G4Media.ro

BREAKING Timișoara intră în carantină de luni / Arafat: Dacă începem acum,…

BREAKING Timișoara intră în carantină de luni / Arafat: Dacă începem acum, e posibil să se încheie carantina în 14-21 de zile. Restricții mai dure în weekend / Fritz: Am votat cu inima grea. Fac apel ca timișorenii să ia situația în serios / Toate măsurile adoptate

Municipiul Timișoara va intra în carantină începând de luni, 8 martie, de la ora 0.00, pentru o perioadă de 14 zile, alături de comunele din zona periurbană. Cele mai dure restricții vor fi în timpul zilelor de weekend.

UPDATE 5: Președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, s-a opus măsurii carantinei și, după ședința CJSU, a scris pe pagina sa de Facebook că „a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia Timişoarei”. Secretarul de stat Raed Arafat și primarul Dominic Fritz i-au dat replica.

”Am propus o abordare inteligentă a gestionării pandemiei Covid-19 însă azi, în CJSU Timiş, a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia Timişoarei: carantina municipiului şi a zonei periurbane. Solicit primarului Timişoarei un plan coerent de măsuri anti-covid-19, bazat pe indicatori şi cifre, care să completeze carantina formală, cu speranţa că sutele de mii de cetăţeni afectaţi vor avea parte şi de altceva în afară de restricţii înmulţite şi înăsprite. În aşteptarea planului din partea persoanelor responsabile, mă voi adresa deopotrivă Ministerului Sănătăţii pentru alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri şi Ministerului Economiei pentru o compensaţia atât de necesară operatorilor economici distruşi financiar de restricţii şi închideri obligatorii”, a scris Alin Nica pe Facebook.

Răspunsul lui Raed Arafat: „Măsurile trebuiau să fie luate, indiferent dacă era sau nu carantină. Ceea ce se poate face în plus este creșterea capacității de vaccinare. Sunt măsurile necesare, nu avem ce să facem altfel.

Dominic Fritz: „E o palmă dată fiecărui medic, fiecărui asistent care nu își mai vede copiii, și fiecăruia care încearcă să-și salveze afacerile și nu face cinste seriozității discuțiilor din CJSU. Decizia a fost luată cu un consens larg, cu 30 de voturi și îmi pare rău că unii încearcă să profite politic.”

UPDATE 4: Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara:

Această decizie e o decizie curoajoasă și foarte responsabilă.

Este o gură de oxigen dată sistemului de sănătate din județ.

Zilnic la spitalul Victor Babeș sunt evaluate circa 100 de persoane din care 20 sunt internate pentru că au nevoie de oxigen. Spitalul e plin.

Este o măsură de salvat vieți, chiar dacă este dificilă și nepopulară.

Am speranța că dacă vom respecta regulile vom avea sărbători pascale cum se cuvine.

Astfel de măsuri au fost luate și în alte țări, cu sisteme medicale mult mai puternice și care nici ele nu puteau face față.

UPDATE 3: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz:

Am votat da cu inima grea.

Teama mea a fost că dacă continuăm pe acest trend ascendent nu vom reuși înainte de Paști să ajungem la o oarecare normalitate.

Secțiile ATI sunt pline.

Lucrăm la extinderea paturilor ATI în spital. Am deschis un nou spital suport.

Am discutat cu dl colonel Gheorghiță suplimentarea numărului de doze de vaccin pentru Timișoara.

Avem nevoie și de măsuri la nivel național pentru a compensa financiar cei care suferă. Ar fi bună OUG pentru a scuti cetățenii din zona carantinată de impozitul pe venit pentru perioada respectivă.

Lipsa discursului național și a asumării responsabililor politici în această perioadă. Avem nevoie de o dezbatere națională pe tema pandemiei, avem nevoie ca oamenii să conștientizeze că situația este serioasă.

Momentan, legea nu ne permite să luăm nicio măsură restrictivă în plus fără a institui carantina. Acest lucru trebuie să se schimbe, să existe flexibilitate și să putem să luăm măsuri la nivel local.

Fac apel către toți timișorenii să ia această situație în serios, să respecte măsurile. Cel mai rău ar fi să avem carantină și să nu avem rezultate. Trebuie ca în aceste două săptămâni să scădem repede și puternic cifrele.

Vom avea de săptămâna viitoare și call center pentru toți cei care sunt în situații deosebite sau care au întrebări.

UPDATE 2: Restricțiile care vor fi impuse în Timișoara începând de luni:

Începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timișoara, Comunei Moșnița Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc și Comunei Dumbrăvița din Județul Timiș – pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Totodată, în completarea acestor măsuri domnul Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș, a purtat în ultimele 24 de ore discuții atât cu vpicepremierul României – Dan Barna, cât și la nivelul Ministerului Sănătății – astfel încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timișoara un număr mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a timișenilor.
Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.
Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.
Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
Se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20.00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Se interzic următoarele activităţi:
1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021.

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a participat la ședința Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

Raed Arafat, declarații după ședință:

Timișoara este cu cea mai mare incidență printre municipii.

Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere continuă a numărul cazurilor. Presiunea pe sectorul sanitar va fi tot mai mare.

Oricând putem să ajungem la situația în care să nu mai găsim deloc locuri în spitale.

Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității.

De ce acum?

Dacă începem acum e posibil să iasă Timișoara din carantină în scurt timp 14-21 de zile. Dacă stăm până la 10-11 la mie ca să impunem carantina va dura mult mai mult.

Avem o tulpină nouă care se răspândește mai ușor. Trebuie să fim foarte precauți.

Trebuie să intensificăm vaccinarea în zona Timișoarei și în zonele mai afectate. Acest lucru urmează să aibă loc, să crească numărul dozelor în zona Timișoarei. Dar depindem de numărul dozelor care intră în țară și de faptul că vaccinul nu are efect imediat.

Vreau să știe toată lumea că s-a discutat foarte serios. Nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar toată lumea vrea să ia măsurile corecte în sprijinul populației și al

Când hotărârea ajunge la centru, voi semna ordinul.

În timpul weekend-ului măsurile vor fi un pic mai dure. Vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile. nu vor fi deschise mallurile, centrele comerciale, marile magazine, pentru ca oamenii să nu iasă decât dacă e nevoie.

Pe durata carantinei, toate activitățile școlare vor fi online.

Apelul către populație este să suporte aceste măsuri, să înțeleagă de ce le luăm, să fie toată lumea responsabilă. Ieșiți numai dacă trebuie, declarație pe propria răspundere să fie reale.

Sperăm că în cel mai scurt timp să se revină la o situație mai acceptabilă pentru toți.

Asta e decizia care trebuia luată la acest moment.

Știrea inițială: Municipiul Timișoara intră în carantină, a decis sâmbătă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, scrie opiniatimisoarei.ro.

Alături de Timișoara vor fi carantinate localitățile limitrofe Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda, Mosnita Nouă.

Decizia de carantinare a fost luată cu 30 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri. Printre cei care au votat pentru intrarea în carantină se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Decizia finală aparține șefului DSU, Raed Arafat, care urmează să dea un ordin în acest sens.

Carantina va dura 14 zile.

În Timiș, rata de infectare cu COVID-19 este de 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la o mie de locuitori.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

40 comentarii

 1. De ce sa nu faci o pro stie cind poti sa faci o pro stie? Ce motiv ai avea sa te abtii?
  Cind vrei sa fii aproape de virusache cit mai mult timp e musai sa bagi o carantina (doua, trei chiar, ca nu strica).

 2. Timisoara intra si Dumbravita o sa iasa! 😛

 3. Sa va bagati carantina in anus si sa o scoateti peste 2 saptamani. Neaparat sa cantati si imnul pe strazi sa fuga covidu.

  • @Gica tu probabil esti o oaie care merge unde zic stapanii. Eu am cojones de bou , dar tu nu stii ce sunt alea. Oitele nu poseda asa ceva.

  • @Covidel: vezi că nimeni nu știe ce-s alea. Nu de alta dar, pentru cultura ta generală, boii sunt tauri castrați. Adică, pentru ca să pricepi clar: cojones lipsă!
   Cred că toți de-aici suntem îndurerați sincer de pierderea pe care ai suferit-o. Cum de ai rămas fără?

  • Toti ne dorim a fi niste animale mai evoluate.

 4. Gunoaiele neo-marxiste sunt fericite. Asa se instalează dictatura. A trecut un an de cand a fost stare de urgenta. Si ce s-a rezolvat? Nimic. Nemernicii o sa tot interzica drepturile fundamentale ale omului, sub pretextul pandemiei.

 5. Au testat ca idioții. Vrancea n-a testat nici pe dreaqu și acum nu are probleme.
  ORICUM, ESTE BINE CĂ SACRIFICĂ ECONOMIA JUDEȚULUI PE „ALTARUL” LUCOVID.

  • Nu sacrifică economia, domnule! Economia e ceva abstract. Sacrifică oamenii, serviciile, veniturile, afacerile, existența lor, lucru care s-a mai făcut fără rezultat. Acum un an am avut o scuză: speram să se stingă epidemia prin carantină. Acum știm că nu se va întâmpla și nu există nicio scuză.

 6. „Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității” zice arafat. Despre vaccinare?

  Imigranții din centrul Timișoarei bănuim ca nu au nevoie de declarații pe propria răspundere

 7. intindeti corda pana se rupe dupa aia faci un nod si nu mai tine

 8. Un an de zile s-a demonstrat în toată lumea că măsurile luate pe baza rezultatelor testelor sunt ineficiente și că nu contribuie cu nimic la limitarea răspândirii virusului dar încă se insistă pe aceste măsuri.

  • Da, in alte tari au fost si mai dure restrictiile si cica tot nu au avut efect .La fel s-a intamplat si cu vaccinarea, fara nici un efect care sa opreasca raspandirea virusului , din contra a crescut nr de infectati multi dintre acestia fiind chiar persoane vaccinate.Ce sa mai intelegem??? Confuzie totala !

 9. In ciuda deciziei nefericite de carantinare, venim in ajutorul cetatenilor din Timișoara (Timisoara, Romania) punand la dispozitie un formular online pentru deplasarea pe perioada carantinei. https://portal.e-primariata.ro/uat/timis/timisoara/cereri/alte-formulare/150 Acesta poate fi completat extrem de simplu pe telefonul mobil, fiecare declaratie avand un QR cod unic asociat, pe care cei de la Poliția Locală Timișoara il pot scana pentru verificarea declaratiilor fara a mai fi nevoie de hartie la purtator.

 10. Bataia de joc continua.Vom sta 2 luni inchisi,fiindca,evident carantina va continua pana dupa Pasti.Macar scutiti-ne de cinismul apelurilor tovarasesti la intelegere si rabdare.Nu ma avem nici una,dar nu avem ce face.

 11. Totusi, ce se intampla cu cei care au fost vaccinati si cu doza a doua, si au mai mult de 3 saptamani de la rapel? A fost util vaccinul pentru ceva, sau l-am facut degeaba! Poate ne spune cineva, mai ales ca vorbim de cresterea numarului de vaccinuri pentru Timis.

  • Vaccinul l-ai facut pentru tine, ca sa ii protejezi pe ceilalti trebuie sa respecti masurile de restrictie si carantinare.

  • Deci nu se iese din casa inca 4 ani, pana termina Ghita de vaccinat?

   Sau nici atunci?

  • daca ai vaccinul facut si prin asta ii protejezi pe ceilalti de ce trebuie sa stai si in carantina?

 12. Fritz tine_i tot anul în carantină. Sincer ma bucur ca timișorenii primesc o lecție. Prea s_au lăsat pe mâna progresistilor.

  • Progresiști pe dracu’. Are băiatul ăla blonduț un apetit pentru restricții și interdicții ceva de speriat, de confirmă toate clișeele despre tradițiile politice ale țării sale (nu , nu e România!).

 13. Cel mai frumos cadou de ZIUA FEMEILOR zilele trecute era în scădere MANEVRĂ 😂😂😂

 14. Arafat ca imbatranit urat, ca Iliescu

 15. F. bine pentruNica:efort minim pentru administrație cu aceasta carantină.
  F.prost pentru Fritz.:el a votat pentru, dar cu inima grea.

 16. Ai votat cu inima grea pe dracu’, de când te-ai ales faci lobby pentru carantină, până acum te-a refuzat comisia județeană că nu erau îndeplinite condițiile. De te plac timișorenii, să te stăpânească sănătoși, dar pe noi să ne lași și dacă se poate ia-ți și Arafatu’.

 17. Super, carantina rezolva problemele. Scapati de virus. Mulțumim primarului neamț.

 18. Eu propun,jos cu fritz, îi un Iohannis 2, o zis că o să fie primarul oamenilor de rând, și habar n-are cei cu el…

 19. Azi in Timisoara, maine-n toata tara! 🙂

 20. Băgați Ivermectină in farmacii, la liber, ca Bulgaria.
  Lăsați dezinformarea absolut iresponsabila ca e ,,medicament pentru pisici,,.
  S-a luat Premiul Nobel in 2015 pentru Ivermectina si a fost folosit pe milioane si milioane de oameni. Da rezultate foarte bune si in tratarea Covid.

  • Dragi mei concetățeni!
   Se pare că pt unii dintre noi,răspunsul unui medic:”nu mai avem loc la ati !( prescurtare la anestezie terapie intensiva)”chiar nu contează deloc.
   Foarte ,foarte trist.Când te gândești că cel(cea)pt.care nu mai e loc poate fii chiar mama sau bunica lor.

 21. Dacă ai formularul de deplasare la tine ,nu te infectezi cu virus. . ? Covidel îi caută pe cei care nu au formularul pe propria răspundere la el. . . ! 😄😄😄😄😄😃😃😃 Oamenii bunii! Faceți-vă VITAMINE în mușchi, B1, B6, ȘI B12, ȘI VITAMINA C INTRAVENOS. . CÂTE 10 fiole de B-uri, și 10 de vitamina C intravenos. . ! Și nu vă mai trebuie nimica. . . Și după o lună de zile luați DETRICAL 2000 UI. . . VITAMINA D. . . .IMUNITATE . . !

 22. Fritz esti cel mai nesuferit om in noiembrie era rata de infectare mult mai mare acum te-ai pus de acord cu nenea prefectu unguras si be-ai blocat cand era tanti prefecta nu ti-a mers.

 23. Foarte bine. Asa se mai goleste orasul de GJ, DJ, MH, etc. Numai unul si unul.

 24. V-a tăiat neamțul macaroana. Nu vă mai lasă la cârciumă și la jocurile de noroc. Nasoooool bă ….