G4Media.ro

VIDEO Ce impact au asupra agriculturii românești noile ținte verzi ale UE.…

VIDEO Ce impact au asupra agriculturii românești noile ținte verzi ale UE. Florentin Bercu: Politica agricolă comună a devenit prea complexă pentru fermieri / Ni se cere mult mai mult cu bani mai puțini

Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene a devenit prea complexă, atât pentru fermieri, cât și pentru administrație, iar actorii din sector sunt de părere că li se cere mult mai mult cu bani mai puțini, a declarat Florentin Bercu, director, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., în cadrul conferinței „Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești”, organizată marți de Sierra Quadrant.

Potrivit lui, fermierilor din UE li se cere să rămână competitivi cu cei din afara UE, care nu au standarde atât de înalte precum europenii.

„Ne dorim să avem o politică agricolă comună cât mai simplă, cu abordare realistă a problemelor de pe teren. Când venim cu interzicerea neonicotinoidelor, Green Deal, Farm to Fork, cu costuri sporite nu pentru fermieri, acestea vin și pentru consumatori”, a spus Bercu.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Care provocări, în condițiile în care marea majoritate populației de la sate practică agricultura de subzistență. Provocarea mare este alta reducerea produselor din import, dezvoltarea industriei de prelucrare a produselor agricole interne și desfacerea pe piața din România. Dacă nu tot alimente din cereale modificate genetic, carne de la animale alimentate cu chimicale și pâine congelată vom mânca.

 2. In agricultură dacă subvențiile care sunt adevărate ajutoare sociale bani care încurajează nemunca și falsul in declaratii trebuie acordate după niște criterii stricte sau transformate în vauchere bonuri imputuri și controale permanente pe teren să elimine vânătorii de subvenții. Sa dea subvenții și beneficii de la stat doar la cei care se asociază comasarea terenurilor produc depozitează procesează și valorifică materia primă nu să fie vândută materia primă direct de pe câmp cu tir-uri și noi importăm produse de calitate îndoielnică până la pâine congelata de cea mai proastă calitate.

 3. Asta inseamna birocratie: functionari care produc directive si regulamente, care necesita si mai multi functionari care sa produca si mai multe directive si regulamente.
  Birocratia se autointretine si multiplica.
  Birocratia e moartea dezvoltarii si progresului.

 4. Producatorul extracomunitar nu primeste subventii UE, plateste in plus pentru transport si nu poate aduce marfa proaspata. Deci producatorii locali au un avantaj economic substantial. Daca nu sunt in stare sa-l fructifice, ar trebui lasati sa falimenteze, sa vina altii. E plina Europa de antreprenori capabili.
  Oricum, majoritatea fermelor romanesti sunt suprafete agricole acumulate de tot felul de „afaceristi” dubiosi cu legaturi politice. Aia care fac agricultura de subzistenta o fac in spatele casei. Batranii care mai au cateva hectare de pamant nu le pot lucra singuri, deci sunt fortati sa le dea in arenda si deseori nu primesc la schimb nici macar echivalentul subventiei UE.

 5. sincer , mie subvențiile astea mi se par bani aruncati pe fereastra ! toata presa a chiuit ce mari producatori de cereale suntem si tot se scumpeste painea , graul e plecat in egipt si banii in buzunarul unora , eu m-am cam saturat de subventii!

 6. Fermierii sunt învățați cu pomană de la stat, statul să le faca sisteme de irigații, să le dea subvenții și beneficii de la stat, rambursări de TVA, nu plătesc taxe și impozite pe utilaje RCA ITP sau rovigneta , subvenții la motorină iar cei ce primesc subvenții și beneficii de la stat nu au angajați cu caracter permanent fac evaziune fiscală și spălare de bani muncă la negru. Ei au arendat terenuri de la țărani iau subvenția de peste 200 de euro la HA plus alte facilități nu plătesc impozitele pe acel teren tot țăranul le plătește iar fermierul le dă la țărani arendă îi tratează ca pe sclavi 500 kg cereale pe HA sau 50 litri de ulei din ăla penal cumpărat din en gros sau supermarket. Unde sunt fabricile de ulei???? Anul asta cu producții record la toate culturile prețurile explodează la alimente. Eliminate subvențiile și beneficiile din acest sistem URGENT să vedem cine mai rămâne în agricultură.