G4Media.ro

Alegeri în Ungaria. FIDESZ a câștigat categoric și are o majoritate de…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Alegeri în Ungaria. FIDESZ a câștigat categoric și are o majoritate de două treimi. Viktor Orban: Victoria noastră se vede de pe Lună, și de la Bruxelles cu siguranță / Extrema dreaptă intră în Parlament prin partidul Patria Noastră

Partidul aflat la guvernare în Ungaria din 2010, Fidesz, este marele câștigător al alegerilor de duminică, câștigând peste două treimi din mandatele de parlamentari. Viktor Orban va conduce un nou guvern cu majoritate constituțională. În schimb, candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră.

 • Principalii competitori: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

Ora 8.16: Kelemen Hunor, președintele UDMR, aliat Fidesz, a felicitat partidul maghiar de guvernământ printr-o postare pe Facebook. ”Încă o dată le mulțumesc cetățenilor maghiari din România care au votat. Un lucru este sigur: cazul ungurilor din România și Transilvania va fi important pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”.

Ora 8.00: În sânul Opoziției unite au apărut primele fisuri. Ferenc Gyurcsány, liderul Partidului Socialist, l-a criticat pe candidatul la funcția de premier Péter Márky-Zay, spunând că ”un căpitan care nu își duce nava în siguranță prin furtună nu este căpitanul bun”. (sursa: Telex.hu)

Luni, ora 7.50: Potrivit publicației independente Telex.hu, blocul FIDESZ-KDNP a câștigat 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi, care îi permite să schimbe Constituția. Fidesz s-a întărit în toate județele față de precedentele alegeri din 2018. Opoziția unită a câștigat doar 57 de locuri în Parlament, iar fiecare din cele șase partide aliate va primi un număr proporțional. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 locuri în Parlament. Rezultatele votului arată astfel: FIDESZ – 53,1%, Opoziția unită – 35,04%, Patria Noastră – 6,3%.

00.56 După centralizarea unui procent de 85,96%, Fidesz scade la 53,71% la sută. Alianţa celor şase partide de opoziţie ajunge la 34,48%, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră obţine 6,31%. Pe lângă acestea obţine un mandat doar Autoguvernarea Germanilor din Ungaria. Fidesz va controla totuși, grație mandatelor obținute uninominal, o majoritate de două treimi (67,83%) cu 135 de mandate (88 obţinute individual şi 47 pe liste). Opoziţia democratică va trimite în parlament 56 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.

00.27 Candidatul opoziției, Péter Márky-Zay, și-a recunoscut duminică noaptea înfrângerea. Pe scenă se aflau doar cei șapte copii și soția lui.

 • Recunoaștem victoria Fidesz, dar subliniem că a reuşit să câștige în acest sistem.
 • Avem semne de întrebare cu privire la faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice şi libere. (Aici câţiva membri ai publicului au început să huiduie.)
 • Am sperat că putem câștiga chiar și în condiții atât de inegale, dar nu a fost cazul.
 • Trebuie să recunoaștem că Fidesz a câștigat alegerile prin propagandă, nu prin corectitudine.
 • Putem avea doar satisfacţia că Viktor Orbán nu a îndrăznit să iasă public, s-a afişat doar în fața propriilor alegători.
 • Vom rămâne aici, vom continua lupta.
 • Am construit o comunitate splendidă şi vom continua să o dezvoltăm.
 • Vom sta în coastele puterii.
 • Deşi cifrele par să arate altceva, credeţi-mă că voi aţi avut dreptate. Noi credem într-o Ungarie cinstită, lipsită de corupţie.

00.22 La un grad de procesare a voturilor pe liste de 77,55%, Fidesz scade la 54,24 la sută, dar mai câştigă un mandat individual. Opoziţia ajunge la 33,99% la voturile pe liste, partidul de extremă dreaptă Patria Nostră obţine 6,36%, peste pragul electoral. În aceste condiţii Fidesz obţine 135 de mandate (88 individuale şi 47 pe liste), ceea ce reprezintă o majoritate de două treimi de 67,83 la sută din cele 199 de mandate. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 57 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.

00.04 După Orban, microfonul a fost preluat de vicepremierul Zsolt Semjén care, în loc de discurs, a început să intoneze un cântec paşoptist, cu următorul refren: „trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!”

23.51 Viktor Orban şi-a revendicat, duminică seara, victoria în alegeri, în primul discurs ținut dupuă alegeri. Redăm mai jos principalele declarații:

 • Arătăm bine, poate nu am arătat niciodată atât de bine ca în seara asta.
 • Victoria noastră se vede de pe Lună, și de le Bruxelles, cu siguranţă.
 • Mulțumiri speciale maghiarilor de peste graniță și mai ales celor din Ucraina
 • Am epuizat toate posibilitățile de victorie în această seară. Am câștigat în sistemul cu două runde, am câștigat când opoziţia s-a aliat parţial împotriva noastră şi acum, când toată lumea s-a aliat împotriva noastră.
 • Trebuie să studiem separat cum am putut obţine cea mai mare vicgtorie chiar atunci când toți sunt unit împotriva noastră.
 • Stânga maghiară a fost cea mai proastă investiție a unchiului Gyuri”, a adăugat cu referire la la George Soros.
 • Lumea întreagă a putut vedea că ungurii își iubesc țara.
 • Toată lumea a putut să vadă în această seară aici la Budapesta, că politica creștin democrată, politica conservatoare civică, și politica patriotică a câștigat. Și noi transmitem Europei că asta nu este trecutul, ci este viitorul. Acesta este viitorul nostru comun european.
 • Această victorie va intra în istorie prin faptul că am avut de luptat cu o supraforţă: partidele de stânga de acasă, stânga internațională de jur împrejur, organizațiile internaționale ale lui Soros, ONG-urile, mass-media și, în cele din urmă, chiar și președintele Ucrainei. Nu am mai avut atât de mulți adversari deodată.

23.36 La un grad de procesare a voturilor pe liste de 63,21%, Fidesz scade la 55,16 la sută şi, iar opoziţia ajunge la 33,09%. Patria Nostră obţine 6,45%, peste pragul electoral. În aceste condiţii Fidesz obţine 87 de mandate individuale şi 47 pe liste, ceea ce reprezintă o majoritate de peste 67,33 la sută, adică peste două treimi. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 58 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7. (Sursa: 24.hu)

23.22 Diferenţa pare insurmontabilă – Viktor Orbán poate forma guvernul pentru a cincea oară, scrie telex.hu. După centralizarea a 57,64% din voturi, predicţiile arată că Fidesz-KDNP obţine 134 de mandate, adică o majoritate de 67,33%. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 58 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7. (Sursa: telex.hu)

23.15 Deşi sectorul 5 al Budapestei are primar de la Fidesz, opoziţia câştigă din nou acolo, anunţă hvg.hu. În circumscripția nr. 1, candidatul opoziţiei, Antal Csárdi, conduce cu 48,67%, după procesarea a peste 61% din voturi. Reprezentantul Fidesz, László Böröcz, urmează cu 42%, dar are un handicap greu de surmontat.

23.08 Odată cu creşterea gradului de centralizare a rezultatelor, avansul Fidesz-KDNP scade constant, având în vedere că în primă fază au fost agregate datele din localităţile mici, rurale unde partidul de guvernământ îşi are baza electorală.  După centralizarea a 53,19 la sută din voturi, Fidesz scade la 56,11 la sută şi „pierde” încă un potenţial mandat. Dacă trendul se menţine şi Fidesz obţine sub 132 de mandate, pierde majoritatea de două treimi, necesară modificării constituţiei şi modificării mai multor legi importante. (Sursa: 24.hu)

22.48 După centralizarea a 43,26% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 57,22%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 31,25. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,56%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,70 din voturi. În momentul de faţă Fidesz ar obţine 88 de mandate individuale şi 46 pe liste, ceea ce reprezintă o majoritate de peste 67 la sută. (Sursa: 24.hu)

22.40 Potrivit index.hu, candidatul opoziției, Péter Márki-Zay este pe punctul să piardă alegerile în circumscripția uninominală în fața candidatului Fidesz. Astfel,candidatul opiziției a înregistrat la prelucrarea a 74, 31 la sută din voturi 40, 37%, în timp ce candidatul Fidesz are 51,5%.

22.37 După centralizarea a 36,32% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 58,12%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 30,41. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,57%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,58 din voturi.

22.35 După centralizarea a 28,08% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 59,36%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 29,44. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,59%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,46 din voturi.

22.32 Potrivit rezultatelor parțiale, Fidesz conduce nu doar în privinţa voturilor obţinute pe liste, ci şi în circumscripţiile electorale unde mandatele se obţin în sistemul „primul trecut”, adică câştigătorul nu trebuie să obţină majoritatea voturilor. Conform rezultatelor parţiale, dintre cele 106 de circumscripţii, Fidesz conduce în 89, iar opoziţia doar în 17. (Sursa: 24.hu)

22.24 După centralizarea a 23% dintr voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 59,99%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 28,89. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,58%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,43 din voturi. (Sursa: 24.hu)

22.18 Au sosit primele rezultate parţiale. La un grad de procesare a voturilor de 40%, Peter Marki Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán  se află pe locul al doilea cu 39,38%, în urma reprezentantului Fidesz, János Lázár, care conduce cu 52,62%.

În cazul voturilor pe liste, Fidesz-KDNP conduce detaşat cu 61,93%. Coaliţia de opoziţie urmează cu 27,06% şi ar mai trece pragul electoral formaţiunea de extremă dreapta Mi Hazánk (Patria Noastră) cu 6,6%.

Trebuie precizat că au fost centralizate doar 17% dintre voturile pe listă, în principal din localităţile mai mici, unde guvernul este mai popular.

22.07 Scandalul voturilor de la Târgu Mureş „ar putea zdruncina, desigur, încrederea în integritatea alegerilor”, a admis preşedintele autorităţii electorale, Attila Nagy. Acesta a adăugat, însă, că este vorba despre un „caz nesemnificativ”, dar că vor coopera cu autorităţile care cercetează împrejurările distrugerii voturilor. Attila Nagy a subliniat că vor fi validate doar acele voturi prin corespondenţă care au același număr de identificare ca și declarația de conformitate ataşată. (Sursa: telex.hu)

21.53 Indiferent de rezultatul alegerilor din 3 aprilie, partidele de opoziţie trebuie să continue împreună, a declarat europarlamentarul Anna Donáth, președintele Momentum. Modul cooperării poate „rafinat” – a adăugat ea –, „dar nu avem voie să ne întoarcem la situaţia din 2018”. Anna Donáth a subliniat că desfăşurarea alegerilor nu a fost corectă, „a fost o luptă între David și Goliat”. (Sursa: 24.hu)

21.47 „Mulțumim celor 132.506 de alegători care şi-au încredinţat voturile angajaţilor UDMR şi ai Fundaţiei Eurotrans”, a transmis purtătorul de cuvânt al UDMR. Toate voturile strânse de cele două organizaţii au ajuns la consulatele din Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca, a subliniat Csilla Hegedüs.

21.41 Stilul de guvernare al Fidesz nu s-ar schimba prea mult în cazul unei noi victorii, nici în cazul în care nu ar mai dispune de majoritatea de două treimi, a declarat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Csaba Dömötör pentru Telex. Acesta a punctat că, datorită prezenței mari la vot, mandatul următorului parlament va fi unul puternic și va fi dificil pentru oricine să pună sub semnul întrebării rezultatul.

21.31 Primele rezultate parțiale vor putea fi date publicităţii după ora 22.00, ora României. Preşedintele autorităţii electorale, Attila Nagy a anunţat că într-o primă fază vor fi centralizate voturile candidaților individuali, apoi se numără voturile exprimate pe listele naționale, iar în final se centralizează rezultatele votării pentru referendumul privind „apărarea copiilor şi a familiei”.

21.09 Atât premierul Viktor Orbán, cât şi principalul rival al său au mulțumit tuturor alegătorilor pentru votul exprimat. Totodată, Péter Márki-Zay a remarcat anunţul făcut de Comisia Electorală Naţională, conform căruia „nu poate verifica corectitudinea voturilor din afara graniţelor”. „Am observat lucrul ăsta din distrugerea voturile opoziției”, a adăugat el, referindu-se la scandalul voturilor arse lângă Târgu Mureş. „Sperăm că victoria noastră nu va depinde de aceste voturi, pentru că ar putea provoca o criză constituțională în Ungaria”, a precizat Márki-Zay.

21.00 Se pare că opoziţia a câstigat voturile diasporei. Potrivit unui sondaj efectuat în cinci oraşe din Vestul Europei (Viena, Berlin, Bruxelles, Londra și München), de către organizația neguvernamentală Magyar Demokrácia Alap (Fondul pentru Democrația Maghiară), peste trei sferturi dintre maghiarii care votează în străinătate au votat coaliţia de opoziţie, doar 11% au ales Fidesz-KDNP, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) ar trece pragul electoral cu un rezultat de 6%. Opoziţia are cei mulţi susţinători la Londra (82,8%), iar Fidesz-KDNP la München (18,4%).

20.57 Cheia sunt votanții Jobbik, declară analistul Torok Gabor într-un comentariu pentru telex.hu. Dacă au votat coaliția opoziției, din care fac parte, atunci Fidesz pierde votul de liste, susține el. Dacă însă votanții Jobbik au plecat spre Fidesz, atunci partidul lui Viktor Orban va avea un avans de 3-5%.

20.51 De precizat că doar 93 dintre cele 199 mandate de deputat vor fi distribuite în baza votului proporţional pe liste, 106 de mandate sunt câştigate direct de către acel candidat care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie. În acest sistem mixt, rezultatele exit-poll-urilor nu au foarte mare relevanță, dacă nu se fac pe un eșantion reprezentativ de circumscripții uninominale.

20.42 Într-o scurtă declaraţie de presă după încheierea votării, vicepremierul Zsolt Semjén le-a mulţumit maghiarilor de peste granițele Ungariei pentru „loialitatea lor față de națiune”, exprimată „prin exercitarea dreptului civic la vot” în număr mult mai mare decât acum patru ani. Acesta a subliniat că următorul parlament „va întruchipa voința tuturor maghiarilor”.

20.30 Au fost date publicităţii ultimele date cu privire la prezenţă. Astfel, până la ora 18:30 au votat 5.216.424 dintre cei 7.693.857 de alegători aflați în listele electorale, ceea ce înseamnă o prezenţă de 67,8%. Cu patru ani în urmă, participarea a fost de 68,13 la sută la aceeaşi oră.

Cel mai activ județ a fost Vas, unde prezența la vot a fost de 72,49 la sută la ora 18:30, urmat de Budapesta unde 72,35 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne. Cea mai scăzută prezenţă a fost în județul Borsod-Abaúj-Zemplén, 62,19 la sută.

20.12 Conform unei estimări Medián, citate de televiziunea de ştiri HírTV apropiată puterii, Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Un mandat obţine şi reprezentantul minorităţii germane, restul competitorilor nu va avea reprezentare parlamentară. Esimările nu au fost realizate însă pe baza votului de azi. Sondajul a fost realizat la comanda RTL klub, o televiziune independentă. Rezultatele sondajului au fost date publicității astăzi, imediat după închiderea urnelor.

20.04 Exit-poll-urile întârzie pentru că nu s-au închis încă toate secțiile de votare și mai sunt alegători la coadă care așteaptă să voteze deși urnele s-au închis oficial.

20.00 Procesul de votare s-a încheiat în Ungaria la ora 19.00, ora locală, 20:00 ora Bucureștiului, după care începe numărătoarea voturilor. Rămâi pe G4Media.ro pentru a afla primul rezultatele: cine va câștiga alegerile parlamentare: FIDESZ și Viktor Orbán sau opoziția unită condusă de Péter Márky-Zay?

19.18 După ce în ultimele săptămâni au participat activ la campania din Ungaria, politicienii maghiari din România se odihnesc, cel puţin judecând după paginile lor de pe platformele de socializare, scrie transtelex.ro. Portalul precizează că maghiarii din Transilvania votează în marea lor majoritate prin corespondenţă şi, probabil, sunt doar câțiva care îşi definitivează opţiunea astăzi. Este, deci, de înţeles liniştea aşternută pe Facebook-ul politicienilor, subliniează Transtelex.

19.07 Votul se închide în mai puțin de o oră. Urnele se închid la ora 19.00 ora locală, adică 20.00 ora Bucureștiului.

19.05 „Tiszta szavazás”, asociaţie înfiinţată cu scopul asigurării corectitudinii votului, susţine că voluntarii săi au fost hărțuiţi în mai multe locuri, pentru simplul motiv că își făceau treaba. Pe o înregistrare publicată pe Facebook poate fi observat un preot „luându-i la rost” pe activişti. În Gyöngyös, județul Heves, în timp ce documentau o posibilă acţiune de turism electoral, voluntarii au fost ameninţaţi în mod repetat, iar maşina lor a fost lovită. Scena s-a repetat într-o localitate din Borsod, Alsózsolcán, susţine asociaţia. Nici voluntarii, nici presa din Ungaria care relatează incidentele, nu specifică ce partid sau partide reprezintă hărţuitorii.

18.55 Prezenţa la ora 17:00, de 62,92 la sută, se apropie de recordul stabilit în urmă cu patru ani, conform datelor publicate de autoritatea electorală. În 2018, 63,21 la sută dintre alegători au votat până la ora 17:00.

18.53 Comisia Electorală Națională nu poate ancheta cazul buletinelor de vot arse parţial şi aruncate în apropiere de Târgu Mureş, se arată într-un comunicat Societatea pentru Protecția Drepturilor Civice (Társaság a Szabadságjogokért – TASZ), citat de hvg. Potrivit ONG-lui, Comisia nu este în măsură să cerceteze neregulile comise peste graniță în cadrul procesului electoral, de aceea este nevoie de regândirea cadrului legal, pentru ca „şi voturile cetăţenilor maghiari rezidenţi în afara ţării să fie în siguranță”.

18.41 Agenţia de presă oficială MTI a vut nevoie de opt ore să publice o fotografie cu Viktor Orbán votând, remarcă 24.hu. Însoțit de soția sa, Anikó Lévai, premierul a intrat în secţia de votare la ora locală 8:18. MTI a publicat prima știre despre eveniment la ora 09:01, dar fotografia făcută la aceeaşi oră a fost publicată abia la ora 16:38.

18.36 „Libertatea de presă s-a infiltrat” în conglomeratul media controlat de putere, relevă telex.hu. Astfel, István Hraskó, jurnalist la Petőfi Népe (în traducere, poporul lui Petőfi) publică un text în care îndeamnă cititorii să participe la alegeri. Însă, inițialele frazelor puse cap la cap dau cuvântul „SAJTÓSZABADSÁGOT” ce poate fi tradus prin „libertate de presă”. Ceea ce face textul interesant este apartenenţa cotidianului în care apare. Petőfi Népe este proprietatea aceluiaşi grup, Mediaworks, care a cumpărat şi mai apoi, în 2016, a închis cel important cotidian de opoziţie, Népszabadság.

18.08 Comparativ cu acum patru ani, a crescut cu 15-20 la sută voturile exprimate la alegerile parlamentare din Ungaria de către secui, a declarat pentru Transtelex Sándor Tamás, președintele Consiliul Judeţean Covasna, lider local al UDMR. Potrivit articolului, în judeţul Covasna au fost strânse circa 31 de mii de voturi, dintre care circa zece mii de către Uniunea Maghiară din Transilvania (UMT).

Cele două organizaţii au desfăşurat o campania media susţinută pentru a convinge maghiarii din România cu drept de vot să nu-şi trimită voturile prin Poşta Română, ci să le încredinţeze membrilor UDMR sau UMT care ulterior le depun la consulatele Ungariei de la Miercurea Ciuc sau Cluj-Napoca. Procedura a ridicat semne de întrebare, mai ales după ce mai multe buletine de vot arse au fost găsite lângă Târgu Mureș.

Candidatul opoziției unite la funcția de premier a cerut anularea tuturor voturilor prin corespondenţă, în timp ce UDMR și Fidesz vorbeau despre o ”înscenare” din partea partidelor de opoziție. Chestiunea este cu atât mai sensibilă cu cât cetăţenii unguri cu domiciliul în Ungaria, dar care au părăsit temporar ţara, nu au dreptul să voteze prin corespondenţă şi sunt nevoiţi să stea la cozi în ziua votului. Ei se simt discriminaţi faţă de cetăţenii „noi”, naturalizaţi în baza noii legi a cetăţeniei adoptate de Fidesz, după 2010.

17.48 La Budapesta a fost doborât recordul de frig pentru data de 3 aprilie, anunţă Serviciul Național de Meteorologie pe pagina sa de Facebook, adăugând că în câteva localităţi s-a aşternut un strat de zăpadă de zece centimetri. Astăzi, la prânz au fost doar 2,6 grade Celsius în capitala Ungariei. Anterior, cea mai joasă temperatură, de 3,7 grade Celsius, a fost măsurată în 1944. Anunţul vine în contextul în care unii sociologi sunt de părere că întoarcerea neaşteptată a iernii a influenţat în mod negativ prezenţa la alegerile de astăzi.

17.28 La ora 13, cei mai activi votanţi au fost cei din Hódmezővásárhely, unde candidatul opoziţiei unite este însuşi Péter Márki-Zay, pretendentul la funcţia de premier, care se bate pentru un post de deputat cu János Lázár. Deşi acesta din urmă a mai pierdut din influenţa sa, rămâne totuşi unul dintre cei mai importanţi lideri ai Fidesz. În schimb, la ora 15 prezenţa de 57,19% de la Hódmezővásárhely a fost depăşită de patru circumscripţii ale capitalei, iar în două prezenţa la vot a ajuns la peste 60%. De menţionat că Budapesta este considerată fief al opoziţiei.

17.15 Continuă trendul ascendent în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Până la ora 15:00, ora locală, s-au prezentat la urne 52,75% dintre cei cu drept de vot, a anunţat Autoritatea Electorală Naţională. În 2018, 53,64% au votat până la aceeaşi oră. Se pare că locuitorii capitalei Budapesta au început să iasă la vot în număr mai mare.

17.12 Potrivit Deutsche Welle, timpul de aşteptare este de 3 ore la Stuttgart şi 2,5 ore la Düsseldorf.

17.00 Coadă de trei ore la Dublin, scrie HVG care publică şi o înregistrare primită de la un cititor. Din aceeaşi sursă aflăm că şi în Malaga, Spania oamenii aşteaptă în stradă să voteze.

16.42 Alegătorii opoziției nu au fost descurajați de ultimele sondaje care au prognozat o victorie a Fidesz cu 10 puncte procentuale, susţine directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián, într-un interviu pentru telex.hu. Sociologul Hann Endre a admis că votanţii partidului de guvernământ „tind să fie suprareprezentaţi” în rezultatele sondajelor, în consecinţă votul de astăzi ar putea fi chiar foarte strâns. Potrivit lui Hann, este posibil ca cel mai recent sondaj Medián să fi avut un efect mobilizator asupra alegătorilor de opoziție, iar o parte dintre votanţii Fidesz să fi rămas acasă în urma previziunilor favorabile taberei conservatoare.

16.27 Magyar Nemzet (în traducere: Naţiunea Maghiară), unul dintre numeroasele ziare controlate de Fidesz, publică mai mult informaţii tehnice despre procesul de votare. Este de remarcat însă pagina de deschidere a publicației. Dintre cele 11 articole ce pot fi găsite pe „prima pagină” 9 transmit, în diferite forme, acelaşi mesaj – votanţii nu aleg pur şi simplu între Fidesz şi opoziţie, ci între pace şi război – ce coincide cu mesajul principal din campania electorală al partidului de guvernământ condus de Viktor Orbán. Unul dintre articole îndeamnă la vot, prin vocea noului preşedinte al republicii, iar un altul transmite că „Fidesz (învinge) şi la Budapesta!”. (Printscreen realizat la ora 16:01.)

Ora 15.50 Și publicația americană Washington Post sugerează că Viktor Orban are prima șansă la alegerile de duminică. ”Deși victoria lui Orban nu este asigurată, experții spun că șansele sale au crescut constant în ultimele luni. Până nu demult, în decembrie, cursa părea să fie la egalitate. Partidul lui Orban, Fidesz, are acum un avans de o singură cifră, potrivit majorității sondajelor – dar acest lucru ar putea fi decisiv, deoarece harta electorală a fost decupată în favoarea Fidesz. Potrivit German Marshall Fund of the United States, opoziția ar trebui să câștige cu 3-5% mai multe voturi decât Fidesz pentru a obține o majoritate parlamentară”, notează Washington Post.

Ora 15.39 Într-o localitate de provincie din nord-estul Ungariei se plătesc zece mii de forinţi (cca. 140 RON) în schimul unei fotografii cu buletinul de vot, transmite site-ul 168 óra care publică o înregistrare video realizată în Onga, judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén. Înregistrarea a fost încărcată pe Facebook printr-o aplicaţie dezvoltată de ONG-uri cu scopul asigurării corectitudinii votului. În videoclip pot fi auziţi câţiva localnici discutând într-un magazin despre faptul că banii se dau după prezentarea fotografiei realizate cu telefonul mobil. Din discuţie nu reiese în favoarea cărui competitor electoral a fost organizată schema.

Ora 15.13  Campania electorală a fost total schimbată de invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta l-a pus pe Orban, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, într-o poziție delicată, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Euronews.  ”Chiar și aliații săi din regiune – Republica Cehă, Slovacia și Polonia – l-au atacat pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă împotriva Moscovei. Dar s-ar putea ca lui Orban să nu-i pese: conflictul dintr-o țară vecină ar putea incita la un ”efect de raliere în jurul steagului”, care tinde să favorizeze președintele în funcție. Principala temă de campanie a coaliției de opoziție a fost presupusa corupție din Ungaria. Transparency International plasează Ungaria pe unul dintre cele mai proaste locuri din UE în ceea ce privește indicele său de percepție a corupției”, mai scrie Euronews.

Ora 15.02 Potrivit celor mai recente date, 40,01% dintre cei eligibili şi-au exprimat votul până la ora 13:00, ora locală. În urmă cu patru ani participarea a fost de 42,32 la sută, la aceeaşi oră. Putem vorbi de o revenire seminificativă faţă de ora 11:00, când faţă de 2018 exista o diferenţă de peste patru procente.

Ora 15.00 Referendumul privind drepturile LGBT. Pe lângă alegeri, ungurii vor fi întrebați, în cadrul unui referendum organizat tot duminică, ce părere au despre legislația care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de transsexuali. Criticii spun că legea, adoptată anul trecut, este discriminatorie, contravine valorilor europene și echivalează homosexualitatea cu pedofilia. Guvernul a răspuns prin oferirea unui referendum, în care se pun următoarele patru întrebări, conform Euronews:

 • Sunteți de acord cu predarea orientării sexuale copiilor minori în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?
 • Sunteți de acord cu promovarea terapiei de schimbare de sex pentru copiii minori?
 • Susțineți expunerea fără restricții a copiilor minori la conținut mediatic cu conținut sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?
 • Sunteți de acord cu prezentarea de conținut mediatic de schimbare de sex minorilor?

Ora 14.52 În Olanda, circulaţia defectuoasă a trenurilor îngreunează participarea la vot, în condiţiile în care a fost deschisă o singură secţie de votare, la Haga. Potrivit corespondentului HVG, singurul tren de la Amsterdam pleacă după ora 17:00, iar biletele la cursele de autobuz au fost epuizate. Unii încearcă să închirieze curse private şi să ajungă astfel la Haga până la ora 19:00, când se închid urnele

Ora 14.40 Hvg.hu transmite pe baza informaţiilor primite de la cititori că există cozi apreciabile în mai multe oraşe din vestul Europei. La Stuttgart și München timpul de aşteptare poate fi şi de două ore.

Ora 14.13 Prezenţa slabă de până acum poate fi pusă pe seama vremii, a explicat într-o emisiune live a portalului telex.hu sociologul Hann Endre, directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián. Potrivit acestuia, este posibil ca mulţi alegători care de obicei votează dimineaţa să fi amânat ieşirea la urne din cauza ninsorii de dimineaţă şi a temperaturilor scăzute, dar nu este exclus ca aceştia să-şi exercite dreptul de vot mai târziu, pe parcursul zilei.

Ora 13.52 Deutsche Welle transmite că un şir lung de cetăţeni ungari aşteaptă în fața clădirii ambasadei Ungariei din Berlin pentru a-și exprima votul. Timpul de așteptare poate fi de până la 45 de minute. Situaţia este asemănătoare la Bruxelles, în faţa Institutul Cultural Maghiar, unde a fost deschisă o secţie de votare pentru cetăţenii rezidenţi în Belgia, adaugă hvg.huDe menționat că urnele se închid la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora României.

Ora 13.38 La 33 de ani de la schimbarea regimului, Viktor Orbán încă se război cu comuniștii, comentează portalul HVG postarea de dimineață a lui Viktor Orbán. Analiza arată că, la ultimele alegeri, Fidesz a folosit viziunea unei țări divizate în diverse forme, susţinând că luptă împotriva unei tabere formate din comuniști, eventual soroşişti sau chiar comunişti soroşişti. Mesajul liderului Fidesz este considerat „foarte amuzant”, în condiţiile în care singurul politician de opoziție cu care oficiosul Magyar Hírlap a publicat un interviu de o pagină este nimeni altul decât fostul socialist Tibor Szanyi, fondatorul unui partid care apelează la nostalgia comunistă şi care a fuzionat cu formaţiunea condusă de Gyula Thürmer, comunist deschis, care a susținut în repetate rânduri politica Fidesz în ultimii ani.

Ora 13.22 O manipulare dibace a graniţelor circumscripţiilor electorale face ca Fidesz să fie greu de dislocat, arată într-o analiză The Economist, subliniind că partidul populist conservator din Ungaria conduce cu doar 5-6 procente în sondaje, dar se pregăteşte de victorie. Secretul constă în „înghesuirea” alegătorilor opoziției în câteva circumscripții mari şi răspândirea propriilor electori în mai multe districte mai puțin populate. Astfel, în 2018 Fidesz a câștigat 67% din mandate cu doar 49% din voturi. The Economist apreciază că opoziția ar avea nevoie de 54% din voturi pentru a controla parlamentul, iar Fidesz poate păstra majoritatea parlamentară cu doar 43%.

Ora 13.02 La ora 11, ora locală (12, ora României), datele arată, în continuare, o prezenţă mai slabă ca acum patru ani. Au votat 25,77% dintre cei eligibili, faţă de 29,93%, în 2018. Redăm mai jos un grafic al prezenței la vot la ultimele patru șiruri de alegeri, date publicate pe Facebook de analistul Torok Gabor, de la Political Capital.

Ora 12.53 Posturile publice continuă campania deşenţată pro-guvernamentală şi în ziua votului. Programele difuzate de televiziunea publică M1 alternează ştirile care reproduc principalul mesaj de campanie al Fidesz (votanţii trebuie aleagă între pace şi război) cu „reportaje” care subliniează rezultatele guvernelor Orbán.

Ora 12.44 În ciuda faptului că războiul din Ucraina este în centrul atenției, numeroși maghiari sunt deranjați de creșterea prețurilor de consum, inflația atingând în februarie un maxim al ultimilor 15 ani de 8,3%, chiar și în condițiile în care Orban a impus plafoane pentru prețurile de vânzare cu amănuntul a carburanților, a produselor alimentare de bază și a ratelor la creditele ipotecare, notează agenția Reuters într-o analiză publicată duminică. Grupul de reflecție GKI a declarat că un sondaj privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar și după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.

Ora 12.35 „Miza alegerilor este dacă mergem spre vest sau facem cu ochiul spre est, dacă ne putem desprinde sau nu de Putin și de Rusia”, a declarat Bertalan Tóth, co-președintele Partidului Socialiştilor Maghiari (MSZP, de opoziţie). Potrivit acestuia, de rezultatul alegerilor depinde şi dacă Ungaria va putea accesa fondurile europene. (Sursa: MTI)

Ora 12.09 Prima măsură al noului guvern ar fi alăturarea Ungariei la Parchetul European, a declarat Péter Márki-Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán la ieşirea de la urne. 24.hu a remarcat că politicianul însoţit de soția și cinci copii adulți şi-a invalidat ostentativ buletinul de vot aferent referendumului care, potrivit guvernanţilor, ar avea ca scop „apărarea copiilor” de ”propaganda gender”. Reuters notează că, în timpul campaniei electorale, liderul opoziției, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o alegere între Est și Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice și îndepărtând țara central-europeană de Uniunea Europeană.

Ora 12.00 Telex.hu anunţă că, deşi la deschiderea urnelor la Londra se formase o coadă de circa 200 de metri, numărul votanţilor scade continuu. La trei ore de la startul votării, jumătate din cele 50 de cabine de vot sunt libere. Cu toate acestea, se aşteaptă o prezenţă mai putenică faţă de 2018, în condiţiile în care numărul celor înscrişi pe listele de vot din Regatul Unit a crescut de la 1171 la peste nouă mii. Cetăţenii cu domiciliul stabil în Ungaria, dar care se află în afara ţării în ziua alegerilor, îşi pot exprima votul numai personal, spre deosebire de maghiarii de peste graniţele Ungariei, naturalizaţi recent, care pot vota prin corespondenţă.

Ora 11.55 Șansele sunt ușor favorabile ca premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri europeni, să-și prelungească guvernarea de 12 ani în alegerile de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernului său asupra presei de stat, transmite Reuters. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină.

Ora 11.35 A crescut semnificativ numărul voturilor din diaspora faţă de acum patru ani, scrie portalul kronika.ro, finanţat din fonduri publice ale statului ungar. Potrivit articolului, doar o mică parte a voturilor prin corespondenţă (34 000) a fost trimisă prin poştă, restul (peste 190 000) fiind predat direct personalului misiunilor diplomatice ungare. Din România au fost returnate aproape 52.000 de buletine de vot, ceea ce reprezintă 26% din cei 195.920 de alegători maghiari care locuiesc aici, scrie Krónika. În 2018, 224 000 de persoane au votat prin corespondenţă.

Ora 11.32 Întrebat duminică în repetate rânduri despre legăturile sale strânse cu Moscova și cu președintele rus Vladimir Putin, Orban a declarat: „Mă bazez pe interesele naționale ale Ungariei, sunt pro-ungar”. Într-o ridicare de cortină publicată înaintea alegerilor de azi, Al Jazeera scrie despre Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani: ”Este cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE. Deși Orban a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei, el refuză să permită tranzitul pe teritoriul său al armelor care se îndreaptă spre Ucraina. De asemenea, el a exclus posibilitatea de a face eforturi pentru a reduce dependența puternică a Ungariei de energia rusească, care este esențială pentru politica emblematică a Fidesz de reducere a facturilor la utilitățile casnice. „Există realități fizice dure când vine vorba de aprovizionarea cu energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pentru Al Jazeera. „Lumea poate vedea că modelul maghiar de plafonare a prețurilor la energie pentru a proteja populația împotriva inflației funcționează.”

Ora 11.08 Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Naţională, în primele trei ore, până la ora 10, ora României, s-au prezentat la urne 793 219 de persoane, adică 10,31% dintre cei cu drept de vot. Portalul Telex reaminteşte că, în urmă cu patru ani, până la această oră şi-au exercitat dreptul de vot 13,17% dintre cei eligibili, dat acest procent a reprezentat un record.

Ora 11.04 Potrivit agenţiei dpa, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care vor supraveghea alegerile, o decizie extrem de neobişnuită într-o ţară membră a UE. Un raport interimar al OSCE a menţionat deja deficienţe serioase. Raportul a ridicat îngrijorări conform cărora „funcţiile oficiale ale guvernului sunt amestecate cu activităţile de campanie sau sunt folosite necorespunzător ca instrument de campanie”.

Ora 10.56 În contextul alegerilor parlamentare, presa de opoziţie de la Budapesta îl citează pe președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, care într-o postare video recentă îl ciritică pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că s-a opus transferului de armament către Ucraina, prin Ungaria. Zelensky susţine că Ucraina şi susţinătorii săi din Occident vor să prevină răspândirea conflictului către Budapesta, Cracovia sau Vilnius, iar guvernul maghiar se opune tocmai acestui demers şi sprijină, astfel, obiectivele Moscovei.

Ora 10.48 Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Ora 10.34 Potrivit unui mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, candidatul comun la prim-ministru al opoziției, Péter Márki-Zay, va vota la ora 11 (ora României), după ce va fi ieşit de la liturghia de duminică. Politicianul a îndemnat toată lumea „să se îmbrace frumos” pentru „sărbătoarea schimbării guvernului”.

Ora 10.28 Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE, citată de Agerpres. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.

Ora 10.12 Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.

Cum este ales parlamentul Ungariei în alegerile din 3 aprilie? Două voturi și reprezentare separată, majoritar uninominală și proporțională de listă 

Ora 10.09 La ieşirea de la urne, premierul Viktor Orbán a repetat principalul mesaj al Fidesz: oamenii trebuie să aleagă între pace şi război. Premierul s-a referit la acuzaţiile din campanie, conform cărora coaliţia de opoziţie poartă negocieri cu preşedintele ucrainean şi, în cazul unei victorii, ar arunca Ungaria în război. Orban a votat puțin după ora 9, ora României. (Sursa: MTI)

Ora 10.00 Potrivit publicației 24.hu, cea mai importantă întrebare este dacă Viktor Orbán poate forma un guvern pentru a cincea oară sau dacă candidatul comun al partidelor de opoziție, Péter Márki-Zay, va sparge hegemonia de lungă durată a Fidesz. Din 2010, Fidesz-KDNP se află la guvernare și cu o majoritate de două treimi: 52,7% din voturile de listă în 2010, 43,7% în 2014 și 47,36% în 2018. Sondajele de opinie dau rezultate diferite, așa încât sunt greu de tras concluzii pe baza lor. În timp ce Závecz prevede o cursă strânsă, Medián prezice o victorie semnificativă a Fidesz duminică.

Ora 9.58  Urnele s-au deschis în Ungaria la ora șapte, ora României, iar până la ora opt s-au prezentat la urne 139 667 de persoane, adică 1,82% dintre cei cu drept de vot.

Citește și

Alegerile cruciale din Ungaria se joacă / Tot ce trebuie să știi despre mize, teme de campanie și despre cele două tabere care se înfruntă duminică: FIDESZ-ul condus de Viktor Orban și coaliția de opoziție reprezentată de Péter Márky-Zay

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

221 comentarii

 1. Poate scapă ungurii de dictatura lui Orbán.

  • Ce dictatura e aia în care aproape 50% votează cu Orban?….e fix ca la noi, fiecare votează cu cine vrea, daca nu iti convine tie, nu e treaba majorității…progreseul ar face bine să coboare printre oameni, să se rupă de aia cu teme neinteresante pentru public, să înceteze să atace ce au propus chiar ei, când erau la guvernare…până la proba contrarie, sunt de acord cu tine, nu or fi hoti, dar prosti sunt sigur, atât de mari ca se vad din avion….e suficient să urmărești vreo cativa lideri…

  • Dictaturs e aia in care cineva foloseste puterea statului pentru a se mentine la conducere. Adica face legi electorale care il avantajeaza, cumpars voturi cu bani publici, cumpara presa cu bani publici, suprima presa prin inchiderea redactiilor oponentilor politici, foloseste sistemul juridic pentru eliminarea (sau simpla) discreditarea oponentilor politici, foloseste software-ul de spionaj si ramane nepedepsit etc. Faptul ca un stat organizeaza alegeri nu face din acel stat automatic o democratie functionala. Daca nu poti sa intelegi asta esti pierdere de vreme

  • Sa aibe parte de dictatura necrofilului de mac si g.. y-ul ui de Rutte?
   Ei bine nu scapa, vorbim după 22:00

  • Nu e semn bun pentru Viktor Orban plecarea lui Cîțu din coaliție.

  • @Bobitza
   Poate ne lamuresti si ce e cu voturile alea aruncate prin Targu Mures. Pari sa ai informatii de la interior din moment ce tot te agiti pe aici cu mesaje de propaganda putinista. Explica-ne cum sta treaba cu democratia asta din Ungaria, foarte similara cu democratia lui Putin si celelalte democratii autentice din Afganistan, Coreea de Nord, etc. Comparatie intre un Orban si Kim Jong-un poate pare deplasata acum. Dar, sa nu uitam! Si Putin parea un pic mai normal in urma cu 15-20 de ani.
   Pentru Romania este foarte important rezultatul alegerilor din Ungaria. Exista deja pericolul sa avem hotar cu Rusia. Nu ne-ar avantaja ca vecinii dinspre NV sa fie si ei acaparati total de politica rusofila si sa devina doar o anexa a Kremlinului.

  • Nu cred că ar trebui sa fie știrea zilei pe g4 media.Nu se schimba nimic în HU.
   In Romania, indiferent ce se votează, nu contează, tot „USL” GUVERNEAZA.

  • Bobita, pe bune, daca taceai pareai mult mai inteligent. Pai si Ceausescu era votat cu 100% nu cu 50. Pricepi, ca-ti facem o schita daca vrei?

  • are dreptate andreig, adevarata democratie e cand politicienii dela putere dau legi nedorite de majoritatea popurului si care le produc daune financiare

   Numai useristii stiu sa semneze pentru pensii stagnante pe 50 de ani. Resul partidelor vor voturi, ca prostii. De ce sa ai voturi, cand ai procurori?

  • Poate presa sa se întoarcă la știri relevante?
   Doar nu credea cineva că se schimba ceva în HU?
   Cei nehotărâți, pe care se mizează pe ultima sută de metrii, aleg varianta mai sigura, cunoscuta, în derimentul inexperientei.
   Mai ales în vremuri tulburi.

  • E ca inante de 89, trebuie sa cada intai dictatura principala.

  • Si mai e un semnal pentru toata lumea : asta e puterea media, ca sa nu zic propagandei. Oamenii cred in ecrane mai mult decat in icoane.

  • Cand ești prieten cu putin, nu mai contează cine cu cine votează, important este cine numără voturile, vorba lui stalin. Orban va cădea atunci când va cădea prietenul lui de la kremlin.

  • Bobitza
   „Ce dictatura e aia în care aproape 50% votează cu Orban?…”

   Dictat.ura pro.stiei.
   Am avut-o si noi in anii 90’… Pe vremea lui Iliescu, alt patriot, legat si el bine de Rusia, ca si Orban… Stii perioada, aia cu „noi nu ne vindem tara”… n-am vandut-o, am dat-o pe gratis…

 2. Dacă nici acum nu-l ejecteaza pe satrapul putinist, ungurii sunt niște kkkaciosi cu creierul neted !

  • Problema este ca o fi furat, dar le-a si facut autostrazi, produc mai mult ca noi pe persoana fizica, au o balanta comerciala pozitiva, traiul e mai bun ca la noi. Au copiat de la austrieci si sunt inaintea noastra. Daca compari orasele de la granita Ungariei cu cele de la granita Bulgariei sau Moldovei iti dai seama de diferente.

   Daca ar fi sa alegi intre Orban si traiul ungurilor si democratia de la noi ce alegi?

   Suntem in 2022 si vorbim de dictatori in Europa…

  • Cand vezi ce a realizat Orban în Ungaria, când ești hub pentru fabricarea de mașini, când coreenii au făcut fabrici de baterii pentru auto electrice, când ești hub energetic fără a avea producție, parca lucrurile nu sunt prea rele…daca nu acceptă toate politicile UE, daca nu accepta educația gay la grădiniță, asta nu inseamna ca ungurii vor alege cum vreo coana UE…

  • Pe termen scurt bolșevismul e totdeauna biruitor, pană se termină banii care vin de la capitaliști 😂😂😂

  • Oarban ii bate singur pt toti Globalistii lui Soros! AHAHAHA ce loseri!!!

  • OIO. + O informare: ungurii nu produc mai mult decat românii pe persoana fizica. Mai ia si tu statisticile din ultimul an. Nu alea din anii 90

 3. In timpul comunismului, ungurii simțeau un spirit de inferioritate față de occidentali. Acum, totul s-a schimbat.
  Dacă le dai maghiarilor indicații ce trebuie să facă, cum da bruxelistanul, ei se revoltă imediat.
  Stand up
  Stand tall
  Stand strong.

  • După ce-au făcut matzu’ gros la hypermaketurile capitaliste, bolșevicilor li s-a făcut dor de comunism și dau lecții de democrație europenilor 😂😂😂

  • nu cred ca ai fost pe la ei.
   ungurii au si lanturile lor de supermarketuri.
   nu au distrus pe ai lor ca pe la noi.
   domeniul branzeturi lactate nu cred ca mai e cineva necumparat de straini pe la noi.
   produsele unguresti de multe ori dau clasa produselor de din afara si le raman si banii in tara.

  • Bai regres de ce mai stai aici șobolanule?

  • Mai Regres nu te dore bai cerebelu ala cu 2 neuroni? Fugi ba la Moscova si lasa-ne cu realizarile lu Orban ca nu tine.

  • Bai asta progres zis regres, making new friends? Thembellule

  • Melenia zisă melenă, un nou comentariu inteligent !

 4. Alegerea depaseste granitele Ungariei . Practic se voteza Putin sau UE . Cetatenii maghiari au in fata nu numai alegerea unui partid sau a unui om au in fata alegerea viitorului .

  • Cetatenii Ungariei ar trebui sa intelega ca daca aleg trecutul vor deveni asemeni celor pe care conducerea actuala a Ungariei ii sustin si la care se duc in vizita sa primeasca fel de fel de decoratii .

  • Cine zice asta? Politico?..G4?…de fapt nu conteaza, ungurii stiu mai bine ce vor, parca se votează pentru parlamentul ungar.

  • Au de ales
   NU lgbt
   NU sclaviei ue
   NU sclaviei usa
   E o problema cu Rusia e adevarat

  • De la Brexit încoace, literar analizând, reiese că electoratul alege de regulă ce e mai rău.
   S-a cam schimbat lumea.

  • Camelian
   Crește îngrijorător procentul pr0știlor.

 5. Nu stiu de ce, dar simt ca ungurii vor vota tot cu Orban ! Eu si nu numai …,foarte multi din vestul extrem ne facem ” plinul” din Ungaria unde pretul la motorina si benzina e tot de 6,30 lei [transformat din forinti] , curentu si gazul sunt mult mai iesftine decat la noi….,deci de ce ar avea nevoie acum ungurii ca pretul gazelor ,ccombustibilului si curentul sa le fie hotarat de Piata Europeana [ vezi pretul gazelor de la noi care se hotaraste la Viena, cu toate ca 90% din gaz se extrage de teritoriul tarii ]

  • Cetatenii Ungariei ar trebui sa intelega ca daca aleg trecutul vor deveni asemeni celor pe care conducerea actuala a Ungariei ii sustin si la care se duc in vizita sa primeasca fel de fel de decoratii .

  • Din cite stim cetatenii Budapestei nu sustin ,majoritar, actuala guvernare si de aici incepe bilciul daca Orban cistiga sau daca unilateral se va declara cistigator .

  • Imi pun mari sperante in calculatorul ce numara voturile si in intelepciunea cetatenilor capitalei Budapesta care nu vor lasa ca prietenul lui Putin sa cistige alegerile .

  • Costelus, Ungaria e mult mai mare ca Budapesta, după judecată asta, în România ar trebui să socotim totul după cum votează lumea la București?….votul e national, votează chiar și diaspora, fiecare vot conteaza…

  • Polonia și Ungaria se mai împotrivesc lgbt-isti lor din ue.
   Sa fie inungaria nasol dar sa ii mai struneasca pe creștinii aia idioți de la ue
   Ne facem treaba cu orban
   Victor nu lukovrig

  • Schizo e detasat la politica externa azi.
   Tot cu nick-uri furate, 3 in acelasi mesaj, impresionant.
   Interesant ca reuseste sa intre in polemici cu alti trolli care nu sunt in stare sa il recunoasca desi se vede din avion.
   Herr von Penibil sunt dezamagit, pareati un troll mai inteligent.

  • Babaieti, numai la lgbt va e gandul. Mai da-va-n ploua noastra de mascarici.

 6. Și ăla din MosCova urmărește cu atenție

  • Abia astept alegerile din RO:))) cand veti vota pe Ciucā sau AUR:))))aia o SA fie democratie si libertate:))))))

  • Vise, pana atunci AUR o sa se ducă în db

  • @Istvan
   Până la alegerile din România sunt cele din Franța.
   Pe 10 prima tură pe 24 rapelul.
   Oare cu cine vor vota nevaccinații pe care a vrut Macron să-i enerveze?
   Pe 10 încep emoțiile, până pe 24 când vedem dacă încep smiorcaielile

 7. Tuturor celor care, fiind duminica, nu și au primit pastilele! Dați pe net imagini Budapesta 1956 sa vedeți ce le au făcut rusii.

 8. Mai urmarim un clip , mai tragem niste concluzii, mai postam un comentariu…..
  Fiecare după necesități și posibilități .

  https://youtu.be/4SjkVEmyDqg

  • marele propagandist pt tineret zaiafet..only one side of the story…aia care plateste :))

  • @Progrws, da ma zaiafet minte, o sa credem în voi care ați vândut România, care ne-ați sclavi, care fugiți de evoluție! Mi-aș db in mormintele copiilor tai!

 9. Hai că vă dați arama pe față, pentru a nu știu câta oară!
  Stăpânii voștri sunt disperați, vă cer Live text, postacii sunt la datorie, textele sunt același de ani de zile, colegii de Rețea din Ungaria va furnizează materiale, Totul pentru victorie!
  Totul trebuie subordonat Marelui Proiect Globalist, liderii suveranisti incomozi trebuie reduși la tăcere, dizolvarea statelor și Națiunilor trebuie sa-și urmeze calea!
  Ce viața trista trebuie sa ai sa lucrezi la aceasta fițuica trădătoare de neam și țara, sa postezi pentru Soros pentru o juma de covrig!

 10. Ungurii au de ales intre continuitatea bolșevică sau libertate.
  Între minciună și adevăr, între pomeni electorale și munca cinstită, între o camarilă condusă de kremlin și un nou început în EU.
  Trebuie remarcat că atunci când Orban a câștigat prima dată alegerile era înconjurat de tineri iar învinsul de bătrâni așa cum este el acum.
  Troli bolșevici din România au primit instrucțiuni să lucreze acum pe forumurile de limbă maghiară.

 11. Szocs & Tapalaga, deja puneti in aplicare scenariul cu alegerile furate, ergo contestate inainte de final?
  Cat ne costa? 🙂

 12. Vad ca s-a dus ziua libera la iubitorii de rusnaci… la munca cu voi….

  • Ești atât de leneș încât nici măcar un nick calumea nu ești in stare sa îți alegi. Doar litere….j…..m….s…..pentru asta te plătește Soros?

  • Daaa ne plătește oculta mondiala în Bitcoin 😂😂😂😂 mâncați-ar cancerul familia!

 13. Ungurii au de ales sa voteze comunismul ( Viktor Orban ) sau democratia ( Peter Marki Zai ). Varianta a doua este cel mai bine pentru viitorul lor. Siguranta si pacea in Europa depinde si cum aleg ungurii.

 14. Va luati de Germania ca nu poate sa comenteze impotriva Rusiei si ne blocheaza sa i-o dam peste bot lui Putin insa si Orban face acelasi lucru, Putin ii da resurse ieftine si multe, din ce in ce mai multe. Tot ce o intereseaza pe Mamica Rusie e ca Ungaria sa primeasca cat mai mult gaz. Daca ameninti Ungaria cu stoparea tranzitului te-ai p**at practic pe ei, ai niste marionete umile.
  Asta voia si Dragnea, sa primeasca cat mai multe resurse ieftine de la rusnaci pentru ‘bunastarea’ poporului. Avem noroc ca suntem cea mai putin dependenta tara din EU ca altfel eram si noi o tara de papagali manevrati de la Moscova sau o tara de inutili ca Germania. ‘Cadourile’ energetice de la Rusi sunt Calul Troian, sunt ca heroina de care Orban nu se mai poate las

 15. Pe pariu ca in aceasta seara alegerile vor fi contestate de osce si toata gasca dirijata din state departement?
  Iar incalcarile legii electorale din zilele trecute ale pozitiei cu milioane de apeluri si sms-uri folosind o baza de date cu identitati furate si stocate in strainatate, sunt profund democratice?
  Panica mare, babaieti?
  🙂

  • Nu e nicio panica, Orban e favorit, o stim cu totii.
   Orban e un fel de Erdogan.
   Ar fi frumos sa nu mai fie la putere dar sansele sunt mici.

  • pentru unguri ca natiune orban e ok. Pentru filonul progre-woke-globalist e satana. Cam despre asta vorbim. Restul sunt spume de ambele parti.

 16. E panica mare la lgbt-isti
  Nu doar ca orban câștiga dar e și un referenduum în care votezi dacă vrei sa știe la 6 ani copilul tău ca poatefi fata sau băiat sau ambele sau transgenderi sau orice vrea el.
  Eventual necrofil ca ala din franța ori zoofil ca ala din olanda
  Nu-mi place orban dar îl prefer

  • Nu prea imi pasa de subiectul asta.Nu inteleg de ce e nevoie de Orban pentru o lege de genul, tinand cont ca se voteaza prin referendum. Deci subiectul LGBT e total irelevant, plus ca n-am cunoscut niciodata unul, am impresia ca LGBT ul exista doar pe internet. Si mi se cam rupe si de copilul tau de 6 ani, progenitura aia nu inseamna mare chestie pentru mine.

  • Iar incep tefel.istii, gun.oaiele,..”mi se rupe de copilul tau”, hnd.i,.ca.pat avo.rtat.Pentru indiv.i.zi de al.de tine se exti.inde razbe.lul.

  • Tovarase , sincer prefer ca baietii mei sa fie ce vor ei in viata, incluzand otientarea sexuala decat ce vrea guvernul sau tatuca de la Moscova…Mai lasa-ne

  • Daca reuseste la BAC e bonus. Asa retar.dat e?

 17. Ati observat cum postacii AUR il apara pe Orban? 😀

  • Bineinteles ca AURolacii il pupa pe Orban. In viziunea AUR, ar fi misto sa facem un ‘deal’ cu Rusia sa ne dea ei tot ce avem nevoie, energie, petrol, tot, sa fim dependenti de ei.

  • Purif.icarea prin raz.bel pen.is-denis.

  • normal, banii vin de la putler, el e seful, el comanda.

  • Denis@ aurleac e m ā t a

  • Mda… hAURiștii de România – cei mai mari patrioți în viață iubitori de orban (ungur) și putin (rusnac).
   O contradicție totală de termeni.

  • Asa e, fiind totusi niste nulitati, vor disparea de indata ce se vor termina rublele de la macelarul cracanat. Aur nu e nimic alteva decat un putregai peste tara asta.

  • Orban e Conducătorul Iubit de bolșevicii maghiari, precum Putin in Bolșevicia Mare.

 18. Numele corect e Marki-Zay. Nu Marky-Zay. Ultima litera de la primul nume e i; nu y. Incercati si voi. Si daca uitati, priviti afisul lui electoral. Succes.

 19. Intre pace si razboi ? asta stie ca ungaria e in nato si indiferent de cine castiga nato o sa fie in razboi ?

 20. De ce trebuie sa fie politicienii porci?!!!
  Cum poți să spui că oamenii se duc la alegeri ca să aleagă între pace și război?!
  Credeam că numai ai noștri sunt proști făcuți grămadă!

 21. Prostimea nu e fericita in democratie pentru ca meritocratia ii trimite la muncile de jos unde le este locul. In schimb in dictatura toti prostii sunt pusi sefi si sef – uti astfel inca pot da multe limbi tovarasului suprem ca sa ramana pe posturi.

  • E mai bine sa facem anilingus la ue
   Mai ales ca unora ca Rutte le și place
   Oricum 90% din diaspora maghiara votează cu viktor și va avea impact major.
   Cine vrea lgbt sa meargă în Olanda, cine vrea necrofilie sa meargă în franta aveți de unde alege
   Personal decât un ceai de coacăze mai bine o vodca

  • Si cine vrea pedofilie, sta in Romania unde la sate e normal sa faci sex cu copile de 13 ani.

  • Bun comentariul despre prostime.

  • Ai sumarizat perfect de ce vrea prostimea tatuci!

  • La stirile de la ora 5 te-ai uitat? Pute romania de peddofili, necrofili si alte scur.suri dar de sunt ai nostri si sunt ok
   Aia din UE sunt nasoi.
   Dispari bai cu retorica ta obosita.

  • @Godzilla, e mai bine sa pui mana pe carte si sa nu iesi din scoala mai prost decat ai intrat;). sa vezi atunci ce bine iti merg. bine.. nu este si cazul tau aici, era la general.

 22. S-ar putea sa vedem un Maidan in Ungaria daca iese prin frauda tot brosc0iul asta putlerist Orban

 23. Îmi place pacientul ala cu nevasta, copilul dragoste.. Îți dai seama ce dragoste face Ivan cu nevasta după vreo 2l de votca, cum își educa el puradelul?

 24. Nu ar trebui sa fie știrea zilei.Oricum zarurile sunt aruncate.
  Spre deosebire de Romania unde indiferent ce se votează, USL GUVERNEAZA.

  • Decât USR, mai bine USL.

  • Pot să trăiesc cu faptul că politicienii noștrii ne fură, dar nu pot să trăiesc dacă ajung în spital bolnav de orice iar doamna Mihăilă nu a mișcat un deget ca să doteze acel spital cu medicamentul care mi-ar fi salvat viața. Hoțul te lasă în viață, USeRist-ul te omoară fără nicio remușcare. Cam asta este diferența dintre USR și USL, diferență pe care fratele unui foarte bun prieten de-al meu a simțit-o pe pielea lui.

  • „doamna Mihăilă nu a mișcat un deget ca să doteze acel spital cu medicamentul care mi-ar fi salvat viața”
   Eugene, ai murit maică?

  • eujen…ca de obicei esti doar o jigodie mincinoasa….
   pe vremea iubitei tale, ciuma rosie pre numele ei, plezneau spitalele de cate medicamente aveau…gaseai pe strada medicamentele care curgeau din buzunarele ministrilor pesedisti.

 25. Ungurii ar trebui sa-si aminteasca de 1956. Nimic mai mult. https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_ungar%C4%83_din_1956

  • Da, sa-si aminteasca de trupele ucrainiene (Budapestkaia Gruppa Voisk – Frontul 2 Ucrainean) care au fost trimise sa se ocupe Budapesta, conduse de gen. mr. I. M. Afonin, ulterior de gen,. Mangarov, killeri renumiti.

  • Atentie cu referirile din istorie: 1) politicienii nu invata nimic sau invata ca pot sa faca si ei asa, 2) toata Europa are ceva de ascuns si ajungi in cercul ba tu ba tu, 3) sa argumentezi cu referiri la istorie este cea mai buna metoda sa nu rezolvi problema. Undeva trebuie trasa o linie si pornita analiza de la situatia prezenta. Conditii initiale si conditii la limita.

 26. Sal.Eu locuiesc in Budapesta de 15 ani. Citesc o gramada de comentarii despre ungaria si Orban, de la niste oameni care poate nu au fost sau nu au trait in Ungaria. Am sa va scriu cum se traieste in Budapesta: sotia mea cistigă 1000 euro ca si vinzatoare,eu càstig vreo1500 ca sofer pe o autoutilitara.Curentul ne costa 10 € pe luna. Gazul pe doua luni 12€. Caldura 35€ pe luna ,si avem 25-26 de grade C in apartamentul pe care am reusit sa-l cumparam fara credit la banca. Avem 1900 km de autostrada.In 2,5 ore sunt in Wiena si 7 ore in Venetia.Vă intreb eu pe voi : de ce ar vrea ungurii sa-l schimbe pe Orban.Ca sa ce ? Sa vina americanii sa ne deschida din nou biroul FMI din Budapesta, sau sa vina cineva de la Uniunea Europeana sa ne zica ca suntem prea putin vaccinati? Sau utilitatile prea ieftine.

  • Exact Tati, Ungaria a.devenit a.tarā chiar placuta, dar ásta nu place la Bruxelles si globalisti

  • Eu în locul ucrainenilor aș arunca în aer conductele alea de gaz și petrol care duc spre HU.
   Și aș da vina pe rusnaci.
   Să vezi apoi distracție în HU.

  • Dacă în HU curge lapte și miere, de cine se teme orban?
   De ce a măcelărit legile electorale în favoarea sa?
   De ce nu mai există presă independentă?

  • presa independenta asa ca in Romania?
   numai vine energie in ungaria se opreste industria; pana se refac tevile.
   noi nu mai avem industrie si deci noi putem baga batul in gard nu conteaza da ungurii au.

  • In Budapesta salariul mediu e 800 si ceva de EUR. O vanzatoare castiga peste medie si un sofer dublu? Mai taie din ele…

  • Ai dreptate salariul mediu este de 800 SI CEVA dar nu este FIX(stii nu filmul B D). Unii cistigă mai putin altii mai mult. Depinde unde si cit lucrezi.Este o capitală, nici in Bucuresti nu toata lumea cistiga 2000 de lei. Poti sa cistigi si 4000 de lei. Este?‽

  • De la un sofer si o vanzatoare nu ai ce asteptari sa ai…. nu au ajuns acolo de mult ce i-a dus capul

  • HA HA Nam stiut ca numai cei cu studii superioare au voie sa scrie comentarii. Esti cumva unul dintre cei cu doctorate gen Ciucă si cred fara exagerare jumătate dintre parlamentarii din Romånia. Intelectualule!!!!

  • As tinde sa iti dau dreptate partial.
   Pana acum vreo 5 ani chiar nu puteam compara Ungaria cu Romania. In schimb, nu stiu ce s-a intamplat in ultimul timp. Romania nu a evoluat neaparat, dar Ungaria pare ca a stagnat, chiar regresat. Nu locuiesc in Ungaria, insa merg des. Pe langa autostrazi, celelalte drumuri sunt praf, chiar mai distruse decat in Romania. Asta in conditiile in care acum 5 ani nu prea puteai sa gasesti vreo problema.
   In privinta preturilor, nu stiu ce sa spun despre utilitati, te cred, dar alimentele sunt foarte scumpe. Tot la fel, tot in ultimul timp.
   Baiatul din opozitie era un nebun, din ce am citit (tot pe g4media) mi se parea sincer ca el se apropie de o extrema. Dar nu asta spun. Eu doar spun ca avansul Ungariei devine usor-usor mit.

  • ai uitat sa spui si cu ce bani s-au realizat, cu ajutorul de la Moscova sau cu bani de la Uniunea Europeana?

  • @Mama Mare, hai sa iti desenez, pt ca desi pretinzi ca esti da acolo, esti totusi romanas si gandesti asemenea..
   PT CA multora li s-a scarbit de voi si li s-a scarbit in primul rand sa va mai lase sa furati din banii contribuabililor din UE (bani ce nu va apartin, nu aveti nici un drept asupra lor si care vi se dau pentru ca asa vor marii contributori la bugetul UE)..
   daca vreti sa fiti voi mari credinciosi,patrioti si aparatori ai prietenilor vostri imaginari, ori respectati regulile respecate de toti, ori va luati talpasita, ori ramaneti si va scaldati in propria mocirla.
   Poate nu esti la curent cu evenimentele, insa UE abia a prins gustul si exertitiul de a impune sanctiuni;).. ne mai auzim in 6 luni, daca tot „vreti sa auda pana si Bruxelles ca voi va iubiti dictatorul.

 27. Mari Gay pierde

 28. Godzilo,văd că nu îți place Rutte ,dar de d-na prim-ministru din Serbia(care e bărbat la casa ei,cu nevastă,copil…ce mai!familie traditională in toată regula)nu ne zici nimic? auzi,din cauza gay-lor nu poți matale dormi noaptea,sau din cauza facturilor,prețurilor,războiului de lângă noi etc.?

 29. Oricine câștigă în HU, pentru RO e bine.

  Câștigă opiziția – scăpăm de hOrban cel mare iubitor de putinism.
  Câștigă hOrban – HU se afundă și mai mult în mocirla în cadrul EU și NATO – RO devine mult mai frecventabilă prin comparație.

 30. Sper sa scapam de un diavol… omul asta este periculos si penibil, chiar inchis in cusca.

 31. Ungurii vor alege între „a fi sau a nu fi”, între păpică și căldurică sau afară e frig în casă e frig, mulțumim, SUA și UE că ne-ai călit!

 32. Am auzit ca AUR e pe primul loc la ei. 🙂

 33. Ce s-ar fi intamplat daca Romania ar fi avut un premier ca Orban?

 34. Romani fără demnitate și rasiști care nu vad grinda din ochii lor

 35. Exista termeni de comparatie intre Dragnea si Orban? :)))) Apropo de desen, ai talent?

 36. prezenta scazuta la vot inseamna fidesz ales cu peste 60% .

  • Prezenta scazuta, adica 68%? Aproape egal cu recordul de prezenta istoric?
   Nu putem decat visa la implicarea civica a ungurilor. Romania 32% si inca in scadere.
   Viktorash a facut jocurile, la fel ca pesedeul pleaca cu un milion de voturi inainte de votare – dar tot nu se compara cu Ro unde la o prezenta de 68% pesedeu ar fi la tomberon.

 37. Nu știu dacă e bun orban, dar știu ca nu e sclavul ue și al americanilor, ca și onanis

 38. Sclavii ue și sclavii americanilor spera sa piardă orban
  Iobagilor în frunte cu g4 media o infecție morala

  • Si va bucurati voi”sclavii” permanenti ai dictatorului putin.Cate ruble mai dai pe hartie igienica, sau ati furat din Ucraina frunze de porumb si nu mai cumparati ?

 39. Orban a castigat,restul e bla bla.

 40. Logic ca diaspora e pro europa, asa e si situatia in romania. Oamenii inchisi la minte cred doar in minciunile „dictatorilor”

 41. Hahaha, Fidesz a castigat.
  Lmbqtwzxyt , curcubeu, globalistii, stangistii, ipocristii din Ioropa next time!!!!!🍾🍾🍾🍾🍾

 42. Din mare, ce să te întreb când doare? Intre ei goala, o palma de pământ te strigă? Ea, România?

 43. Pentru ca refuzat sa incalce una din Legile date de D-zeu…tot RESPECTUL domnule Orban!

 44. Ungaria tocmai a decis să devină complet irelevantă. Trist, foarte trist.

 45. Felicitări Orban Viktor ! Mulți români am fost invatati de mici că ungurii sunt vrăjmașii nostri, dar in aceste vremuri tulburi chiar și un orb poate realiza ca ești nu numai un campion al democrației, dar si un mare aparator al credinței și al valorilor tradiționale creștine !!! 🙏🙏

  • Thanx, man! 🤝
   (Uite, cum szocs s-a facat de… nimik…)

  • lol, nici aia care l-au votat pe Viktorash nu cred ce ai scris matale aici. Dar le place sa fie mintiti frumos.
   Mai intreaba-i pe conservatorii polonezi ce parere au despre Orban.
   E adevarat, e din categoria ‘fura dar si face’. Si iti spune exact ce vrei sa auzi daca ai vederi conservatoare. Rade de tine in drum spre banca cu fondurile europene, dar amandoi sunteti fericiti. Matale cu fantezia, el cu banu’.

  • @Tree

   Nu am făcut un secret din faptul ca îți respect părerile indiferent ca sunt de acord sau nu cu ele, pt. ca nu am vazut răutate la tine. Ai avut unele poziții referitoare la cancel culture, chiar și unele cu covidul, și mai multe … nu rețin acum, care ma determina sa mai întru în contradictoriu cu tine. Dacă erau 10 ca tine și ca Mario în USR poate altfel stătea treaba pt. voi ca partid. Așadar, nu era adresat pt unul ca tine sau ca el ce am scris eu aici. Dar, ca sa întru si în concret, nu am înțeles cu polonezul in drum spre bancă dacă e la nivel de expresie a diferenței intre Romania – Polonia ? Fara sa intru in detalii, la nivel personal e improbabil ce ai spus tu acolo.

  • @NHD
   E bine daca putem comunica cu respect, apreciez al doilea mesaj pe care l-ai scris.
   Am vederi liberale dar respect conservatorismul moderat si impartasesc o parte dintre valorile pe care se bazeaza.
   .
   Nu au legatura cele doua paragrafe. Conservatori polonezi sunt sinceri, chiar daca naivi din punctul meu de vedere. Iar de cand cu Ucraina polonezii nu il mai inghit deloc pe Orban.
   .
   Legat de partea a doua. Singura ideologie a lui Orban este puterea si profitul.
   A fost si progresist si socialist si liberal si conservator. Nu mai pun ghilimele. Nu este un aparator al valorilor crestine sau europene. Nu crede in nimic din ce le spune conservatorilor. Doar se foloseste de ei.
   Astazi si-a creat un sistem in care se bazeaza pe slabiciunea UE pentru a sifona zeci de miliarde de fonduri europene fara a putea fi pedepsit. Intern nu ar avea cine, extern UE e inca im.po.tent.a si de la a opri ja.ful, sa nu mai vorbim de miliardele de pana acum.

  • Legat de a doua parte a ta, nu cunosc mai nimic despre politica poloneză. Despre Orban nu am absolut nimic de comentat cu privire la caracterizarea ta decât ca s-a ajuns sa faci un fel de exegeza pe trolling. 😀 Nu l-am urmărit prea atent pe om, pana acum vreo 2 ani nu-l haleam sub nici o formă, dar dincolo de caracterizarea ta care probabil e corectă, omul pare ca a si făcut ceva pt tara lui. Si dacă crezi ca uit sau ca îmi convin declarațiile lui cu privire la Transilvania, greșești. Ce e adevărat în schimb e ca îi respect poziția fata de occident. Si chiar nu înțeleg cum a reușit sa faca … împotriva curentului atâta vreme și sa supraviețuiasca politic.

   Legat de partea întâi, dacă îmi spuneai acum 10 ani ca o sa ajung sa ajung sa țin vreodata cu republicanii în State, leșinam de râs. Toata viata am avut o părere despre sudiști probabil cum vedeți voi dacii liberi. Totodată, în afara de Nixon și Eisenhower nu-mi vine în cap nici un alt președinte republican pe care il respect. Dar uite te cât adevăr e în vorba cu sa nu spui niciodată. Și o sa razi … cu toate stângăciile, TRUMP nu cred ca a fost un președinte rău. În orice caz, pana la COVID economia mergea bine pt clasa de mijloc. Am vecini americani și mexican care par ca l detesta pe Trump (auzeam mereu rasism si misoginism cand il laudam), și totusi spuneau ca îl voteaza ca erau mulțumiți de economie. Asta înainte de alegeri. Totodata, înțeleg ca sondajele mid term sunt îmbucurătoare.

  • Mai scrisem dar vad ca nu s a postat. Fără sa fac pe înțeleptul ca nu e cazul oricum, suntem în cea mai de rahat perioada posibila. Peste tot dezbinarea e la putere. Si nu mai e doar pe baza de simpatii politice. Am ajuns sa ne uram între noi pt vederi, pt ce spunem, si pt ce nu am făcut dar considera ceilalți ca puteam sau trebuia sa facem.
   Politicieni nu prea mai exista pe nicăieri. Am crezut ca ce era la noi cu USR vs rest e rau

  • Continuasem aseară dar nu s a postat. Mi se pare ca s a ajuns la cea mai urata perioada pe care o putem trai dpdv al opiniilor. Nu mai ai voie sa ai o părere daca nu e aia corectă, nu mai ai voi sa zici nimic din ce nu e acceptat, ești judecat și pt ce nu ai făcut doar pt ca „trebuia” sa faci. Politicieni nu prea mai există prin lume. Se votează impotriva ălora pe care îi detestam cel mai mult. Gândește-te ce șanse aveau politicienii occidentali de azi acum 30 ani de exemplu. O sa zici ca s alte timpuri dar totusi aia parca erau din alt aluat.Și îl includ fara nici o problema și pe Trump ca să nu avem discuții. Poti sa zici ca nu accept evoluția. Probabil ca asa e, dar nu vad cum e evoluție asta. Am un cont mare de Twitter, vechi de vreo 8 – 10 ani în domeniul meu. Dacă vezi ce e acolo te crucești. Am mii de mesaje in care urmaritori care nu stiau cum sa mai mulțumeasca ca i-am ajutat, ca au făcut bani, ca n au pierdut bani, exact aia care nu stiau cum sa se mai bage in seama au ajuns sa dea raport, sa zică sa mori, sa te imbolnavesti, sa te aresteze, etc. Totul de la politica, de la mediu, de la glumite pe seama la lucruri politically incorrect, nici nu mai vorbesc de covid unde mai mult am facut pe mutu. Iar pe Twitter eu sunt soft rău. Nu vorbesc nici 1% din ce mai zic eu aici sa va enervez. Problema e ca dincolo de glume, și când vorbești serios îți sar în cap o groaza de oameni cărora consideri ca nu le ai greșit sau nici măcar n ai încercat sa înțepi pe nimeni. Și nu vorbesc de romani, ca nu sunt mai deloc romani. Aceeași mentalitate e indiferent de rasa, naționalitate, religie. Ăștia pe comentariile de aici sunt grupa mica fata de ce auzi acolo. Și lasă lumea de rând, s-a ajuns ca traderi de top care ne știm de ani mulți dr când eram la inceput toti pe Twitter sa se înjure, sa se amenințe canadian cu canadian, american cu american, englez cu englez, etc., totul de la opinii. Și vorbesc de oamenii cat se poate de înzestrați și care sunt top pe domeniul lor. Iar treaba asta pe care o vad și aici cu pus anatema pe un popor întreg pt conducătorii lui, pe sportivi, pe mari personalitățile culturale, unele moarte de peste un secol , etc. , iarta ma dar n am cum s o înțeleg. Nu ma fac ca nu vad contextul dar masura o consider absurdă. Cum nu pot sa înțeleg nici în State cu Columb, Theodore Roosevelt, etc. sau ce apasari mai au aia pe acolo. Istoria e istorie indiferent cum e ea.

 46. Gunoaiele rusofile din Ungaria se vor scufunda in rahatul sovietic in continuare. Trebuie ca Ungaria sa fie decuplata de la toate fondurile europene

 47. Ungaria ar trebui sa se mute in locul Ucrainei sa fie aproape de basanaul lui Putin. Un popor fara coloana vertebrala, ghidat de interese proprii chiar daca se calca pe cadavre. Romania si Bulgaria au fost izolate de Serbia si Ungaria care au facut politica Rusiei. Astazi Slovacia prin ministrul lor Sulika au spus ca vor plati gazul in ruble. Asta este unitatea la nivelul UE? Niste martafoi cu totii. Ucraina este o tara adevarata si cu principii restul niste moluste jenante care plang dupa resursele sovieticilor.

 48. pt noi e bine. victoras orban, micul dictator ,sluga rusiei, a bagat deja ungaria in faliment.

 49. Ce jurnalism execrabil demonstrati in seara asta. Sunteti total impartiali. Treceti cu vederea detalii si aspecte majore, in schimb cum creste opozitia cu 0.3% va repeziti cu un update. Incercati sa negati victoria clara a FIDESZ si induceti ideea ca de fapt lupta adevarata e sa nu ia 2/3. Jenant!

 50. Eu ma bucur ca ramane Orban. Prabusirea Ungariei si izolarea ei va fi totala. Daca ieseau pro-europenii isi reveneau. Asa ca.. e perfect

 51. OK, lucrurile s-au clarificat, ungaria ramane definitiv la periferie, alaturi de rusia, serbia si eventual bosnia. Adios ungurasilor.

 52. Votant usr@
  Prabusirea Ungariei? Visezi, fiule, visezi. Du-te in 5 orase Mari de la Est-Vest incluzind Budapest, fa fotográfii , sí dupa.aia.fa ásta in RO
  Sí mai vbim

  • Fotografiem și Moscova, și St. Petersburg și apoi tragem concluzia că toți rusnacii o duc extraordinar.

 53. Ce-a câștigat ungaria azi?
  Singurătatea în UE și NATO.
  Nici Polonia n-o mai bagă în seamă.

  Drum bun și cale bătută… în mocirla putinistă.
  Gândire imperială și la unguri, și la ruși, și la sârbi.
  Veșnicii nemulțumiți și perdanți ai Europei.

  • Până și crimele de război pe care le fac sunt asemănătoare.

  • @rsumy,
   CE comentezi tu? Ai origine de.ungur-maghiar ceva? Dacā nu , lasa, CA Tara lucrului bine facut cu ficusul in frunte si 37% analfabeti functionali chiar it ofera ceva!:))))

 54. HUEXIT! Cine se aseamănă se adună. Dacă n-ar fi banii celor cărora le flutură acum revanșard victoria, ar fi fost alături de putin ( ca belarus). Bunăstarea li se datorează Europei și nu prietenului originar asiatic putin. În lumea de azi, nu poți fi neutru… hu a ales.

 55. HUEXIT! Cine se aseamănă se adună. Dacă n-ar fi banii celor cărora le flutură acum revanșard victoria, ar fi fost alături de putin ( ca belarus). Bunăstarea li se datorează Europei și nu prietenului originar asiatic putin. În lumea de azi, nu poți fi neutru… hu a ales.

 56. Băieți deștepți ce mai, ca bonus pentru noi cu un prim ministru șantajabil de la Moscova vor avea mai puțin timp liber să caște gura la granița cu Transilvania.

 57. ungur=rebut. ungaria=ultima reduta merkelista. succes, rebuturilor! sa-i dati un post de onoare si merkeloasei nesimtitite care v-a tinut in spate!

 58. Pana in 2025 vor iesi din UE

 59. Dacă dai legi ticăloase să te ajute la alegeri, normal că vei câștiga, dar aia nu mai e democrație, ci e Rusia.

 60. FOARTE BINE!!!
  acum nu mai au nici aia scuze sa zica ” vaaaai, poporul ungar merita mai mult, dar conducatorii lui ie naspa” .. sa va vad acum cu sanctiuni, cu liderul vostru iubit in brate..
  drum bum spre cosul de gunoi al europei..

  • Eu am vazut la ei si niste regiuni extrem de sarace. Budapeste e un mare oras dar daca te duci catre margini…

 61. Orban a castigat alegerile in mica lui Ungarie, dar a pierdut in Europa cel mai bun aliat -Polonia, si asta e foarte important.
  Orban va fi din ce in ce mai izolat in UE, nu mai are forta sa dicteze si nici argumente sa convinga. Ori se conformeaza, ori paraseste uniunea.

 62. Dezamagitor ce se intampla in vecini. De aceea alternanta la putere este esentiala, pentru a nu permite consolidari a la orban. Ar trebui sa invatam ceva din asta.

 63. Când va ajunge Bucureștiul ca Budapesta, atunci sa ne dam cu părerea. Pana atunci, Bucureștiul rămâne o tristețe de oraș.

  • Istoria bato-o vina, pe care acum o facem Noi.

  • Bai nea caisa, Ungaria este respectata de 1000 de ori mai mult decat Romania, atat la Washington, cat si la Bruxelles. Mai intai sa avem noi investitiile din UNgaria lui Orban si apoi mai vedem. La fel si Polonia, diaspora poloneza este mult mai mare decat cea romana in SUA si Polonia este statul cheie, vital in apararea Europei. Polonezii, spre deosebire de unguri, au o problema mai mare de securitate si deci cauta sprijin mai mare din partea SUA si NATO. Ungaria, dupa cum observam, nu are o problema cu frica de rusi…plus ca reprezinta poarta de intrare in Europa pentru noul Drum al Matasii din China, asadar agenda economica si politica maghiara este diferita de a altora.

 64. De prost gust, cinism, ca in discursul de victorie sa il mentioneze pe Zelenski ca facand parte din “opozitie”, moment in care masele au ras si aplaudat. Acesta este nivelul pe care unii il admira. No, duceti-va! Ungaria a urmat aceiasi pasi ca Rusia intr-o farsa numita democratie. Macar Europa nu se mai poate minti pe ea insasi.

 65. Cea mai reprezentativa stire: liderul marii opozitii a pierdut in propriul colegiu uninominal.
  Orice alta analiza e can-can.

 66. Cele mai odioase nații din partea asta de lume, ungurii și rușii.
  Nu știu cum v-ați imaginat că un popor cu ADN din stepele mongole se va civiliza.

 67. Cele mai o.d.ioa.se n.ații din partea asta de lume, un.g.u.rii și rușii.
  Nu știu cum v-ați imaginat că un p.op.or cu ADN din stepele mo.ng.ole se va ci.vi.li.za.

 68. Pfiuuu, cand ma gandesc la articolele care il dadeau sigur pierzator, cate umflau opozotia, ca sunt extremisti, homofobi s.a.m.d. si na… ca sa vezi, poporul l-a vrut.

  Pacat de banii pe care tataia Soros i-a bagat in ‘presa independentă’

 69. Spor la saracie Ungaria , va meritati soarta !

 70. Tot mai putini inteligenti pe la ei. 🙂

 71. romania trebuie sa se concentreze pe educarea ungariei si aducerea ungariei la valori europene.
  nu putem lasa langa noi un stat extremist si sovin

 72. Nimic nou.
  A câștigat Putin în Ungaria.
  Era previzibil.
  Nici Romania nu stă prea bine.

 73. „Victoria noastră se vede de pe Lună” sincer nu stiam ca Ungaria are astronauti pe Luna.

 74. Apartenența la UE nu este obligatorie.

 75. Acum se vede mintea maghiarilor.Dictatura vor, dictatura primesc… Sper ca UE sa vada mai bine ce face dictatorul umflat, pentru ca ungurii sunt chiori

  • @gabi Ene
   10 August parcā s-a intamplat pe plaiul Romanesc….sau deja l-ai uitat.

  • Nu poti sa dai fonduri europene unui asemenea regim.Europa s-ar contrazice,iar eroul Zelenschi impreuna cu poporul sau de viteji ar fi profund dezamagiti.Mecanismele Europene trebuie sa tina cont de acest lucru si sa nu incurajeze nedreptatile.Sa nu uite ca acest Orban,in cinismul sau putinist,a fost in stare sa ciara viza copiilor refugiati ucrainieni.

 76. noi avem USL si PRESEDINTELE TRADATOR, ungurii au ORBAN, rusia are PUTLER ,as putea spune ca fiecare are ce merita

 77. Bine Orban!!! Bravo! Mereu este bine sa existe un fel de echilibru intr-o uniune, adica unii care sa analizeze la „rece” politicile europene si sa se opuna daca este cazul. Daca toti am fi obligati sa indeplinim directivele UE venite de la Bruxelles, atunci am fi la fel ca in comunism.

 78. Singurul comentariu decent la adresa Ungariei: „Apartenenta la UE nu este obligatorie.”

 79. mai bine s-ar uita in oglinda, scrie infarct pe el cu litere mari la ditai tonajul ala. zici ca e un butoi.

 80. USR-istii on suicide watch

  • ce e, cocos? esti smecher? te bucuri ca te fura psd si pnl cot la cot??? nu te duce deloc bibilica.

 81. Cum e posibil? Eu citesc numai G4media, si mi-au spus ca opozitia rupe tot (ca ucrainenii pe rusi). A fraudat Orban alegerile?

 82. Mari credincioși, își cauta idoli printre oameni. Mai mulți investitori la noi.

 83. adevarata , fiecare popor isi merita conducatorii…
  Sunt curios daca si UE il va mai accepta pe orban in continuare.

 84. 🔺 DE CE Viktor Orban continuă să câștige?

  https://t.me/turnulbabelro/445

  Abonează-te dacă ai Telegram

 85. @Godzilla, bo$$ule, nu te tine nimeni in UE impotriva vointei tale;).. nu iti convin regulile si vrei sa traiesti ca in grota, esti liber sa iesi din UE.

 86. @Godzilla, dar de ce nu va faceti voi, mult prea desteptii, niste firme de exploatare/transport/distributie (energie de tot felul) si o sa cumparam si noi, prostimea de la firme de renume, Romanesti, cu actionariat postac/prost 🙂 .. ?!?!? ?!?!

 87. Rezultatul alegerilor din Ungaria:._. Asa cum am mai descris acum cativa ani, Viktor Orban (in Principiu) NU poate fi inlaturat de o Coalitie decat daca o sa Cuprinda si toate Partidele semnificative de Dreapta (partide de, sa zicem, peste 0,5%). Pentru ca, din Principiu, Ideologia lui Viktor Orban e de Stanga !. (nu conteaza ca Viktor Orban zice ca e de dreapta pentru ca e o minciuna !)._.Iar toate partidele din Alianta lui Marki-Zay (in afara de Jobik) sunt de stanga !._. Deci Marki-Zay a gresit GRAV cand a Acceptat sa Concureze intr-o Competitie Preliminara FARA ca sa intre Toate partidele de Dreapta (peste 0,5 %) in Coalitie!.

 88. Si lasi, si fuduli, si figuranti. 🙂

 89. Oamenii ăștia n au probleme, dar și le fabrica singuri.