G4Media.ro

Alegeri în Germania pentru a desemna succesorul Angelei Merkel: Social-democrații în fruntea…

Alegeri în Germania pentru a desemna succesorul Angelei Merkel: Social-democrații în fruntea sondajelor care arată o scenă politică fărâmițată

Cetățenii germani sunt așteptați astăzi la vot pentru alegerile parlamentare, un scrutin a cărui miză e desemnarea noului cancelar german după 16 ani dominați de Angela Merkel.

Media sondajelor indica pe 24 septembrie o intenție de vot de 25,2% pentru Partidul Social Democrat (SPD), condus de vice-cancelarul și ministrul de finanțe Olaf Scholz. Pe locul secund cu 22,4% se clasează Uniunea Creștin Democrată (CDU) și aliata sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet, care i-a succedat lui Merkel în fruntea CDU și care este șef al guvernului celui mai populat land al Germaniei, Rhenania de Nord Westfalia. Verzii (Grune) urmează cu 15,9%, conduși de Annalena Baerbock.

Alte trei partide – Liber Democrații (FDP) cu 11,1%, Alianța pentru Germania (AfD) cu 10,6% și Stânga (Linke) cu 6,2% trec de pragul de 5% potrivit mediei sondajelor.

Scholz este dat de sondaje drept preferatul alegătorilor pentru funcția de cancelar, cu mult înaintea lui Laschet. Candidatul CDU, pe lângă totala lipsă de charismă mai suferă și din cauza comparației cu predecesoarea lui care-l acompaniază uneori în campania electorală și care pare mai degrabă un lucru nefolositor pentru candidatul CDU la funcția de cancelar.

Sondajele arată că doar alianța CDU/CSU – SPD este singura din două partide care ar întruni majoritatea în Bundestag, la limită. În caz că nici această alianță nu va întruni majoritatea după 26 septembrie, atunci va trebui formată o coaliție de guvernare de trei partide, o altă premieră la nivel federal, dar care există deja la nivel de land.

sursa foto: Facebook/ Olaf Scholz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Sta Werner cu ochi pe alegerile din Germania, ca să, și vadă noul stăpân

  2. Noul cancelar o sa îi dea la mumu lui cucpendula al noastru

  3. Nu uitati ca hitler era socialist!

  4. Nu mai mai stresati: guvern SPD/CDU, cancelar Scholz. CDU stia de cand l-a refuzat pe Söder in competitia interna ca nu mai prin postul de cancelar…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.