Conservator au dat-o învingătoare clară pe Truss, care deține funcția de ministru de externe, cu circa 2/3 din voturi, în fața lui Sunak, fostul ministru al finanțelor.

Cei doi candidați, selectați de membrii grupului parlamentar al partidului de guvernământ dintr-un total de opt candidați, au avut trei dezbateri publice televizate și 12 întâlniri cu membrii de partid în toată țara.

Pe agenda campaniei electorale s-au aflat în fruntea agendei criza costului vieții și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Truss a promis reduceri de impozite imediat ce va prelua funcția, spre deosebire de Sunak, care a anunțat ca prioritate combaterea inflației, a cărei rată anuală a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, peste 10%. Ambii candidați au promis să continue linia dură față de Moscova, Truss fiind chiar stridentă în criticile ei la adresa Kremlinului.

În ceea ce-l privește pe premierul Johnson, în funcție din 2019, el a fost nevoit să demisioneze ca lider de partid, după o revoltă masivă a parlamentarilor Conservatori, alarmați de scăderea în sondaje ca urmare a scandalurilor repetate în care a fost implicat prim-ministrul, începând cu încălcarea restricțiilor din timpul pandemiei de Coronavirus, restricții impuse de guvernul pe care-l conducea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Zici ca i Zaharova!!! Arata mai bine ca bez.meticul ala!!!

  2. Conservatorii dau al treilea premier femeie. Laburistii: zero.

  3. O alegere slaba. Ca ministru de externe a facut o multime de gafe. Nu e Margaret Thatcher, nu e nici macar Theresa May.
    Sunak ar fi fost mai coerent. Doamna asta este doar cu gargara si nu are talentul sau inteligenta lui Boris Johnson. Rusii au motive de incantare.