G4Media.ro

Lituania a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu…

Lituania a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus pentru a-i opri pe migranţi

Lituania a început vineri ridicarea unei bariere de 550 km din sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus, acuzând autorităţile de la Minsk că aduc pe calea aerului migranţi din străinătate pentru a-i trimite ilegal în Uniunea Europeană, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Gardul din sârmă ghimpată va costa 4,7 milioane de euro şi se va întinde pe cea mai mare parte a frontierei, care traversează regiuni slab populate şi mari zone de păduri şi mlaştini, a indicat guvernul.

La o dată ulterioară, bariera va fi întărită cu un gard înalt de 2 metri acoperit cu sârmă ghimpată, ce va costa alte 41 milioane de euro, a precizat Ministerul de Interne.

Sute de migranţi, majoritatea lor irakieni, au trecut graniţa dinspre Belarus în ultimele zile, conform autorităţilor lituaniene.

Belarusul a decis în mai să le permită migranţilor să intre în Lituania, ca represalii la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după ce regimul de la Minsk a deturnat un zbor Ryanair şi l-a arestat pe un blogger disident aflat la bord.

Lituania a răspuns miercuri anunţând că va ridica o barieră la graniţă şi va desfăşura trupe pentru a împiedica traversările ilegale.

Pe aceeaşi linie, parlamentul de la Vilnius se va reuni marţi pentru a adopta de urgenţă o lege de accelerare a examinării cererilor de azil, cu scurtarea termenului la cel mult 10 zile, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte.

Conform proiectului de lege, toţi cei care vor trece graniţa ilegal vor fi ţinuţi închişi, eliminându-se biletele de voie acordate în prezent.

Ceva mai mult de 1.500 de migranţi au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus în acest an, 900 dintre ei doar în primele nouă zile ale lunii iulie.

Primul segment al noii bariere, ce urma sa fie terminat vineri, va avea 500 metri în lungime şi 1,8 metri în înălţime, a precizat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a armatei, Ruta Montvile.

Într-o declaraţie la televiziunea naţională, premierul a spus că nu se aşteaptă ca fluxul de migranţi dinspre Belarus să înceteze de la sine.

Simonyte a afirmat miercuri, citând documente găsite asupra a cel puţin un migrant, că Belarusul le oferă migranţilor zboruri spre Minsk, punctele de plecare fiind mai ales aeroportul din Bagdad, dar şi Turcia.

Graniţa dintre Lituania şi Belarus se întinde pe 679 km. Pe 78 dintre aceştia a fost deja ridicat un gard în anii trecuţi, iar circa 258 km sunt monitorizaţi electronic, potrivit Ministerului de Interne.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ungaria este crucificata pentru construirea gardului care a costat peste 1 mld euro.
  Dobitocul de Charles Michel insa sare in apararea Lituaniei cand aia au declarat ca vor construi un gard identic.
  Dubla masura a stangii extremiste care domina UE.

 2. Lukashenko e un psihopat. La fel ca Putin.

 3. Dar astia sunt in „Schengen” parca….
  Si se intra ca in parc la ei in tara, din afara UE…

 4. Și-așa-ncepu desființarea URSS…

 5. Cred ca imigrantii sunt un pretext bun. Gardul e tot parte din concursul de pipi intre Russia si China de o parte, NATO si prietenii lor de cealalta. Cum sunt aratatul muschilor prin marile Negra si Baltica, cu avioane si portavioane care se hartuiesc.

 6. Bravo Lituania!