G4Media.ro

Liviu Dragnea a inițiat un proiect de lege care obligă Banca Națională…

Liviu Dragnea a inițiat un proiect de lege care obligă Banca Națională să aducă în țară rezervele de aur

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de lege care obligă Banca Națională a României (BNR) să aducă în țară rezervele de aur, care în prezent sunt păstrate în proporție de 65% în străinătate.

Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României.

Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un articol al proiectului.

Acesta mai prevede că BNR urmărește menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, prevede proiectul legislativ.

Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.

În expunerea de motive, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale“. Ei spun că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, apreciază Dragnea și Nicolae, care spun că deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice“.

În ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu a comentat ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate.

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.

BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.

Foto: Liviu Dragnea (Agerpres /Alex Micsik)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

63 comentarii

 1. Pana la Europarlamentare se elibereaza locurile de veci din cimitire, astfel Livache are LOC GRATIS de Veci pentru Aur

  • Livache ar face bine să-și găsească alt ascunziș, cimitirele sunt ocupate toate de Vâlcov…

 2. Ăsta a înnebunit!
  Aurul nu este pe mâini bune pe mâinile lui și ale lui Vâlcov!
  Cine îl oprește pe tâmpitul asta??? Nu are limite ale nesimțirii, tupeului și lăcomiei!
  Sper sa nu îl urmeze prea multi, vor da socoteală nu peste mult timp! Tâmpitul asta devalizează tot și crede că poate fugi după!
  Sper sa se deștepte și alti PSDisti, asta e nebun și nu știe ce face, se crede încă în Teleorman, alaturi de gașca lui de dancile și carmencite

 3. Noi, poporul, nu vrem ca aurul sa fie adus in Romania. Sta foarte bine unde sta.
  Avem 0 incredere in actuala conducere!

 4. Asta a inebunit cu adevarat chiar vrea sa ne distrga ca natie?????????

  • Românii au ales autodistrugerea când n-au fost la vot, când a trebuit.

   Românii sunt nişte cretini. Cel puţin 79% din ei, cei care au votat cu PSD şi cei care au absentat.

 5. Tocmai am auzit, în timp ce citeam articolul d-lui Tăpălaga.
  Deci reacţionează contra-cronometru. Vor să-l mute la ruşi, ca americano-latinul?
  Şi am mai văzut o reacţie razantă cu rezultatul.
  Ungurul Bulan a declarat că ordonaţa 7 trebuie abrogată. Fix stilul.

 6. Atac, dupa atac, dupa atac!
  Si dupa moarte va cautam, lua-v-ar dracu’ sa va ia!

 7. Sa faca javra ce doreste cu aurul Romaniei?! Nu mai are bani la buget! Porcul naibii! Dar de cand este psd la putere au cerut Tezaurul Romaniei de la bolsevici? Nuuuuu, ca aia nu trebuie deranjati! Javre ordinare!

  • Tocmai ca se lauda ca economia are asa o crestere frumoasa si sustenabila incat nu se mai justifica pastrarea rezervei de aur in afara tarii (nu prea inteleg lini logica, dar mintea inginereasca a lui dragnea ma lasa mut de multe ori) si cu toate astea, culmea nu ne permitem sa cheltuim sumele aferente depozitarii – adica atunci cand economia nu o ducea asa de bine ca acum sub mareata carmuirea viorichii, ne puteam permite cheltuiala asta?
   Asta este in primul rand o initiativa populista, fiindca da bine la popor; vede si poporu ca te arde grija pentru aurul tarii, la fel de tare ca si discutiile sezoniere despre scumpirea painii, alimentul de baza al poporului zice-se.
   Dar in afara de spoiala populista mai este o chestie mult mai groasa – faptul ca partidul succesor al pcr vrea sa schimbe locatia, punctul de aplicatie, al unui instrument de garantare. Si asta nu implica numai aurul propriuzis dar si puterea care garanteaza.
   Daca nu mai garanteaza Banca Angliei respectata in toata lumea, poate garanteaza Banca Rusie (ce se vrea temuta in toata lumea) sau Banca Turciei (cu care avem afinitati istorice timp de sute de ani). Urmatorul pas va fi sa cnstate ca trebuie un adapost mai sigur pentru a avea aceeasi putere de garantare si poate ar fi mai bine sa ingropam rezerva de aur sub Kremlin sau poate prin pesterile din Asia Mica…
   Vor sa-si gaseasca niste pieteni mai de incredere … pentru ei.

 8. Omul ăsta habar nu are ce înseamnă rezerva de aur a BNR !!
  Atacul asupra BNR și în general asupra banilor României prin Fondul Suveran sau atacul asupra Pilonului II eate la fel de periculos ca și atacul asupra justiției !!

  Omul ăsta comite un act de trădare conștient și deliberat pentru a se răzbuna pe noi toți ! Inclusiv pe fraierii care lau votat !

 9. de ce sinistre dragneo? sa ia valcov lingourile sa le duca in cimitir ? sa stai tu si valcovul calare pe ele ?

 10. sinistre , vreti lingourile de aur in tara, sa le Iei tu, tericeanu si valcov?
  unde le duceti ? in panama ? unde are tot milardarul banu ?
  ce v-a dat ba tericeanu sa fumati ? v-ati dilit ba ? urla dosarele de spaga in sertare dar nu le aude nima.

 11. ce ba, ti-au spus israelieniI ca le pazesc ei? ei cu valcov ? sau cu buscu? poate cristoiu ca tot a descOperit multiversul. in fiecare, un stat paralel.

 12. Ce loc mai bun de depozitat aurul decat in piscina din Alexandria? Cum care? Aia de prost gust construita cu salariul de bugetar.

 13. UUU, MEDICAMENTE, BALACEANCA, UUUU

  • Deci, a doua oara pe seara asta. Zic sa renovam spitalul sa asteptam oaspeti de seama. Dar acum pe bune, spitalul trebuie renovat! Propun, in schimb o parte muzeu unde sa-i cazam pe Dragnea si Serban ca sa vada cat au furat.

  • Păi cum, nu știi? Are borcan rezervat, lângă borcanul lui Terente, la IML:
   „Copii, această mustață i-a aparținut tot unui tâlhar celebru, care spre deosebire de celălalt tâlhar celebru, nu prea…mai putea…”

  • @Scaraoțchi®
   Mai e rezervata si o mica eprubeta pentru organul corespunzator. Plus o lupa 5x cu suport

 14. mergeti ba la psihiatru, voi astia trei. tericeanu, dragnea si valcov.

 15. Tot la rusi vrea sa dea aurul nemernicul asta. Nu le-a ajuns rusilor tezaurul pe care l-au mistuit la inceputul secolului 20, mai vor sa pape unul cu ajutoru lui Dragnea si Valcov. Valcov este 100% omul rusilor, iar Dragnea nu poate fi altfel, cei doi praduind impreuna tara.

  • nu prea inteleg de ce e mereu omis tariceanu. este cel mai sinistru dintre ei.
   „el” a facut posibil tot ce vedem azi.
   desigur cei trei sunt doar trepadusi, scosi in fata. va spun mai mult felix & asociatii daca-i intrebati.

 16. venind de la distrusii astia din psd, e clar ca il vor furat cumva. sincer, i-as spanzura fara sa mai tergiversam cu proces samd

 17. Pai ce nu v-ati prins…cum Valcov e expert in ascuns aur prin pereti si vrea sa fie si viitor Guvernator, Livache il serveste la fileu si probabil toti peretii casei din Alexandria vor fi burdushiti de aur.

  Valcov=noul mester Manole pe haur mancati-as!

 18. Vor sa-l bage in fondul suveran, de aceea vor sa-l aduca in tara.

 19. Chiar v- ati dus toti dupa fenta?
  Felicitati-o pe Codruta.Lasati petardele.

 20. e unu cu avioane, a bagat kerosen si a pornit motoarele. a taiat si factura.

 21. Nu mai aveti bani, nenorocitilor?
  Hoti ordinari, aurul e al poporului roman, nu al hoardei voastre de hoti ordinari vanduti rusilor!
  Locul vostru e la puscarie, nu la conducerea Romaniei!

 22. Diversiuni cu iz tezauric, menite sa trezeasca sentimentul de natiune trasa pe sfoara de cotropitori. La cosul de gunoi al istoriei cu P$D-ALDE!

 23. Când ai simptomele lui Maduro,vrei să vinzi din rezervele de aur și ce rămâne,mutat la Moscova.Tratamentul bolii,este identic.

 24. O parte din rezervele valutare și de aur ale oricărui stat trebuie sa fie depozitate peste graniță, iar asta cu dublu scop:
  * Mai întâi, in caz ca un stat neprieten ne-ar ocupa peste noapte, sa nu ajungem in situația ca inamicul sa își însușească rezervele valutare și de aur ale României.
  *Apoi, numai asa, pentru împrumuturile de peste 1 000 000 000 de euro/lunar făcute de PSD pentru sinecuri, salarii babane si pensii speciale pentru pesedisti, statul roman poate obține dobânzi mai mici. Adica băncile creditoare ale statului roman vor sa știe ca rezerva valutara – ipoteca României – nu se afla in mâinile hrăpărețe ale lui lui Dragnea, Tăriceanu sau Ghiță. Atât.

  • Din Datoria Externa A Romaniei avem de recuperat de
   A P$D cel putzin 50 miliarde euro prin Natzionalizarea averilor Politicienilor din 1990-ytd

 25. Nemtii n-aveau nici o increde ca aurulu lor din strainatate chiar exista.Au facut eforturi disprerate sa-l aduca acasa. Fara succes.
  Nu se poate inapoia aurul din simplu motiv ca nu exista.

 26. Diversiune. Brusc nu mai vorbim decat de asta.

  • Corecta observatia!

  • Ba, din contra!
   Ar fi vrut ei sa nu vorbim despre asta, cat ne felicitam pentru victoria Codrutei si te trezeai maine cu auru’ pus deja in vagoane.
   Cu tot respectul este o problema mult mai grava, pentru ca pune in joc siguranta nationala

 27. S-a suparat pe bancile straine si pe BNR si vrea sa mai cheltuiasca niste bani cu transportul (parca numai cu el) rezervelor de aur. Si daca nu are incredere in BNR, ce sa faca cu ele , nu ca nu am avea destule exemple in istorie? Poate Columna lu’ PSD.

 28. E foame mare-n psd! Timpul trece si nu vin banii pentru unii. Daca pierd guvernarea maine-poimaine? Au fost la putere ca prostii?!

 29. niste hoti ticalosi si nemernici!

 30. Rezervele de aur ale Romaniei 103,7 tone (3.333.975 uncii) valoreaza aproximativ 43 miliarde dolari = 38 miliarde Euro. In Anglia este depozitata 65% din rezerva de aur, aproximativ 24,7 miliarde Euro. Dar aceasta cantitate de aur este tinuta in Anglia pentru a arata tuturor bonitatea Romaniei ( si pentru a fi siguri ca nu se va alatura vreodata tezaurului de la Moscova). Este adevarat ca platim taxe de depozitare, dar acestea sint mai mici decat am plati suplimentar la imprumuturi externe prin scaderea ratigului de tara.

 31. Da-ti-i dom’le auru’ pe mana lui Valcov, ca-l pune bine… nu-l gaseste nimeni viu…

 32. Am văzut aproape toate mesajele de aici și am înțeles că „mulți nu-l înțeleg „pe Dragnea. Păi oameni buni, nu vă e clar? Ăștia nu mai au de unde să fure și-atunci, nu e normal să vină auru-n țară? I Că dela EUROPA, a-nțercat bălaia, se pare. Ia gândiți-vă mai bine, și vedeți cum votați.

 33. Daca astazi, un puscarias(Dragnea) si un sofer(Serban ), au scos de sub manta un proiect de lege prin care sa oblige Banca Nationala sa repatrieze rezerva de aur a Romaniei aflata in banci straine pentru siguranta….va dati seama in ce PERICOL de EXISTENTA se afla Romania? Si-au pus in gand sa dea iama in reserva valutara a tarii. Daca mai asteptam (aproape doi ani) sa-i debarcam democratic, astia dau foc la tara numai sa scape.

 34. Dezastru pentru impostor si acolita Dancila, Procurorul General din Israel a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie.

 35. eu astept un headline din ala: BREAKING Liviu Dragnea a fost implicat intr-un accident de munca in timp ce vizita ferma de porci. I-a ramas un sorici in gat si s-a sufocat. SMURD-ul nu a putut interveni, deoarece fondurile de la ISU Teleorman au fost fraudate de firma Teldrum, dosar in cercetare la DNA

  • Oare nu asteptati prea des ca lucrurile sa se aranjeze doar pe cale naturala? Zic din cand in cand sa nu va mai bazati doar pe sorici, pere malaiete sau alte bunataturi traditionale si sa gasiti o cale ca sa-mi furnizati combustibil la cuptoare atunci cand e nevoie…!
   ”Breaking: Liviu N&D a fost implicat intr-o altercatie pe holurile Parlamentului cu un grup format din trei barbati si o femeie dotati cu aparate de barbierit cu cate trei lame, pentru un barbierit perfect barbatesc…

  • O sa o transform in rugaciune duminica asta la biserica :))
   Nu stiu inca unde o sa aprind lumanarea – la vii? la morti?

 36. Babele care se lauda ca tin banii la saltea invita hotii sa le jefuiasca. Ce patesc tarile care-si tin aurul acasa? Mai ales cu vecini pacifisti gen erdogan, putin…

 37. Liviu Maduro Dragnea.

 38. stie el ce ce stie. cel mai sogur loc de depozitare e la rusi. au aia grija sa nu-l dea la nimeni…de aia nici nu-l mai restituie daca il ceri

 39. Bravo, Dragnea! Atâta timp cât rezistentii se tavalesc in chinuri, e de bine.

  • probabil din cauza chinurilor incerca grapini sa fure voturile ieri. in rest, fenta. e clar ca nu are nicio sansa de reusita proiectul asta, pentru ca nu are majoritate in parlament pt el, si incearca doar sa distraga atentia. cu tine, troll consacrat, a prins. ia zi, mircica cum o mai duce? pe luju va mai limbiti intre voi? 🙂 🙂

  • Așa Gogule, morții mătii de pungaș. Vrea Vâlcov să-şi recupereze lingourile de aur confiscate de DNA. Atât mai au de prăduit, aurul ţării. Păi, bă pungaşilor, este aurul lui Vâlcov şi Draknea sau este al ţării. În caz de dezastru natural, de război, de ciumă, etc., unde întindem mâna ca să salvăm această naţie ? La Vâlcov şi Draknea ? Morţii voştrii de infractori.

  • O observatie: ciuma deja avem

 40. Mi se pare halucinant ca un infractor dovedit, impreuna cu un fost sculer-matriter iau ecizii cu privire la rezerva de aur a Romaniei.

  • Halucinant e cata lume nu iese sa voteze macar, ce sa mai zic re reactii civile!!!
   Convingeti-va anturajul sa se duca la vot! Sa se duca de rusine macar.

 41. Dragnea ar trebui s-o trimita pe principesa margareta sa recupereze tezaurul de la rusi pe care l-a predat strastrabunica-sa,regina maria, pe incredere.De ce monarhistii il obliga pe dragnea sa aduca tezaurul de la rusi? Ca s-o acopere pe regina maria de gestul de tradare nationala pentru ca a abandonat tezaurul in favoarea rusilor?!

 42. Asta e o petardă. Hai să le dăm proștilor motiv de discuții. În primul rând aceste rezerve nu pot fi mutate cum vrea Livache, nu e moșia lui mumă-sa. Sunt tratate internaționale care obligă România să aibă aceste depozite, ele reprezintă bonitatea RO în relațiile internaționale.
  În al doilea rând acest aur depozitat în beciurile BNR nu ar avea nicio valoare pe plan internațional și ar duce la un cost cu mult mărit pentru împrumuturi. Chiar dacă UK iese din Eu acest lucru nu va impacta cu nimic rezerva respectivă, banca Angliei este unul din cei 3 mari depozitari din lume, aici vorbim de o instituție care are 500 de ani în spate (pe vremea aia strămoșii lui Livache erau încă în epoca de piatră)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.