G4Media.ro

Barna, Cioloș și Chichirău, explicații după alegeri. Barna: Știam că 1/3 din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Barna, Cioloș și Chichirău, explicații după alegeri. Barna: Știam că 1/3 din susținătorii mei vor vota Iohannis/ Cioloș: Electoratul aștepta un mesaj ferm pentru susținerea lui Orban/ Chichirău: Strategii lui Dan sunt vinovați

Dan Barna și Dacian Cioloș au făcut mai multe declarații, luni seară, despre cauzele care au provocat eșecul răsunător al alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie și despre viitorul celor două formațiuni.

Dacian Cioloș a transmis ferm că PLUS nu a ezitat în susținerea lui Guvernului Orban și că a explicat în cadrul alianței că mesajul USR PLUS trebuie să fie tranșant pentru susținerea Executivului liberal. Liderul PLUS consideră că ezitările venite din partea USR în această chestiune a costat alianța la alegerile din 10 noiembrie. Pe de altă parte, Dan Barna a spus că USR a propus pentru prima dată fuziunea, dar cei de la PLUS au decis să mai aștepte ca să testeze eficiența alianței.

În emisiune a intervenit telefonic și Cosette Chichirău, principala contracandidată a lui Dan Barna la alegerile interne pentru șefia partidului. Liderul USR Iași a dezvăluit că a fost o strategie să îl atace pe colegul său în cursa internă pentru că ”e o chestiune elementară, în orice campanie” dacă vrei să ai o șansă în fața favoritului. Chichirău a subliniat astfel că, în opinia sa, ”strategii sunt de vină” pentru eșecul răsunător al colegului său.

Principalele declarații: 

Când a fost clar că nu prindeți turul doi?

Dan Barna: Cu câteva ore înainte. Au fost foarte fluctuante procentele, am primit inclusiv felicitări, apoi s-a schimbat dinamica. Am avut un sistem de numărare paralel, când au venit date din țară, am dat și un mesaj în care am concluzionat că nu vom avea un tur doi.

V-ați supraestimat?

Dan Barna: Rezultatul arată că da.

De ce v-ați supraestimat?

Dan Barna: Pentru că reacția din stradă, din ultimele zile, după dezbaterea de la Europa FM, reacțiile erau în zona asta, de oameni care vor o schimbare și un tur doi fără PSD.

  • E clar că n-a fost de ajuns, a fost un elan și un entuziasm pe care le-am supraapreciat. Electoratul român a decis să avem această opțiune. Poate e și o lecție mai dură, că în România un candidat cu profilul doamnei Dăncilă poate ajunge în turul doi. Mă așteptam să fie suficiente voturi astfel încât să ajungem în turul doi.
  • Din momentul în care am intrat în Parlament ne-am confirmat toate obiectivele, așa că am apreciat că și acum o să avem o dezbatere reală despre România.
  • Am anticipat că bucata de Românie care vrea schimbarea asta e mai mare. Paradoxul este că peste tot am convins oamenii care ne spuneau că o să ne susțină. Dar e clar că am ajuns la prea puțini.
  • Dacă ne uităm la cei care ne-au votat, cei mai mulți tineri au votat Dan Barna, votanții activi ne-au acordat sprijinul, comparativ cu ceilalți doi.
  • Electoratul tânăr în cazul meu are cea mai mare pondere.

E vreun moment din campania electorală pe care l-ați gestiona altfel?

Dan Barna: Ca momente particulare nu. În momentul în care am decis și mi-am asumat candidatura, n-au fost foarte multe opțiuni pe masă. Era clar că alianța trebuia să aibă un candidat. Contextul european, cu Renew Europe, a făcut așa încât colegii să decidă să candidez eu, aveam șansa acum să discutăm despre modernizarea României, dar e clar că mai avem foarte multă treabă. Nu am foarte multe lucruri să le reproșez nici colegilor mei, nici mie, chiar am făcut o campanie bună.

Despre fuziunea USR PLUS și preluarea puterii de către formațiunea lui Dacian Ciolos:

Dan Barna: USR venise cu ideea fuziunii din primul moment, PLUS a zis să mai așteptăm, să vedem cum funcționează alianța. Vineri vom avea o întâlnire să vedem cum facem ca alianța să funcționeze în continuare.

  • Este un fake-news simpatic, alianța e condusă de mine și de domnul Cioloș, nu există un șef.
  • Nu sunt fericit pentru că nu am ajuns în turul doi. În această campanie am pornit de la 3% notorietate, rezultatul e de 15%, ceea ce arată că alianța s-a stabilizat ca a treia forță politică.
  • Încă de la început, undeva la o treime din susținătorii USR PLUS declarau că votează Klaus Iohannis pentru că votau pentru o continuitate a unei stări de confort.
  • Este o suprapunere foarte mare între cele două electorate, PNL și USR. Știam că există o treime din susținătorii USR care vor să voteze Klaus Iohannis și pe care n-am reușit să-i conving, exact asta s-a întâmplat.
  • Nu îmi dau demisia, aș fi un politician laș, la prima dificultate să spun ”Mulțumesc, am încercat, am plecat acasă”. Ar însemna să îmi bat joc de cele 1,4 milioane de oameni care ne-au acordat încrederea.
  • Dacă colegii mei vor considera că trebuie să mă retrag, nu văd nicio problemă în asta. Doar că eu consider că această campanie și-a atins limitele, mai ales în contextul în care am fost atacat în campanie.
  • Nu numai PSD nu a vrut să nu intru în turul doi. A fost un interes să nu produc deranj în turul doi.
  • Românii au optat pentru stabilitate, tur doi Iohannis-Dăncilă, respect decizia lor.

Despre dezamăgirea alegătorilor care așteptau ca USR să intre la guvernare

  • Intrarea la guvernare nu a existat niciodată pe masă, oamenii știau asta. A fost deliciul partidelor din opoziție să spună că din cauza USR nu se poate guverna.
  • Noi am spus de la început că refuzăm să intrăm la guvernare fără un Parlament cu o majoritate solidă. Poate pe linia de comunicare s-a perceput că nu susținem Guvernul Orban, ceea ce nu e adevărat. E o decizie bună pe care n-o regret, deși poate ne-a costat la alegeri.

Dacian Cioloș (intervenție telefonică):

  • În campanie au fost foarte multe lucruri care au mers în campanie. Sunt lucruri pe care le-am făcut cum am știut noi mai bine. La alegerile europarlamentare am fost surpriza alegerilor.
  • Despre nesusținerea guvernului Orban: Eu am spus și în cadrul alianței că mesajul nostru trebuia să fie de la început că susținem guvernul Orban. Din partea noastră, a PLUS, nu a fost un moment în care să spunem că nu susținem Guvernul Orban. La colegii de la USR au fost discuții, noi am spus în cadrul alianței.
  • Susținătorii de la europarlamentare probabil așteptau un mesaj mult mai ferm pentru acest proces, început cu moțiunea de cenzură și care se finaliza cu instalarea guvernului.
  • Am spus încă de astăzi că într-un tur doi Iohannis-Dăncilă, nu există niciun moment de ezitare să spunem că domnul Iohannis trebuie susținut. PSD nu mai are ce căuta în vreun proiect de modernizare a României, a dovedit ce poate. România trebuie să ajungă definitiv în direcția modernismului și a pro-europenismului.
  • Există o convergență a obiectivelor domnului Iohannis cu cele ale alianței USR PLUS. Este un moment cheie în istoria postdecembristă a României când putem să trimitem definitiv PSD în opoziție. Sau cel puțin să știm că a dispărut o perioadă neagră din istoria României.
  • Avem viziunea și program de guvernare, avem oameni onești, și dacă putem să facem asta cu Klaus Iohannis în al doilea mandat cu atât mai bine. Și cred că o să putem face asta, unii dintre noi am lucrat cu domnul Iohannis în 2016 și știm destul de bine.

Cosette Chichirău, intervenție telefonică:

A fost o eroare strategică, noi trebuia să ne batem pentru electoratul care se bate cu Iohannis. Dan trebuia să intre în competiție cu Klaus Iohannis și să explice de ce el este mai bun și avea ce să spună. Problema nu e că Dan nu a ajuns la mulți oameni, ci că nu a reușit să îi convingă pe cei care îl cunoșteau deja. Pe mine nu mă interesează cine conduce USR, ci cine face strategiile. Strategia a fost corect implementată de Dan, dar a fost greșită.

Dan Barna: Strategia îmi aparține fără discuții.

Cosette Chichirău: Orice consultant politic îți spune că trebuie să te diferențiezi de contracandidatul tău, să spui cum ești tu mai bun, nu neapărat să-l ataci. E o chestiune elementară. Antagonizai niște oameni dar îi câștigai pe alții. Eu am aplicat asta în campania mea cu Dan. USR m-a criticat, dar eu am câștigat enorm. Rezultatul meu ar fi fost mult mai rău dacă eu aplicam în lupta internă cu Dan strategia pe care a aplicat-o Dan cu Iohannis.

(…)

Cosette Chichirău: N-ai făcut strategia singur, au fost niște oameni lângă tine. Dacă n-au fost e grav. Dar au fost. Eu nu te cred pe tine vinovat.

Dan Barna: Da, dar eu mi-am asumat strategia.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Demisia era minimul act de decenta si onoare. Ca votant USR PLUS, cred ca am dreptul sa cer asta! Incoerenta, stangacie, lipsa de onoare! Totusi, votasem barna, sa nu ajunga proasta satului in turul 2, nu din convingere userista! Trist, dar sunt amatori.
    Pacat ca nu l-am votat pe Paleologu! Imi pare rau! Mult mai coerent omul! Era ideal din partea USR PLUS! In fine…sunt oripilat de nivelul de agresivitate al unor postaci usr! Ce fac caramitru si ghinea din oameni…

    • Lasa Sandro. L-am votat eu si pentru tine 🙂 Sper macar in mintea unora dintre noi sa se fi nascut ideea ca un candidat la prezidentiale trebuie sa fie mai mult decat un „om de partid” cu vorbe goale.

      Acum pe internet tot mai sunt niste distrusi care il injura cum ca el e motivul pentru care Dancila a ajuns in turul 2.

    • @Dascal,

      Sincer, nu am fost si nu sunt postac USR. Sunt oripilat ca tuta e in turul 2…asta este. Din pacate, multi simpatizanti USR au ajuns sa fie de-a dreptul agresivi, pe net. Am observat, la o autocritica, faptul ca incepusem sa devin si eu la fel. Din fericire, s-a cam oprit. Dar cu specimene gen ghinea sau caramitru, nu vad progres pentru alianta. In fine…

      Vad ca la digi24, barna inca nu intelege ce s-a intamplat. Demisia era minimul pe care il asteptam.

    • Sunt tineri. De unde aceasta dorinta sa fie perfecti din prima. N-au experienta. Au pierdut dar important e sa se ridice de pe jos si sa continue. Nu vad la ce ar ajuta demisia lui Barna dar ma rog fiecare e indreptatit sa ceara ce considera

    • # kondensatorilor, sunteti niste „rechini” insetati de sange

      faptul ca olguta, stanescu si cu badalau au adus atatea voturi pt veorika

      este o demonstratie ca in psd exista mai multa solidaritate si mai mult spirit de echipa decat la voi in bazinul de 20 m lungime in care inotati (dar va credeti in ocean)

      mie imi place cum va mursecati fara mila

      daca oprisan nu ar fi vrut sa fie el marele diktator al psd-ului,
      iar pucistii nu s-ar fi raliat acestuia printr-o atitudine non-kombat,

      veorika avea un scor mai mare.

      la alegerile locale sa nu va asteptati sa castigati, pt ca baronii locali ai psd-ului vor lupta pt a-si pastra locurile calde

      strategia voastra agresiva nu va va ajuta sa castigati voturile celor nehotarati / scarbiti de clasa politica

      si tot voi o sa urlati la ei – cata lipsa de logica (si va laudati ca aveti cu totii studii superioare)

      sunteti de fapt niste mici pepeni: verzi la exterior (neo-fascisti) si rosii la interior (neo-komunisti)

    • @sandro – bai, meat penian, nu te mai erija atat in votant USR+ ca esti un sustinator fervent al lui basescu, al pdlului si al pmpului, da-te-n mortii tei de aici

    • Bai, cate incoerenta. L-ai votat, desi „nu din convingere userista”, „sunt amatori”, „oripilat de nivelul de agresivitate al unor postaci usr”, „Ce fac caramitru si ghinea din oameni”

      Ai votat tu cu Barna cu am votat eu cu Churchill.

      Da, stiu, stiu, ii vrei demisia. Daca USR e atat de jalnic pe cat zici si daca nu iti place absolut deloc, lasa-i cu Barna la conducere. O sa se prabuseasca si o sa apare alta forta politica pe care sa o poti si tu vota din convingere, nu nenorocitii astia condusi de Brana, Ghinea si Caramitru.

      Eu am impresia ca alianta asta chiar a speriat partidele clasice, daca si dupa alegeri nu mai au loc de ea si de Barna.

      Barna, auzi, tu esti sef de partid acolo sau ce esti? Nu te-ai saturat sa fii sac de box? Si pentru ce? Pentru ca ai luat 15% in alegerile prezidentiala si 1.4 milioane de voturi? Asta e rezultat prost pentru niste politicieni care participa pentru prima data la niste prezidentiale?

      Alooo, PNL-ul a luat prin Stolojan 7% in 2000. In 2004, Stolojan era seful de partid si candidat PNL la prezidentiale.

      Toaate atacurile astea au un singr scop: spargerea USR in bucatele, si, inevitabil, spargerea aliantei USRPlus in bucatele.

    • Demisia era un lucru de onoare, ai tras partidul in jos. Nu înseamnă ca îți bati joc de cei 1,5 milioane de alegători, înseamnă ca esti altfel decat cei din alte partide care tin cu dinții de o funcție. De ce nu ați susținut un independent cum este Paleologu, acum Dancila era pa, partidul o canibaliza, erau lupte interne si prin asta România, avea de câștigat. După cum vedeți, majoritatea oamenilor care gândesc au plecat din România, au mai rămas cei ca mine care stau din cauză ca au familie si nu vor sa o dezbine. Nu lucrez la „stat”, nu am lucrat la stat, nu sunt asistat social, iubesc România dar majoritatea concetățenilor sunt groaznici, iar conducătorii reprezentativi. Oricum mulți dintre usr-iști au propavaduit ura, nu e normal sa îți crești notorietatea prin ura si dezbinare. Amintiți-vă de Coposu care nu a avut nici un fel de sentiment de ura, deși era cel mai îndreptățit să-l aibă. Învățați de la lideri adevărați!

  2. Vulpea de Sălaj cu Găina de Sibiu in bot, ce fatală combinație …pentru dreapta sau stânga ? (Nu am inteles ce busola politica și au însușit )

    • Tareeee…hi hi hi

    • @un domn

      Continuand analogia tu ce esti? Gandacul din Ciorogarla sau de unde-i fi tu?

      Macar oamenii astia fac ceva pt tara. Tu stai si scrii prostii pe net. Esti un penibil! Un loser.

  3. Nu știu man, mi se pare deja cam exagerată formularea. Eu l-am votat pe Barna, dar am fost realist, voi chiar ați crezut că o alianță politică veche de 1 an (partid de trei ani + partid de 1 an și ceva) o să facă mare brânză? Deja sunt pe locul trei în preferințele alegătorilor, acum să ne uităm puțin și la electorat pe care nu-l urnești atât de ușor din preferințele lui. Deci da, după bocitul de rigoare, 17% mi se pare ok deocamdată. Dacă electoratul simțea nevoia aia presantă de schimbare urgentă, vota în consecință. N-a votat, nu simte.

    • Care 14%? :)) mai taie din elan…mai faceti anticipate?

    • @ioane,
      Asta a fost intelegerea inainte de motiunea de cenzura, dar s-a schimbat calimera cand mirosul de ciolan a inceput sa inunde rand pe rand incaperile din aleea Modrogan…
      ”- Tanti Mita, va rugam sa inchideti ferestrele termopan ca nu mai rezistam, inca putin si ne ies ochii din orbite ca la melci…!
      – Dar cum sa inchid ferestrele, mamica, ca sunteti balonati…?
      – Nu suntem toti. E doar …Ion…!”

    • @ion,
      Te rog sa ma scuzi, n-am putut rezista tentatiei… !
      PS. Promit sa ma revansez cumva…!
      Noapte buna!

  4. Acum mai vor anticipate miine?

  5. Numai Revista 22 a sprijinit USR+ în această campanie, fie şi publicitar. Digi24 a arătat o ostilitate constantă. Au fost trei lovituri tactice în strategia aducerii PSD în turul II. Mai întâi, fanfara presei i-a interzis lui Barna să meargă la A3 şi RTV, doar PNL având voie. Apoi, s-a dezvoltat subtil atacul RISE Project de către influenceri pricepuţi. În fine, Paleologu a atras voturile academice, exceptând pe al dlui Liiceanu.

    • Barna a crezut ca se va repeta scenariul din vara. Ghinion, cum ar spune unul….. Si iti dau scris ca URS-ul cu Barna la conducere nu va mai obtine scor asa mare cum a obtinut la eurosparlamentare. Pot sa-i faca poza si sa-l puna in rama. Daca nu-si vor schimba abordarea vor avea o mare, mare surpriza la anul….
      Vorba aia, domnia si prostia se platesc. In cazul nostru ingamfarea si prostia…..

    • @Marius

      Nu te ambala asa ca lucrurile n-au fost deloc proiectate asa cum crezi tu. Barna a explicat clar in seara asta la Digi ca strategia lui a fost sa nu-si antagonizeze elctoratul PNL, chiar PNL-ul insusi si pe Johanis. Stia ca sansele lui sa castige inclusiv turul 2 erau mai mult decat minime, stia ca cea mai fiabila coalitie pe viitor (dupa alegerile parlamentare) e una intre USR-PLUS si PNL si prin urmare nu a vrut sa treaca niste linii rosii de atac la Johanis care ar fi generat niste resentimente uriase in PNL si ar fi exclus orice colaborare intre USR-PLUS si PNL in viitor.

      Mai reflecteaza un pic si nu te lasa prada doar unei reactii emotionale. Da-ti niste timp, vreo 3 sau 6 luni si dupa reciteste-ti comment-ul asta si o sa vezi ca nu mai simti la fel. Acum la cald reactia e pur emotionala, dovada si tonul si cuvintele tale. Vorbesti din amigdala nu din cortex. 🙂

  6. Nu prea au invatat cum sa se comporte in adevarati politicieni responsabili. Nu este Facebook, politica. Este o misiune mult prea serioasa, pentru asa ceva. Tot ceea ce aveau de facut amandoi, inca de aseara, era… sa ceara alegatorilor sa voteze candidatul KWJ;
    Asta era singura atitudine demna si adevarat responsabila.

    Restul, analiza/analizele cauzelor, nu se fac niciodata „la cald”, se fac in intern, exact pentru a avea mintea clara, limpede si asezata. Invatati sa va comportati in adulti responsabili, dragii mei USR-PLUS. Daca nu stiti (inca) ceea ce aveti de facut, apelati la consilieri vestici, sau din marile entrepize. Nu este nici o rusine, sa apelezi la consilieri, de aceea si exista. Nu stim tot, nu cunoastem tot, apelam la cei care stiu, la cei care cunosc.

    Asa ca: indemnati oamenii sa voteze KWJ si sa alunge Mojicii si reprezentanta lor. Asta aveti de facut acum. Acum si incontinuu, pana la sfarsitul alegerilor din turul 2. Fiti responsabili, va rog;

  7. Ciolos il executa in direct pe barna…in maxim o luna e istorie…

    • Imbecilul asta de barna nici acum nu pricepe ce a facut aliantei cu atitudinea lui idioata…apropo,ce cauta nevasta-sa langa el aseara in prim plan,se visa deja prima doamna??? Jenant

  8. E si pe dos eu si multi alti iohannisti am votat barna ca sa zboare pzd. Deci am votat eronat in final. Asa ca acel calcul al lui e prost.

  9. Domnul Barna afirma cu subiect si predicat ca a stiut inca de la inceputul campaniei la alegerile prezidentiale ca exista o parte a votantilor USR-PLUS ,o treime ,ce au votat la europarlamentare, care vor vota Johannis la aceste alegeri prezidentiale . Daca este adevarat aceasta zicere , atunci automat vine din urma o intrebare simpla : cind anume in intreaga campanie a cerut domnul Barna acestor votanti sa faca front comun cu alegerea lor la europarlamentare si sa isi ataseze votul prezidentiabilui Barna . Eu unul, poate ma insel , nu am auzit vreun apel sau macar vreo referire la asa ceva . Dupa ce cineva o sa aiba curajul sa ma lamureasca , urmeaza cea de a doua intrebare adresata lui Barna . Daca a stiut inca de la inceput , ca este beneficiarul imposibilitatii cistigarii alegerilor prezidentiale ,ba chiar a stiut ca nu poate intra in turul doi, asa cum a confirmat indirect in aceasta seara prin aceste spuse , atunci de ce a mai participat in alegeri si imediat apare ca o naluca meschinaria gindului meu, ce ma duce spre suma obtinuta in acest caz , ma infioara ca motivare a jocului politic facut de candidatul Aliantei . Dar poate gresesc eu si totul a avut o alta motivatie in spate . Spre nondezamagirea mea, totusi spusele ce contin in componenta acordarea unui sprijin domnului Johannis in turul doi ,mai imi indulceste suferinta neghioba si imi muta intelegerea spre candidatul PMP ,ce nu face acelasi lucru ca cei doi conducatori ai ALIANTEI USR-PLUS si conditioneaza un simplu vot propriu dat presedintelui de o participare la o imaginara disputa mediatica a acestuia cu candidatul PSD. Paleologu in mod normal ar fi trebuit sa spuna in clar asa cum a facut si fostul presedinte PMP -BASESCU- ca ofera toata sustinerea domnului Johannis . Democratia prezinta in situatiile ei de normalitate , ideea de dezbatere si de expunere de idei , principii sau alte ziceri pe care un candidat doreste sa le puna in discutie . Din nefericire pentru noi ,acest moment istoric de democratie nu poate intruni aceste conditii in turul doi , dintr-un motiv foarte simplu , ce tine de nonnormalitatea situatiei politice si ceea ce in mod normal ar trebui sa fie o banalitate se transforma in altceva . Acel altceva este disputa purtata in acesti ultimi trei ani de presedintele KJ. versus o alianta de partide , ce nu au dorit sa faca parte dintr-un joc politic obisnuit , normal ,aflat sub aceiasi umbrela comuna numita democratie si au ales o lupta de uzura asociata mai degraba unui razboi politic decit unei dispute democratice -electorale . Din acest motiv o disputa intre cei doi prezidentiabili nu isi gaseste sensul .

    • …tind să-ți dau dreptate gândurilor ” negre” care te/te-au bântuit!
      Eu zic de ceva vreme că nu era/este inca momentul Barna. Că e ok un tur II și retragere.
      Pentru la peste 5 ani.
      Însă așa cum ai expus-o tu, nu m-am gândit…
      Și ar fi, totuși, un pic cam mult. Sper….

    • REBORN ma bucur ca ai citit cuvintele mele si interpretarea mea ce contine si o nota imaginara de dezamagire . .Interpretarea mea , este o nota tot imaginara si nu un adevar absolut .

  10. E cel putin prost. „Am anticipat că bucata de Românie care vrea schimbarea asta e mai mare.”. Este mai mare, nataraule, doar nu l-au votat pe Iohannis aia care nu vor schimbarea. Doar ca nu te-au votat pe tine aia, aia e tot.

  11. Ce sa mai discutam discutii. Romanii nu-si doresc schimbare. Prin tot felul de strategii, calcule, lovituri pe la spate au adus din nou psd in prim plan. Fiecare popor isi merita politicienii pe care-i are. Eu consider ca Barna a facut o campanie corecta, sincera, si-a tinut promisiunile, in conditiile in care trebuia sa tina cont de sensibilitatea alegatorilor lui Iohannis, de unele divergente in USR, de soliditatea Aliantei 2020 si de atacurile la care a fost supus cu neincetare in toata masse media, incepand cu Digi24. Este un bun politician, un bun presedinte de partid, care va invata pe parcurs.

    • Sper sa fim mai mulți cei care gandesc așa. Acum trebuie unitate în alianță și munca pentru locale și parlamentare!

    • @Vio7. Unitate in Alianta, este. Ciolos il completeaza bine pe Barna. In USR exista cateva framantari marginale, e normal in situatia data. Problema care-i dezavantajeaza – nr mic de filiale in teritoriu si ostilitatea presei si a TV prin care usl ul isi face propaganda si manipuleaza.

    • Aia 53% care n-au fost la vot ar merita toti dusi in Republic Dragnea formata din judetele Teleorman, Giurgiu, Olt, Dambovita.

  12. Plin trolli pe aici. Un rezultat bun pentru Barna, e transformat intr o tragedie.
    Sa nu fi cunoscut de nimeni acum 2 ani, sa nu ai nicio primarie, sa pleci de la 3% acum sase luni si sa obtii 1,4 milioane de voturi, e o performanta.
    Era f clar ca multe voturi se vor duce la iohannis. Masina de partid, notorietate. iohannis a avut mereu 10% in plus fata de pnl. Totusi iohannis a fost votat de 6,5 mil in 2014 si acum a obtinut 3 mil. Asta mi se pare tragic. Ponta a luat 4 mil in primul tur in 2014 si a pierdut.

    • Prietene, uită-te în oglindă. Care rezultat bun? Bun era 50%, 30%, 25%. Tu ești conștient ce zici?

    • Băi ești nebun!50%,30%,25% serios vorbesti? Păi dar mister Klaus din deal de ce nu a luat 46? De ce,de ce? Demisia! Măi eu nu va inteleg…pesedisti, penelisti,pelemisti de ce va freacă grija de Barna și USR? Va e frică, nebunilor!!! Va cacato în nadragi de teamă că va luăm fața la locale și parlamentare…altfel nu se explică.

  13. Eu am votat Usr in trecut. Regret!
    Libertatea nu este pentru oricine, doar pentru cei ce stiu cand si unde sa se opreasca.
    Libertatea nu inseamna libertinaj draga USR!
    Cu riscul de a-mi tremura mana votez psd dar nu impotriva propriei mele constiinte!
    Nu uit si nu iert boicotul impotriva familiei pentru ca eu am o nama femeie si un tata barbat!
    Mai bine rod oase dar nu vreau bunastare impotriva a ceea ce sunt!
    Si nu ma hranesc din taxele cuiva ci inghit mojicii patronale de ceva ani!

    • Mama, scuze de greseala.

    • @Un roman

      Tu esti doar un PSD-ist ratat. Tu n-ai votat niciodata cu USR. Hai sictir.

      Du-te si voteaza-l pe popa ala homosexual de la seminarul din Husi si pe multi ca el.

    • Ce simplu judeci @ dude..
      Am votat prietene, ceva ce tu nu intelegi, orbit de furie si ura. Nu banii si calicia psd-istilor au tinut aceasta tara, ci Cultura si demnitatea!

  14. Se refuză să se constate un fapt fundamental respectiv o incompatibilitate ideologică intre cele 2 ramuri ale alianței USR-Plus.Votantii Plus provin din curentul Liberal nemulțumiți de Orban și Tăriceanu,au votat cu Alianta laeuroparlamentarepentru ca aveau 1/2 din candidati,mercantilismulliberal fiind arhicunoscute apoi i-au dat fara nici un fel de remușcare,un șut în fund luiBarna.votandu -l pe Johanis. Aceasta este cauza reala a pierderii turului 1. Ciolos si ciracii lui au fost calul troian al serviciilor,speriate dede noul curent impotriva actualei clase politice veche de 30 ani,vinovata de falimentul Romaniei..Paradoxal,Plusul este unpartid fara structuri ,dar liberalilor. cu o parte de electorat fidel.Cei circa 300000 votanți in plus fata de electori din mai 2019 sunt liberalii emigranti,formați în țară.Solutia ideală a vieții politice actual ar fi ca Plus sa fuzioneze cu P N L si atunci,sigur cu 34-36% PNL ar fi un partid puternic,iar USR ar avea șansa să devină un partid ,fara fripturistii lui Ciomoș,nou cu o ideologie de dreapta,care nu trebuie să uite ca patriotismul si ideea nationala romana nu este o rusine,iar piscotui si paharul de sampaniede pe pajiste ambasadelor nu reprezint europenism. PNL-ul a uitat in curtea ambasadelor deviza fundamentala alui ICBRATIANU-Prin noi înșine. Barna afost atacat din toate partile: din interiorul alianteisidin PNL de piscotari,de sevicii,de presa siaudio video,de partidele adverse,deorecereprlezinta pericolul fundamentalpentru toti.Cred ca suntem in anul 1990.

  15. Buie Mârnă!!!

  16. Doamna Chichirau incepe sa devina o combinatie aparte intre ceea ce inseamna Caramitru overloaded si Fier3a upgraded 🙂

  17. Usher Deen Nimeni nu va mai vota cu USr-ul codus de tine Nici nu stii ce mic incepi sa fii

    Like
    · Reply · 9m

    Usher Deen
    Usher Deen Da-ti Domle Demisia Ce pizda masii mai ASTEPTI erSTI CHIAR ASA GROS DE OBRAZ nU VEZI CA TI-O CERE O TARA INTREAGA ?

    Like
    · Reply · 23m

    Usher Deen
    Usher Deen Ati distrus toate sperantele care se nasteau la europarlamentare Sinteti penibil Luati-va echipa si plecati de la conducerea partidului inainte de a-l distruge

    Like
    · Reply · 16h

    Usher Deen
    Usher Deen Votul asta a fost doar un avertisment De fapt ai vreo 7_8 la suta pentru ca multi printre care si eu ne-0am rupt din stampila si in utima clipa am votat cu tine in loc sa votam cu Theodor Da-ti demisia Fii un om nou In politica nu tine de scaun ca vechii oameni politici

  18. Dacă colegii mei vor considera că trebuie să mă retrag, nu văd nicio problemă în asta
    – pai asta si considera ba

    apropo, Barna a ajuns Presedinte la USEreu pentru ca n-a vrut nimeni altcineva sa se bage cand Nicusor Dan s-a dat demisia pentru ca au insemant mai mult valorile in care crede domnia sa decat apartenenta la o grupare politica capturata si capusata din interior

    • Acest partid de sekuriki oligofreni este în disoluție, la fel ca PSD. Revoluție în politica românească, afară cu sekurikii din viața publică. Bârnă așteaptă ordinul pe unitate să își dea demisia, nu e evident? Să-l salveze cineva pe ofițer Bârnă!!!

  19. adevarul e ca daca dacian mai sta mult pe linga barna, incep sa ma gindesc serios daca nu cumva se aseamana.

  20. Cosetttre cea penibila nu se osteneste sa aduca romanii din judetele moldovene in secolul 21, sa-i educe in spirit european, fara coruptie, fara spitale-morga, fara scoli-puscarii, fara penali pe strada sau in functii, etc… si in final acestia sa renunte la PSD , la PCR, si sa voteze USR.
    Cosette cea penibila crede ca ma poate convinge pe mine ca e bine cu USR, eu care votez de 30 de ani cu PNL.
    Femeia asta nu pricepe matematica: adica 30% dreapta si 70% stanga inseamna ca PSD face guvern si conduce tara, indiferent daca 30% inseamna 29% PNL si 1% USR, sau 29% USR si 1% PNL, sau oricare procente, cu 30% nu poti conduce. Nu ai majoritate. Punct.
    Eu inca mai cred ca USR cu Barna la carma va castiga un procent extrem de bun la alegerile parlamentare, eu as paria pe 27-29%.

  21. @Adi, vad ca le sti pe toate. Eu sunt probabil mai tanar decat voi dar refuz sa inghit lucruri pe care nu le inteleg. Am mai intrebat pe forum si nu-mi raspunde nimeni satisfacator. NOI SUNTEM DE DREAPTA SAU DE STANGA ? Tu zici ca DREAPTA/STANGA ….NU EXISTA ! Da ? Pai daca nu exista de ce trebuie sa-i facem pe aia dela PSD CIUMA ROSIE ? Toti ne indeamna sa-l votam pe Iohanis in turul II. Dar Iohanis ne-a jucat in picioare pana acum. Am fost de folos atunci cand PSD-ul i-a sarit la gat si acum suntem la „si altii”. Pai o fi corect ? Eu zic ca tot asteptam si noi sa jucam, dar daca se poate terenul sa fie gol. Nu se poate ! In consecinta eu zic sa ne scoatem zestrea de 17% la taraba si sa o negociem la sange cu oricine manifesta interes. NU SUNT DE ACORD SA NE OFERIM ZESTREA MOCA PNL-ULUI !!. Poate PSD-ul are ceva de oferit pentru noi. Ne-am saturat sa tot topaim pe margine.

  22. am votat usr. l-am votat pe dan barna. nu din convingere, ci pentru ca am socotit ca ar putea fi varianta „castigatoare” la dancila. se pare ca nu mi-a iesit. de fapt, nu a ieait pentru romania. trebuie sa mai asteptam o schimbare de generatie. nu paradigma, nu mesaje… l-am vazut si ascultat aseara, la digi24, pe dan barna. spune ca isi asuma esecul. dar nu spune sau nu lasa de inteles, fara echivoc, cu ce consecinte. o demisie ar fi onoranta pentru el si, in acelasi timp, pentru alianta usr-plus. paleologu ar fi fost mai potrivit ca si candidat al aliantei, un opinia mea. in conditiile in care alianta merge spre „adolescenta”, voci precum cele ale lui ghinea si caramitru devin toxice. si atunci nu ma mira faptul ca dan barna a fost cel care a elaborat strategia pentru campania prezidentiala. daca numarul 1 poate sa faca, pentru ca e numarul unu, de ce nu ar face si cei din liniile din spate? sper sa ramanem cel putin la fel de multi cei care vom vota si peste doua saptamani

  23. Eu am apreciat ca sunteti o alianta de doua partide , alcatuita din oameni onesti .
    Dar sa va faceti pres in fata lui klauSS , nu este de bun augur .