G4Media.ro

LIVE Ziua 193 de război. Zona central-sudică a Ucrainei, bombardată masiv de…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

LIVE Ziua 193 de război. Zona central-sudică a Ucrainei, bombardată masiv de ruși în timpul nopții/ Zelenski cere UE să pregătească al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei / Forțele rusești sunt afectate de „probleme de moral și disciplină”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să crească şi mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce priveşte energia, prin stoparea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream. ”În această iarnă, Rusia se pregăteşte pentru un atac decisiv în ceea ce priveşte energia asupra tuturor europenilor”, a afirmat el, îndemând la unitate şi la sporirea sancţiunilor asupra Rusiei, transmite News.ro.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 3 septembrie 2022:

Ora 22:25 Germania va cheltui cel puţin 65 de miliarde de euro (64,7 miliarde de dolari) pentru a proteja clienţii şi întreprinderile de inflaţia în creştere, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, la două zile după ce Rusia a anunţat că suspendă unele livrări de gaze pe termen nelimitat., transmite Reuters, citată de News.ro.

Ora 21:30 Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal, cu care s-a întâlnit duminică la Berlin, că Germania ”nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina” pe plan militar, politic, financiar şi umanitar, în timp ce în oraşul Koln circa două mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerând Germaniei să nu mai susţină Ucraina în războiul cu Rusia şi să renunţe la sancţiunile împotriva Moscovei, relatează agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Ora 19:34 Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a acuzat duminică Germania că duce un ”război hibrid” împotriva Rusiei, el justificând sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin comportamentul ”inamical” al acesteia faţă de Moscova în plin conflict cu Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Ora 19:06 Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a părăsit duminică definitiv Rusia, a anunţat într-un comunicat reprezentanţa diplomatică americană, susţinând că motivul plecării sale este încheierea mandatului.

  • ”Ambasadorul în Federaţia Rusă, John J. Sullivan, şi-a încheiat mandatul ca reprezentant al SUA şi a părăsit astăzi Moscova”, a transmis ambasada, potrivit AFP. John Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019, scrie Agerpres.ro.

Ora 18:14 Ucraina aşteaptă să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei sale, precum şi pregătirilor pentru sezonul de iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmigal, aflat într-o vizită în Germania, relatează Reuters. Războiul provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei secătuieşte resursele financiare ale Kievului, care a cerut în mod repetat ajutoare financiare din partea UE, SUA şi creditorilor internaţionali, scrie Agerpres.ro.

Ora 17:44 Corespondentul politic The Guardian, Peter Walker, a scris despre principalele provocări cu care se va confrunta Liz Truss dacă va deveni prim-ministru săptămâna aceasta. Iată ce are de spus despre poziția ei probabilă cu privire la Ucraina, citată de The Guardian:

  • ”În calitate de ministru de externe al lui Johnson și de candidat autointitulat al continuității-Boris, Truss își va menține sprijinul ferm pentru lupta Ucrainei împotriva invadatorilor ruși. Una dintre puținele aproape certitudini ale primelor săptămâni de mandat ale lui Truss vor fi imaginile cu ea la Kiev alături de Volodymyr Zelenski. Dar, la fel ca și alți lideri mondiali, Truss se va confrunta cu dificultăți pe măsură ce războiul avansează, fără o rezolvare aparentă la vedere, mai ales atunci când consecințele crizei prețurilor la energie, în mare parte legate de război, vor începe să se facă simțite. Truss va rămâne, fără îndoială, angajată față de Ucraina. Dar, pe măsură ce repercusiunile acesteia se fac simțite, pare probabil că se va confrunta cu mai multe voci, în cadrul Partidului Conservator și la scară mai largă, care vor căuta un plan alternativ”.

Ora 17:15 O flotă de 13 nave care transportau peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, scrie The Guardian.

Ministerul a precizat că acesta a fost cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a negociat un acord de export cu Rusia, ONU și Turcia la 22 iulie. Inițiativa privind cerealele a fost semnată pentru a încerca să evite o criză globală și pentru a asigura transportul în siguranță al grâului și al altor produse esențiale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui.

Livrarea de duminică din porturile din Odesa, Chornomorsk și Pivdenny va merge către opt țări. Până în prezent, 86 de nave au părăsit Ucraina pentru a exporta produse în 19 țări de la 1 august, a precizat ministerul.

Ora 16:35 Potrivit primarului orașului ocupat Enerhodar, Dymtro Orlov, ajutoarele umanitare au fost blocate în oraș. Orlov a declarat într-o postare pe Telegram că toate camioanele au fost respinse pentru a doua zi consecutiv și că rușii fac „totul pentru a bloca orașul de întreaga lume civilizată”, scrie The Guardian.

El a spus că transportul includea scutece, kituri de igienă și alimente pentru familiile vulnerabile. El a postat, de asemenea, o imagine a unor paleți care păreau a fi stivuiți cu scutece, biscuiți energetici și cutii cu marca Unicef. Orlov a declarat că livrarea a inclus, de asemenea, peste 1.000 de metri pătrați de țesătură de protecție pentru ferestrele aruncate în aer în timpul bombardamentelor.

El a spus că „principalul argument” la primul punct de control rusesc la care au ajuns a fost că „Enerhodar nu are nevoie de nimic, locuitorii din zonă au de toate și chiar mai mult”.

Ora 16:14 Apar din ce în ce mai multe dovezi privind ținte civile lovite peste noapte de rachete rusești, de data aceasta în Harkov. Fotografii ale agenției Anadolu arată urmările unei lovituri asupra unui complex de restaurante din orașul din nord-estul țării, scrie The Guardian.

Ora 15:38 Forțele rusești au lovit mai multe obiective rezidențiale în partea central-sudică a Ucrainei în cursul nopții, potrivit lui Vitaliy Kim, guvernatorul din Nikolaev, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:22 Ucraina se așteaptă să primească săptămâna viitoare un ajutor macrofinanciar de 5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru a sprijini economia și armata și pentru a se pregăti pentru iarna care se apropie, a declarat duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:36 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pregătească cel de-al optulea pachet de sancțiuni. Detalii aici.

Ora 14:28 Un reportaj ucrainean despre Mariupol, recompensat cu cel mai prestigios premiu la festivalul internațional de fotojurnalims Visa pour l’image. Detalii aici.

Ora 13:30 VIDEO Imagini filmate în timpul nopții arată că armata rusă folosește centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete

Ora 13:24 Salvini creează polemici în Italia și pune la îndoială sancțiunile împotriva Rusiei: „Cei care sunt sancţionaţi sunt câştigători, iar cei care le-au instituit sunt în genunchi” / Reacție: „Am impresia că aud propaganda lui Putin”. Detalii aici.

Ora 12:45 Numărul copiilor refugiați ucraineni înscriși în școlile din Polonia pentru noul an școlar se ridică la aproximativ 185.000, a dezvăluit ministrul educației Prezemysław Czarnek, relatează NotesfromPoland.com.

Mulți se așteptau ca cifra să fie mai mare decât la sfârșitul anului școlar precedent, în iunie – iar școlile fuseseră pregătite pentru până la 300.000 de elevi ucraineni suplimentari -, dar de fapt acum este cu 7.000 mai mică, a declarat astăzi Czarnek pentru postul de televiziune RMF.

Nu mai departe de ieri, el spusese că „numărul va crește probabil” față de luna iunie, relatează Agenția poloneză de presă (PAP).

Ora 12:40 Li Zhanshu, cel mai înalt legiuitor chinez, va participa săptămâna aceasta la cel de-al șaptelea Forum Economic Estic de la Vladivostok, a anunțat duminică agenția oficială de presă Xinhua, devenind cel mai înalt oficial chinez care vizitează Rusia de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Reuters. Detalii aici.

Ora 11:55 „Probleme de moral și disciplină” afectează trupele rusești, pe lângă oboseala de luptă și numărul mare de pierderi, afirmă Ministerul britanic al Apărării / Soldații se plâng din cauza salariilor neplătite. Detalii aici.

Ora 09:49 Aprovizionarea cu gaze a Germaniei este în prezent asigurată, dar situaţia este tensionată şi nu poate fi exclusă o înrăutăţire a situaţiei, a afirmat autoritatea de reglementare a reţelei, după ce grupul rus Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1, transmite Reuters. Rusia a suspendat reluarea livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Strem 1, oprite pe 31 august pentru lucrări de întreţinere, afirmând că a găsit o scurgere de petrol la o turbină.

Ora 07:31 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat, într-un interviu pentru BBC, că impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliaţii săi, dar că, aşa cum britanicii ”îşi numără bănuţii”, ucrainenii ”îşi numără victimele”. Olena Zelenska a declarat că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi puternic, criza ar fi mai scurtă.

Ora 07:05 Germania va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanţa programele de asistenţă destinate persoanelor strămutate din interiorul Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul dezvoltării Svenja Schulze pentru grupul Funke Media, informează Reuters. Premierul ucrainean Denis Şmihal va efectua luni o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Ora 06:48 ”În aceste zile, Rusia încearcă să crească şi mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce priveşte energia – livrările de gaze prin conducta Nord Stream au fost oprite complet. De ce fac asta? Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european – în toate ţările continentului nostru. Vrea să slăbească şi să intimideze întreaga Europă, fiecare stat. Unde Rusia nu poate face asta prin forţa armelor convenţionale, o face cu armele energetice. Încearcă să atace cu sărăcie şi haos politic unde nu poate ataca încă cu rachete”, a afirmat Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seara.

”În această iarnă, Rusia se pregăteşte pentru un atac decisiv în ceea ce priveşte energia asupra tuturor europenilor. Şi răspunsul-cheie la asta ar trebui să fie două lucruri: primul, unitatea noastră – unitatea în protecţia împotriva statului terorist, şi al doilea – creşterea propriei noastre presiuni pe Rusia – aceasta include întărirea sancţiunilor la toate nivelurile şi limitarea veniturilor Rusiei din petrol şi gaze. Cu cât mai multe lovituri dăm împreună, cu atât mai puţine lovituri vor putea da aceşti terorişti”, a conchis Zelenski.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Actorasul a schimbat iar melodia.

    • M ă t a a schimbat batalionul. Precedentul cica nu o satisfacea😅

    • pai tie mai andrei iti place cu vazelina. Noi europenii nu mai vrem nici cu nici fara.

    • Andrei cel pr0st, trollul sovietic a iesit din grota mirosind a vodka.

    • Sa-l suji pe Zelensky, troll rus!

    • Cum merge blitzkreig-ul, tovărăși ? 😂
      Va dă mumu actorașul ? 😂

  2. Kremlinul finanțează peste 150 de organizații de extremă dreapta din Europa. Iată naziștii adevărați.

  3. si-a scos si bagaboanda la produs….

  4. Pai gazele le-au cam taiat. Au ramas alea catre Ungaria si Serbia. Daca le taie si pe alea…. nu plange nimeni. Poate doar „mama lor”!!

    Cu petrolul, cam la fel plus Cehia si Slovacia, dar acolo se rezolva….. Si apoi ce-or sa mai taie? Capul lui Putin?????

  5. Contraofensiva ce mai face ?Esec total?
    Propagandistii si-au inghitit limba?

    • Au cucerit un sat ucrainenii, dar au venit sătenii cu mașina comunala de gunoi si i-au dus înapoi acasă.

  6. Totusi ce cauta ruzziia de 6 luni in Ukraina?

  7. Buey Gionică să ne pupi în cur! :)))))

  8. @George: Nu stiu George, vezi si tu, informaza-te. Lasa întrebările retorico-i di oate.

  9. Nu ne trebuie gazul și petrolul teroriștilor! Să îl ardă degeaba, noi , aici în Europa civilizata ne descurcam și fără ! 1 an sau 2 , maxim și rușii vor veni în genunchi sa se roage de noi sa le luam gazul :-))) lool

    • Europa deja cumpăra petrol rusesc prin intermediari din India si gaz rusesc lichefiat in China. Si se preface ca nu știe sursa….
      Tot ce se va întâmpla in tr-un an doi va fi creșterea explozia a prețului energiei si redeschiderea centralelor atomo-electrice si cele pe cărbuni in EU.

    • Asa e WC-t ,Europa cumpara hidrocarburi din India ,dar mai ieftin decat cumparau in 2021 din Rusia,pentru ca mujicii au vandut anul asta prin China si India sub pretul de productie. India castiga ceva,dar Putinstanul….

  10. Mai degrabă dement decât turmentat .

  11. Sovieticule beat

  12. Bai care p.l.m. l-ati lasat pe asta afara din salon?!