G4Media.ro

VIDEO Guvernul a aprobat proiectul de lege de desființare a Secției Speciale…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Guvernul a aprobat proiectul de lege de desființare a Secției Speciale / Stelian Ion: Această anomalie juridică, creată cu nerespectarea unor principii fundamentale, a adus multe probleme

Guvernul a adoptat în ședința de joi proiectul de lege de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților, propus de Ministerul Justiției.

Stelian Ion a precizat că SIIJ este o anomalie juridică ce a creat multe probleme în România.

”Este un moment de normalitate”, a subliniat Stelian Ion.

Principalele declarații ale ministrului Justiției: 

  • Trei rânduri a fost nevoie de la Florin Iordache pentru înființarea SIIJ, noi am motivat pe multe pagini desființarea ei. Toate organismele europene – Greco, Comisia Europeană, Comisia de la Veneția – au spus la unison că înființarea SIIJ e un regres și la momentul respectiv reprezenta motive de îngrijorare foarte mari.
  • La acel moment, CSM a fost foarte vehement, în sensul în care înființarea SIIJ nu se impunea, și a dat aviz negativ.
  • Puteau să infirme procurorii SIIJ toate aceste îngrijorări și bănuieli. Însă ce s-a întâmplat ulterior a fost un bilanț rușinos. Această anomalie juridică, creată cu nerespectarea unor principii fundamentale, a adus multe probleme.
  • Iată câteva dintre ele:
    • Anumiți magistrați care au avut curajul să pornească anchete contra unor politicieni puternici sau să exprime puncte de vedere legate de atacurile de justiție au fost chemați la SIIJ, așa, ca din întâmplare
    • Fostul procuror șef al DNA a fost pus sub control judiciar, infirmat de instanță
    • Vicepreședintele Comisiei Europene a fost supus unei anchete
    • O minoră a fost oprită să meargă la părinți în străinătate
  • La toate se adaugă o ineficiență crasă: aproape 6.000 de dosare nesoluționată. În general trimit în judecată doar câteva rechizitorii pe an. Nici un dosar cu fapte de corupție nu a fost trimis în instanță, ca și când s-au terminat faptele de corupție
  • Este un moment de normalitate
  • Varianta propusă e ca dosarele SIIJ să fie trimise la unitățile de parchet după competența de materie: DIICOT, DNA sau Parchetul General
  • CSM pare aparent împotriva desființării SIIJ, ce s-a solicitat au fost garanții suplimentare pentru magistrați, cu care nu suntem de acord nici noi, nici mare parte din magistrați
  • Vă reamintesc că există anumite imunități și garanții și în prezent. Alte garanții ar însemna să punem în discuție dacă suntem egali în fața legii, dacă nu cumva prin aceste eventuale mecanisme vor mai ajunge cei care încalcă legea. Ce alte garanții au justițiabilii față de magistrați? Justiția nu este despre magistrați, ci despre justițiabili. Cele mai bune garanții sunt chiar judecătorii – judecători bine pregătiți, fără un volum mare de dosare.
  • În viitor vom putea discuta în Parlament despre eventuale garanții suplimentare, ca magistrații să se simtă liberi, fără presiuni
  • Am considerat că această formă a legii e cea mai corectă. Alte chestiuni pot fi discutate în cadrul proiectelor de lege din Justiție
  • Q: UDMR spunea că proiectul va avea o soartă incertă
    • Stelian Ion: Nu am primit propuneri concrete, doar întrebări și solicitări să găsim noi acele garanții. Sunt în continuare disponibil la dialog
  • Q: Aveți certitudinea că proiectul va trece prin Parlament în forma adoptată de Parlament?
    • Stelian Ion: Am certitudinea că vom găsi o soluție pentru a desființa SIIJ. Voi merge în Parlament să explic proiectul oricând voi fi chemat
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Sper sa mearga repede toata treaba asta.. prea se lungeste
    Parcursul lui Stelian Ion este foarte bun.

    • E in grafic. Si-au asumat desfiintsrea SIIJ pana pe 15 aprilie. 👍

      Acum mai trebuie trecut OUG-ul prin Parlament, intr-o luna.

    • Salut. Alex!
      Sunt de acord cu tine, ca stelica, merge fb spre
      nicaieri.
      De ce nu a abordat chestiunea, sub aspectul comsolidarii cu resurse a SIIJ , ca sa eficientizeze sectia? Ar fi beneficiat de un larg sprijin, dar, capul prost are o calitate ; persevereaza, doar, pentru ca este idea lui.
      Ne vom intoarce in epoca arestarii judecatorilor din sala fe judecata ??, pentru motive care, peste trei ani, sa aflam, ca nu exista?

  2. Bravo !
    Acum hai cu normalizarea varstei de pensionare si cu desfiintarea Pensiilor speciale ale magistratilor !

    • Si asta e inca in grafic. Termenul e tot 15 aprilie. Scrie in Programul de Guvernare: „eliminarea schemei de pensionare anticipata a magistratilor”. (nu am acum pagina, e la capitolul Justitie).

    • Daca nu ma insel, exista o decizie a CCR care blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistrati. Acolo nu cred ca se va putea face ceva concret.

      Dar chiar si normalizarea varstei de pensionare ar fi oricum un pas bun inainte. E aberant sa trimiti la pensie procurori sau judecatori de 50-55 de ani, cand, teoretic, sunt chiar in „varf de forma”. Nu discutam de fotbalisti.

  3. Si cum, a ramas frumoasa aia fara functie ?!?

    • Cam da, n-o s-o mai vedem ranjindu-si fasolele alea rarite din celebra poza cu care ne tot ingrozea presa periodic.

  4. Si din nou procurorii ii vor cercetape judecatorii care au curajul sa le invalideze dosarele cu care se prezinta in instanta constatand masluirea acestora! Judecatorii sunt inutili. Sa ramana doar procurorii. Erau un film SF in care o singura persoana era simultan politist, procuror si judecator. Acolo vom ajunge!

    • Sucita e mintea postacilor Psd-isti !
      Logica ta e jenanta, procurorii pot sa cerceteze judecatorii cat vor, doar alti judecatori pot da condamnare. Deci procurorii cerceteaza degeaba, fara aportul judecatorilor finalitatea este zero.

    • ar mai fi de mentionat multimile care vor sustine, in urale, activitatea procurorilor.

    • @mario 5 Da bai postac userist spalat pe creier. dar cercetare procurorului poate dura si 10 ani pana ajunge in fata unui judecator. Cum o sa mai dea sentinte acest judecator in dosarele DNA cand stie ca e cercetat de acesta.

    • @gsdfg: Procurorii aia vor fi sanctionati, pentru ca CSM-ul o poate face cand e vorba de perosane importante. Doar pentru justitiabilul de rand totul e un karaoke.

      Uite aici: „Durata totală a cercetării și urmăririi penale depinde de gravitatea infracțiunii de comiterea căreia sunteți suspectat (de la 6 la 22 de luni, cu posibilitatea unei prelungiri de 6 luni).

      Aici: https://e-justice.europa.eu/content_rights_of_defendants_in_criminal_proceedings_-169-LV-maximizeMS-en.do?clang=ro&idSubpage=2

  5. Dacă secția se mută la Parchet e ok. Dacă se mută la DNA, ne întoarcem la practicile de pe vremea lui Basescu: ai un adversar politic îi faci un dosar și santajezi un judecător să-l condamne fără dovezi clare. Vrei să-i iei unuia afacerea ca să-ți favorizezi ” sponsorii ” urmezi aceeași procedură.
    UDMR are o propunere bună pentru unde să se ancheteze abuzurile sau greșelile din justiție. Eu cred că, în actuala coaliție, singurii cu creier în cap sunt cei din UDMR. Au și ei uscaturi , dar nu au atât de mulți idioți că ceilalți.

  6. Salut. Alex!
    Sunt de acord cu tine, ca stelica, merge fb spre
    nicaieri.
    De ce nu a abordat chestiunea, sub aspectul comsolidarii cu resurse a SIIJ , ca sa eficientizeze sectia? Ar fi beneficiat de un larg sprijin, dar, capul prost are o calitate ; persevereaza, doar, pentru ca este idea lui.
    Ne vom intoarce in epoca arestarii judecatorilor din sala fe judecata ??, pentru motive care, peste trei ani, sa aflam, ca nu exista?

    • Postacii Psd sunt în depresie că se desființează SS-ul !
      Secția trebuie desființată pentru că așa au spus toate organizațiile UE, ca să nu mai intrăm în detalii. Adică unii cu democrații consolidate au spus clar că nu e bună. MVC-ul a spus că trebuie să dispară, că reprezintă un regres de la statul de drept.
      Înțelegi rusofilule ?

    • Chestiunea a fost abordata atat de unii mai priceputi decat noi in ale statului de drept, cat si transata de USR inainte de alegeri (asa au candidat, promitand ca o desfiinteaza). q.e.d.

  7. daca citim chestiunea in termeni ai discursului politicianist, nu ajungem nicaieri!

    sa-mi explice unul din sustinatorii desfiintarii sectiei cazul *Tundrea*!

    sau cum parchetul general a blocat dosarul *Flota* astfel am avut un presedinte* exceptional*, de care nici un pupincourist nu vrea sa-si aminteasca timp de 10 ani!

    procurorii sunt alaturi de avocati partile opuse in procese, procese care trebuie analizate si ale caror sentinte sentinte sunt date de judecatori!

    pai daca procurorul are puterea sa fabrice un dosar judecatorului, care mai este forta acestuia?

    in campionatul britanic de fotbal arbitrii care gresesc sunt judecati de conducatorii de cluburi?

    si inca un argumentul pentru neobositii poupincouristi pentru care ce spune stapanul simbolic reprezinta adevarul absolut: procurorii sunt legati de politic prin lege, in timp ce judecatorii, nu!

  8. !mario 5

    eu as accepta punctul de vedere al domniei-voastre daca macar un antreprenor strain care are afaceri pe teritoriul Romania ar fi fost anchetat de procurorii romani, rimis in judecata si condamnat!

    toate marile dosare de coruptie cu implicarea antreprenorilor straini nu sunt solutionate!

    atata timp cat procurorii apartin ministerulu public, ei sunt legati de lumea politica si prin ea, de interesele antreprenorilor !

    • SS-ul a anchetat vreun antreprenor străin ? Răspunsul este nu, deci nu are nici un sens argumentația dumneavoastră.
      În schimb DNA-ul l-a cercetat și a obținut condamnarea lui Beni Steinmetz, a unor arabi, turci.
      Nu prea a prins europeni cred eu din cauza mentalității de slugă a poporului român, care este în interiorul ființei noastre.
      PS. Singurul european condamnat este cetățeanul italian Săvulescu !

  9. SS-ul a anchetat vreun antreprenor străin ? Răspunsul este nu, deci nu are nici un sens argumentația dumneavoastră.
    În schimb DNA-ul l-a cercetat și a obținut condamnarea lui Beni Steinmetz, a unor arabi, turci.
    Nu prea a prins europeni cred eu din cauza mentalității de slugă a poporului român, care este în interiorul ființei noastre.
    PS. Singurul european condamnat este cetățeanul italian Săvulescu !