G4Media.ro

LIVE Ziua 284 de război: Luptele vor încetini în lunile de iarnă,…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

LIVE Ziua 284 de război: Luptele vor încetini în lunile de iarnă, potrivit serviciilor de informații americane / Zelenski: În regiunea Donețk-Bakhmut- Soledar este cel mai dramatic, cel mai dureros

Luptele din Ucraina au încetinit, iar acest lucru va continua probabil și în următoarele luni de iarnă, consideră agențiile de informații americane, conform BBC. Cu toate acestea, nu au existat dovezi de slăbire a rezistenței din partea forțelor ucrainene, a declarat directorul serviciilor de informații americane, Avril Haines.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o întâlnire cu comandanții săi de război care i-au raportat situația din zonele arzătoare de conflict. „În regiunea Donețk – Bakhmut – Soledar, acum, ca și înainte, este cel mai dramatic, cel mai dureros, forțele ucrainene continuând lupta cu armata rusă.

Facem totul pentru a-i ajuta pe băieții noștri de acolo. Toți cei de acolo merită cea mai mare recunoștință!”, a transmis președintele Ucrainean. În ce privește regiunile Luhansk și Harkov, armata ucraineană își întărește forțele, continuând să anihileze capacitățile ocupanților ruși. „La frontieră, întărim întregul perimetru”, a mai adăugat Zelenski, subliniind că și în zona apelor Mării Negre se fac eforturi pentru ca rachetele rusești Kalibr să ajungă „cel puțin pe fundul mării”. „Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu liderii blocului nostru de politică externă. Am făcut bilanțul săptămânii – și pregătim noi evenimente pentru decembrie-ianuarie. Pași foarte puternici. Poziția Ucrainei va fi auzită, interesele Ucrainei vor fi realizate în ciuda a tot ceea ce se întâmplă. Glorie tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie tuturor celor care muncesc pentru țara noastră! Veșnică memorie și respect pentru toți cei care și-au dat viața pentru independență”, și-a încheiat președintele ucrainean discursul.

Ora 14:36 Un reprezentant al Ministerului de Interne ucrainean arată că peste 500 de localităţi ucrainene  nu aveau energie electrică duminică dimineaţă, în urma bombardamentelor ruseşti din ultimele săptămâni, care au avariat grav infrastructura esenţială din Ucraina, relatează AFP.Inamicul continuă să atace infrastructurile esenţiale ale ţării. În prezent, 507 de localităţi din opt regiuni ale ţării noastre sunt tăiate de la alimentarea electrică”, a declarat Evgheni Ienin, adjunct al ministrului de interne ucrainean.

Ora 13:46 Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii potrivit Reuters. Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz. După o blocadă de aproape şase luni, provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul a permis Kievului să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole. Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.

Ora 13:40 Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis, în buletinul său informativ zilnic, că sprijinul din partea opiniei publice ruse pentru războiul din Ucraina „scade substanţial”, relatează DPA. „Cu Rusia improbabil să obţină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menţinerea unei aprobări chiar tacite a războiului, în rândul populaţiei, va fi probabil tot mai dificilă pentru Kremlin”, a transmis ministerul citat.

Ora 12:21 Lituania a trimis încă două obuziere 2000s în Ucraina după ce le-a reparat, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius, potrivit dpa. Ministrul lituanian al apărării Arvydas Anusauskas a scris pe Twitter, la finalul lunii noiembrie, că două obuziere erau reparate în Lituania. Începând din vară în Lituania funcţionează un centru de mentenanţă pentru vehicule de luptă, înfiinţat de doi mari producători germani de arme, Kraus-Maffei Wegmann şi Rheinmetall.

Ora 11:55 Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici cu rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova, relatează news.ro. Clericii ar fi fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse și ar fi răspândit propaganda pro-rusă în contextul invadării Ucrainei, a declarat serviciul de securitate ucrainean citat de Reuters. Anunţul făcut sâmbătă este cel mai recent, printre măsurile adoptate împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe care este legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susţine războiul. Serviciile de securitate din Ucraina au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autorităţile de ocupaţie, au promovat naraţiuni pro-ruse şi au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.

Ora 10:00 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat că va vorbi în curând cu Vladimir Putin despre probleme de securitate din jurul sectorului „nuclear civil” din Ucraina, după duminică va discuta cu directorul general al Agenţiei Internaţionale de Securitate Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

Ora 09:30 Directorul serviciilor de informații americane, Avril Haines, a informat că în această perioadă de iarnă atât Rusia cât și Ucraina vor încerca să „se realimenteze, să se reaprovizioneze și să se reconstituie” pentru orice contraofensivă din primăvară. Războiul din Ucraina se află acum în a noua lună, dar Rusia a pierdut mai mult de jumătate din teritoriul pe care l-a ocupat. Haines a declarat la un forum de apărare din California că majoritatea luptelor se desfășoară în prezent în jurul regiunii Bakhmut și Donețk din estul Ucrainei, relatează BBC.

Ora 09:00 „În regiunea Donețk – Bakhmut, Soledar – acum, ca și înainte, este cel mai dramatic, cel mai dureros. Facem totul pentru a-i ajuta pe băieții noștri de acolo. Toți cei de acolo merită cea mai mare recunoștință!”, a transmis președintele Ucrainean, în discursul său de sâmbătă seara. În ce privește regiunile Luhansk și Harkov, armata ucraineană își întărește forțele, continuând să anihileze capacitățile ocupanților ruși. „La frontieră, întărim întregul perimetru”, a mai adăugat Zelenski, subliniind că și în zona apelor Mării Negre se fac eforturi pentru ca rachetele rusești Kalibr să ajungă „cel puțin pe fundul mării”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Respect Zelensky, Respect Ucraina!

  • La cratita cu tine Mihaelo Dragostea Mea!

  • Deci mohaela o cheama pe navasta-ta ca sa intelegem. Iar tu esti un mic dictator wanna be ce vrea sa dea ordine dar nu ai curajul sa ii spui asta in fata si te dezlantui pe forumuri ca un sa.rantoc sadea 😆 🤣 😂 what a fcuking cocksucker loser! 😆 🤣 😂 😹

 2. E mai greu sa lupti pe bezna si frig..
  Dar vine primavara si aruncati voi cu rusii in mare.
  Mare noroc pe noi cu eroii astia.

  • Cu ce rimeaza Roccat?

  • Rimeaza bine cu ckakat dar merge si cu trudo zis cucko, ca amandoi sunteti niste tembeli buni doar de luat in ras 😆 🤣 😂 😹

 3. E foarte probabil un nou val de refugiati iarna asta.
  Daca nu li se termina rusilor rachetele, cum ni s-a tot promis…