G4Media.ro

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond: Trebuie să avem foarte rapid un Guvern…

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond: Trebuie să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Eu cred că fezabil ar fi cu USR să refacem o majoritate parlamentară. Cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu politic

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat, marţi, că România trebuie să aibă „foarte rapid” un Guvern cu puteri depline, iar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă actorii politici ar fi de acord cu un armistiţiu politic de cel puţin şase luni pentru a scoate ţara din criză, precizând că opțiunea mai „fezabilă” ar fi refacerea coaliției cu USR. 

„Să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Asta se poate întâmpla dacă actorii politici vor renunţa puţin la orgoliile personale şi încheiem un armistiţiu politic, să zicem, nu ştiu, pe şase luni şi reuşim să ajungem la un compromis.

Să se formeze o majoritate parlamentară cât mai repede, pentru că timpul ne presează (…), iar mandatul domnului Ciucă, mandatul premierului desemnat, până ce trebuie să prezinte lista Guvernului şi programul de guvernare Parlamentului cred că expiră sâmbătă, 10 zile are de la desemnare. Deci, eu cred că trebuie să ne grăbim şi, cumva, să ajungem la un acord care să facă posibilă o majoritate parlamentară”, a declarat Csoma Botond, la RFI.

Întrebat fiind de ce consideră că armistiţiul politic trebuie să fie doar pe şase luni, el a precizat că acesta ar trebui să dureze cel puţin şase luni.

„Pe şase luni, să trecem acest hop în faţa căruia se află ţara, cu criza sanitară, criza la preţurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. Ok, dacă reuşim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcţioneze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după şase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puţin, atunci revin şi corectez: cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu şi să lucrăm pentru cetăţeni şi să renunţăm (…) la aceste jocuri politice meschine. Noi suntem în slujba cetăţenilor nu în slujba altor interese”, a spus deputatul UDMR.

El a precizat că o majoritate solidă în Parlament s-ar putea reface cu USR.

„Da, din păcate, negocierile au intrat în impas. (…) Aceste negocieri au eşuat, au intrat în impas, acum văd că, ieri, după şedinţa de la Cotroceni, poziţia este că trebuie o poziţie mai flexibilizată, că domnul Ciucă va avea un mandat mai flexibil (…) să facă concesii, atât USR, cât şi PSD. Nu ştiu dacă se poate discuta în acelaşi timp şi cu PSD. Se poate discuta, dar o majoritate parlamentară se poate face ori PSD, ori cu USR.

Nu cred că se poate face o majoritate parlamentară cu ambele formaţiuni politice. Cea mai fezabilă, dacă vorbim de o majoritate stabilă, care să nu fie numai pe şase luni, eu cred că fezabil ar fi cu USR să refacem o majoritate parlamentară, pentru că un eventual sprijin din partea PSD pentru un guvern minoritar PNL, UDMR, nu ştiu cât de stabil ar fi acest sprijin, ce concesii ar trebui făcute şi nu ştiu cât de eficientă ar fi această guvernare cu un guvern minoritar care nu are, totuşi, o majoritate parlamentară stabilă”, a susţinut Csoma Botond.

Parlamentarul a subliniat că este nevoie de o maturizare din partea foştilor parteneri din coaliţia PNL-USR-UDMR.

„Eu cred că, dacă ne maturizăm un pic şi privim mai calm lucrurile şi nu sărim, în ghilimele, la bătaie, din primul moment, şi încercăm să rezolvăm anumite conflicte şi tensiuni în interiorul coaliţiei, fără să ieşim în faţa publicului fără să facem anumite chestiuni care au consecinţe politice pe termen mediu sau pe termen lung, eu cred că am putea să guvernăm”, a punctat liderul deputaţilor UDMR.

Sursa foto: Facebook/ Csoma Botond

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. taci bre ca nu esti mai breaz ! mai vreti bani nu i asa ?

 2. bai udemerica, chiar si tu spui asta, „sa lasam jocurile meschine”, cand tu numai asta ai facut de cand te stii, si anume: JOCURI MESCHINE! tu ai fost in continuu cu sa desfiintam sectia speciala primesc, dar sa o mutam la Parchetul general sub alt mune. Rusine!

 3. Mai țineți minte când guița ăsta că vai nu știu cu secția specială că nu e bine, că să nu se modifice așa, etc? Curat responsabil, noroc cu UDMR-ul pol de stabilitate.

 4. Citatul zile: „să lucrăm pentru cetăţeni”!

 5. Guvernul minoritar pnl+UDMR va fi votat pozitiv în parlament din mai multe considerente:
  -Ciolos a fost propus ca pm de sacrificiu, prima alternativa
  -Ciuca e a doua propunere care nu o sa pice deoarece ar urma alegeri anticipate
  – parte din parlamentari USR, PSD, aur și independenți vor vota guvernul ciuca de frica sa nu-si piardă mandatele
  – USR nu-si doreste anticipate
  Totul a fost pregătit de sus după lovitura data de USR. Nu are nici o legatura cu ce ar fi fost mai bine sau nu, este luptă pt putere a partidelor si a parlamentarilor actuali.

 6. Nenea Csoma mi se pare cel mai nesimțit udemerist.
  Avea apucăturile lui Rareș Bogdan când se propusese candidatura lui Cioloș.
  Făcea pe tâmpitul, cu apucături de scandal.

 7. „Iuteala de mână si nebăgareade seamă” se pitruveste mănușă acestui GIO!
  Repede, repede, până nu se prind fraierii de români câte ministere le-am luat, mai luăm si MIPE și dacă mai santajam puțin poate mai ciupim un minister bănos!

 8. Program comun USR – UDMR
  1 Punerea ” cu botul pe labe” a guvernelor din UE care susțin suveranitatea națională
  2 Puteri nelimitate pt DNA
  3 Căsătorii între persoane de același sex
  4 Alegerea primarilor în doua tururi de scrutin
  Lista poate continua

 9. Si pana acum de ce nu ati lucrat pentru cetatean? Tot voi care nu ati facut nimic vreti brusc sa va credem ca v-a lovit cheful de munca

 10. Politica îngroapă România!!!

 11. Prima data cand aud un maghiar ca vrea sa munceasca pentru cetatean si nu pentru umbrela infractorilor SIIJ.

 12. De 30 de ani fura impreuna psd, pnl, udmr. Din cauza asta nu avem spitale, scoli, grădinițe, autostrazi. Romanii pleacă din tara ca dintr-o zona de război. Asta ati facut și faceți, dragi udmr.

 13. Parca sunteti din filmele cu prosti. Bre nea’ udemerescu, situatia e simpla: ce vreti voi, sa guvernati singuri cu 33% sustinere in parlament, milogindu-va de ceilalti sa va voteze de dragul tarisoarei, nu se poate. Asha ca trebuie sa va hotarati: ori vreti cu USR si cu reformele lor, ori vreti cu PSD si acceptati sa le dati macar jumate din cascaval, ori ajungem la anticipate, unde nu luati nici 15%, mai ales dupa haosul creat in ultimele 3 luni, culminat cu lockdownul de luni cre a generat un haos total, nimeni inafara de scolile de stat nestiind exact ce are de facut.

  Deci, repeta dupa mine: fie USR, fie PSD.

 14. În 6 luni s-ar face oameni pe viață și iudemereii care încă nu au apucat!

 15. Ce e bre Ianoș, mai aveți de tăiat ceva păduri ?