VIDEO Cursa miliardarilor pentru cucerirea spațiului: Richard Branson a revenit pe Pământ, după ce a zburat în spațiu

Richard Branson

Miliardarul britanic Richard Branson (70 de ani) a aterizat fără probleme duminică, în New Mexico, după ce a petrecut câteva minute la granița cu spațiul, la bordul unei navete a Virgin Galactic, o călătorie care marchează un punct de cotitură pentru turismul spațial.

VSS Unity, care transporta la bord doi piloți și alți trei pasageri, a aterizat pe pista bazei Spaceport America, în statul american New Mexico, în jurul orei locale 09,40 locale (15,40 GMT), potrivit boursorama.com.

Richard Branson, care a descris călătoria drept o “experiență unică în viață”, este primul miliardar care efectuează o astfel de călătorie într-un avion dezvoltat de compania pe care a fondat-o, devansându-l pe Jeff Bezos, care va efectua un zbor similar în 20 iulie.

Alți miliardari s-au deplasat deja în spațiu, în anii 2000, dar la bordul unor rachete rusești.

Un alt miliardar rival, patronul SpaceX Elon Musk, s-a aflat duminică pe pista din New Mexico, pentru a asista la eveniment.

Virgin Galactic are programate noi zboruri de încercare și vrea să înceapă operațiunile comerciale la începutul lui 2022, cu ambiția de a efectua 400 de zboruri pe an din Spaceport America.

 




“O zi mare în fața noastră. Minunat să începi dimineața cu un prieten”, a scris pe Twitter Richard, cu două ore înainte de decolare, alături de o fotografie cu el și patronul SpaceX, Elon Musk, care este desculț. Musk, marele rival al lui Jeff Bezos, care va zbura și el în spațiu peste câteva zile, a anunțat că va fi prezent la locul decolării.

 

“Mă simt bine, nerebdător, pregătit”, a adăugat Branson.

Bezos, care spera să fie primul care va efectua un zbor suborbital, i-a urat lui Branson, pe Instagram, “un zbor reușit”.

Branson a venit la locul decolării cu bicicleta, potrivit imaginilor transmise de Virgin Galactic.

 


Din cauza condițiilor meteo, decolarea a fost amânată și este prevăzută la ora locală 08,30 dimineața (14,30 GMT, 17,30 București).

Dispozitivul nu este o rachetă clasică: un imens avion purtător, condus de doi piloți, va decola de pe o pistă tradițională și va zbura timp de aproximativ 50 de minute.

De acest avion este atașată naveta VSS Unity – un exemplar al modelului SpaceShipTwo – cu alți doi piloți la bord și patru pasageri: Richard Branson și trei angajați ai companiei.

La o altitudine de circa 15 kilometri, naveta, cu o mărime apropiată de cea a unui avion privat, va fi lansată și își va aprinde motoarele pentru o ascensiune supersonică, peste 80 de km – limita fixată în Statele Unite pentru frontiera spațiului.

După o altitudine maximă de 90 de km, naveta va coborî planând.

Wikipedia, Chatham House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *