G4Media.ro

Liderul grupului PPE cere președintelui Parlamentului European și Înaltului Reprezentant al UE…

Liderul grupului PPE cere președintelui Parlamentului European și Înaltului Reprezentant al UE să reacționeze după ce China a decis sancțiuni împotriva a zece cetățeni europeni, cinci fiind europarlamentari

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, le-a cerut, luni, președintelui Parlamentului European, David Sassoli, și Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, să reacționeze „cu tărie” față de măsurile luate de guvernul chinez împotriva a zece cetățeni europeni, cinci fiind europarlamentari, și a patru entități europene.

„Ca răspuns, ar trebui pregătite contramăsuri împotriva oficialilor guvernamentali chinezi”, a afirmat Manfred Weber, într-un mesaj transmis pe Twitter.

China a anunţat luni sancţiuni împotriva a zece cetăţeni ai Uniunii Europene şi a patru entităţi europene, sub acuzaţia că au afectat grav suveranitatea şi interesele chineze legate de regiunea Xinjiang, au transmis, luni, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Îi susținem pe deplin pe colegii noștri care au fost sancționați de guvernul chinez. Atacarea deputaților aleși în mod liber ne arată disprețul pe care îl are Beijingul față de democrație”, a mai afirmat Manfred Weber

 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe chinez, distribuit de europarlamentari, partea chineză a decis sancțiunile, deoarece consideră că acțiunile și declarațiile celor 10 europeni și patru entități europene „dăunează grav suveranității și intereselor Chinei” și că aceștia „răspândesc cu rea intenție minciuni și dezinformări”.

Pe listă sunt trecuți europarlamentarii Reinhard Butikofer (Grupul Verzilor), Michael Gahler (grupul PPE), Raphaël Glucksmann (Grupul S&D), Ilhan Kyuchyuk (grupul Renew) și Miriam Lexmann (grupul PPE).

Tuturor celor vizați de sancțiunile decise de China, cât și familiilor lor, li se interzice accesul în China, în Hong Kong și Macao. Companiile și instituțiile asociate acestora nu mai au voie să facă afaceri cu China.

„Așadar, sunt pe lista sancțiunilor chineze: am interzis să intru în China (și familia mea!), să am contacte cu oficiali sau companii chinezești … Toate acestea pentru că susțin uigurii și drepturile omului. Să fim clari: aceste sancțiuni sunt medalia mea de onoare. Lupta continuă!”, a reacționat europarlamentarul Raphael Glucksmann, într-o postare pe Twitter.


Glucksmann a adăugat că este mândru că împarte lista cu „9 europeni care luptă pentru libertate și demnitate umană”.

„Niciunul dintre noi nu va fi redus la tăcere”, a mai spus europarlamentarul.

„Nu voi renunța la pledoaria mea pentru drepturile omului și democrație”, a reacționat și europarlamentarul Michael Gahler.


Europarlamentarul Miriam M. Lexmann s-a declarat întristată de faptul că, în loc să abordeze punctual sancțiunile recente din partea Uniunii Europene și a SUA luate ca urmare a deteriorării rapide a drepturilor omului în Xinjiang, China „se angajează în amenințări și contra-sancțiuni”.

Lexmann consideră că, astfel, China se poziționează „mai degrabă ca un rival sistematic care subminează valorile și principiile fundamentale”.

Ministerul de Externe de la Beijing a răspuns la decizia UE de a trece pe lista neagră cetăţeni chinezi acuzaţi de abuzuri împotriva drepturilor omului în Xinjiang. Partea chineză a cerut Uniunii să îşi „repare greşeala”, care „se sprijină doar pe minciuni şi dezinformare, ignoră şi deformează faptele”, şi să nu se amestece în treburile interne ale Chinei, au mai transmis, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

UE nu mai adoptase sancţiuni împotriva Chinei de la masacrul din Piaţa Tiananmen, din 1989. Acum, sancţiunile sunt motivate de persecutarea minorităţii uigure. În ultimii ani, uigurii – cei mai mulţi de religie musulmană – şi alte minorităţi etnice au reclamat existenţa unor lagăre, denumite oficial centre de instruire vocaţională; ei au relatat despre familii despărţite, pedepse pentru cei care au prea mulţi copii, interzicerea contactelor cu rudele din străinătate şi alte abuzuri.

Bruxellesul nu a precizat încă oficial numele chinezilor sancţionaţi. Potrivit unei surse neoficiale menţionate de agenţiile dpa şi Reuters, ar fi vorba de patru persoane fizice şi una juridică.

Citește și:

Departamentul de Stat al SUA acuză China de ”genocid” împotriva uigurilor

Olanda: Parlamentul acuză China de ”genocid” împotriva uigurilor. Prima țară din UE care ia această decizie

Sursa foto: Manfred Weber / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ha ha ha. Au si gasit cui sa ceara sa reactioneze ” cu tarie” …
    Comunistoidului Bourell

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.