G4Media.ro

Liderul USR București, despre inițiativa de îngrădire a accesului la informațiile de…

Liderul USR București, despre inițiativa de îngrădire a accesului la informațiile de interes public: „Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”

Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că proiectul conform căruia instituţiile publice pot să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea „sunt solicitate cu rea-credinţă”, reprezintă „încă o lovitură pe final de mandat” prin care parlamentarii vor să îngreuneze accesul la informaţii publice.

„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către ‘diverse ONG-uri’ şi, ţineţi-vă bine, ‘postaci pe Facebook’. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a ‘şantaja’, a ‘ameninţa’, a ‘hărţui’ şi a ‘provoca scandaluri publice’. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află”, scrie Năsui, pe Facebook.

Potrivit acestuia, proiectul instituie o taxă pentru cererile de informaţii „fără o grilă sau praguri minime sau maxime”, taxă care ar urma să se stabilească prin act administrativ.

„Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, menţionează deputatul.

Năsui atrage atenţia asupra faptului că proiectul a fost depus joi în procedură de urgenţă şi apreciază că acest lucru este nejustificat.

„Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”, adaugă el.

O inițiativă legislativă înregistrată săptămâna aceasta la Parlament vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în sensul restrângerii tocmai a accesului la aceste informații prin impunerea de taxe ce pot fi stabilite arbitrar, dar și prin posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare. Printre motivele pe care autoritățile publlice le pot invoca în refuzul lor de a oferi informațiile de interes public solicitate, inițiatorii modificărilor au introdus inclusiv ”reaua-credință” a solicitantului.

Propunerea de modificare a legii 544/2001 îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a anunțat însă vineri că îşi retrage semnătura de pe proiect.

Foto: Claudiu Năsui, liderul deputaților USR. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește integral: O inițiativă legislativă PSD, susținută și de PNL, vizează îngrădirea accesului la informații de interes public prin impunerea de taxe discreționare. De asemenea, autoritățile publice au posibilitatea de a refuza să ofere informații de interes public dacă sunt solicitate ”cu rea credință”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. USR ” nu e bun ” , e bun USL ca ne „dau legi bune”, sa se apere hotia

 2. Uite CVul initiatoarei acestui proiect legislativ: Eliza-Mădălina PEŢA-ŞTEFĂNESCU
  A absolvit Facultatea de horticultura in 2007, a intrat IMEDIAT in PSD si gata, NU a lucrat o clipa la viata ei decat la STAT, traiasca PSD!!!
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=221&cam=2&leg=2016&pag=0

  CE o recomanda pe aceast individa care parlamentar din 2016, e nascuta in 1984, are numai 36 de ANI si de la 28 de ANI are functii peste functii de conducere primite in dar de la PSD!!!
  ZERIO Experienta profesionala in vreun Domeniu!
  ZERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Dar are dureri mari, ca oricare politician, din cauza Presei care vrea sa aiba Informatii si sa INFORMEZE Cetatenii Romaniei!

 3. PNL sustine kakatul asta de initiativa? Vedem la vot. Sa te tii nene atunci surprize.

  • daca ai invata sa citesti ai vedea ca este pe dos!

  • Pe dos oi fi tu Ioane 😂 . La vot se vede, nu ce kakat mananca ei inainte!

  • Interesant că şi la PNL cu Florin Roman, şi la PSD cu Grindeanu, se vede în retragerea semnăturilor frica de creşterea USR PLUS !

  • Marmelada ! Lasă Turbarea ! Nici nu va mai fi votată ! Este o prostie ! Vezi numai legile populiste de măriri care nu au nici o acoperire în buget ! CCR+ avocata Diavolului + parlament = Falimentul României !

 4. Asta nu mai e anticonstitutionala?

 5. Zilele trecute – cazul ASF, astazi ingradirea accesului la informatii, toate in urgenta maxima. Retraim epoca dragnea cu pnl ul la butoane.
  Merci USR, merci Claudiu Nasui, cu ajutorul vostru mai aflam si noi ce se intampla si ce viitor ne asteapta.

  • Eu cred că Nasui, altă lepră politică, s-a sesizat după ce am umplut noi G4Media cu comentarii la articolul cu Florin Roman! Așa că mai ușor cu laudele și la adresa userilor!

 6. Legea 544 era oricum aplicata aiurea. La Brasov, fostul primar Scripcaru a emis printr-o decizie ce anume intra in lista de acte/documente publice, in final ramanand mai nimic (doar raportul anual al primarului, deci un an de zile nu poti afla/reactiona), iar deciziile nefiind transparente. Sper ca Allen Coliban va schimba asta.

 7. Marmelada ! Lasă Turbarea ! Nici nu va mai fi votată ! Este o prostie ! Vezi numai legile populiste de măriri care nu au nici o acoperire în buget ! CCR+ avocata Diavolului + parlament = Falimentul României !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.