G4Media.ro

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, susține că minoritățile trebuie să devină ”factori…

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, susține că minoritățile trebuie să devină ”factori constitutivi” ai statului român în viitoarea Constituție

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Constituţiei, că legea fundamentală trebuie modificată, în sensul trecerii la o republică parlamentară, menţionând şi că s-ar impune ca „minorităţile naţionale să devină factori constitutivi ai statului român”.

„Adoptarea Constituţiei în anul 1991 a fost un pas foarte important pe drumul făuririi unei societăţi democratice după decenii de totalitarism. Singur, acea Constituţie de la 1991 a reflectat atât momentul politic, cât şi majoritatea parlamentară existentă sau majoritatea din Adunarea constituantă, dar a reflectat şi acea euforie pentru că oamenii în sfârşit erau liberi să spună opinia liber în această ţară. (…) S-a mers pe ideea unei republici semiprezidenţiale, care nu e similar nici cu Franţa, nici cu Statele Unite. (…) La noi premierul nu este subordonat, dar preşedintele desemnează candidatul la funcţia de premier şi dacă ne uităm în ultimii 15 ani a existat un conflict major (…), mai ales când vorbim politic, de coabitare între preşedinte şi premier şi cred că acest conflict permanent, care a existat în puterea executivă, nu a făcut cinste României şi din acest punct de vedere cred că avem nevoie de o modificare a Constituţiei să lămurim anumite chestiuni”, a afirmat deputatul UDMR.

El a spus că este necesară şi modificarea Constituţiei în privinţa Parlamentului.

„Noi propunem să menţinem acest sistem bicameral, dar cu atribuţii separate pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Şi ne putem gândi şi la un sistem distinct de alegere a Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Sigur că prin Constituţia de la 1991 s-a instituit şi un mecanism de protecţie şi echilibru, care în multe cazuri a funcţionat, în multe cazuri nu a funcţionat, de exemplu când preşedintele României, în foarte multe cazuri, cred eu şi credem noi de la UDMR, indiferent cine a fost preşedintele României şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, neavând o activitate de mediere şi a avut o activitate eminamente politică în anumite momente în această ţară”, a adăugat Csoma Botond.

Deputatul a afirmat că trebuie adus în discuţie şi statutul minorităţilor din România, menţionând că în anumite documente adoptate de CSAT şi de alte instituţii „minorităţile naţionale de multe ori reprezintă un factor de risc la adresa securităţii naţionale”.

„Cred că după 30 de ani a venit timpul ca să existe o relaţie de încredere între statul român şi minorităţile naţionale care trăiesc pe teritoriul statului român şi în această privinţă s-ar impune, stimaţi colegi, ca minorităţile naţionale să devină factor constitutivi ai statului român. Cred că după 30 de ani şi în România se poate realiza acest lucru. Dacă vorbim de modificarea Constituţiei, cred că o reaşezare în sânul puterii executive am putea realiza şi prin trecerea la o republică parlamentară. (…) În Uniunea Europeană în majoritatea ţărilor membre există republică parlamentară”, a adăugat deputatul UDMR.

sursa: Agerpres.ro, Sursa Foto: UDMR/ Autor: Gönczy Tamás

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

44 comentarii

 1. Dacă li s-a permis tot ce-au vrut acum ni se suie-n cap.

 2. Reprezentanții minorităților din parlament nu sunt decât o anexă a puterii, inclusiv udmr, așa că ne putem foarte bine lipsi de ei. De ce să le mai plătim sume uriașe ? ne ajung cei de la putere.

  • Nu au ce cauta minoritati la putere in nici o formula politica a unui stat suveran.

 3. Factorul constitutiv al statului modern românesc reprezentat acum de UDMR a sabotat adunarea de la Alba Iulia. A fost singura minoritate transilvană ce nu a participat. Dimpotrivă, milițiile ungurești au făcut prăpăd. E de înțeles că atunci când ești educat să fi stăpân nu privești prea bine emanciparea celorlalți și e de înțeles până la un punct frustrarea maghiară, dar cerința de azi NU e susținută istoric. A nu se înțelege că nu doresc ca maghiarii să se bucure de toate drepturile lor legate de limbă, cultură și învățământ.

 4. Ioi, asta minte cum respira dupa 100 m garduri, adica foarte repede si mult pe minut.

 5. Vise, vise.
  Republica parlamentară nu e pentru părțile astea din lume. Alegerea președintelui de către parlament a fost un experiment eșuat în Moldova (mai de curând) și în Turcia (mai demult).
  Iar definirea nu-stiu-cum a minorităților nu aduce nimic concret. Dar e în stilul lor să bage bățul prin gard.

  • Cine iti garanteaza ca nu tocmai asta viseaza alianta infecto-fe.cala PSD-PNL-UDMR, sa schimbe constitutia, mai ales ca au majoritatea necesara si Romania sa devina Republica Parlame tara? Faptul ca nu a mers in Moldova sau Turcia nu este o garantie ca aceste gunoaie umane nu tocmai asta urmaresc!!!

 6. Daca populatia refuza schimbarea constitutiei sa demitem parlamentul, e ok asa?

 7. Pai nu ești factor constitutiv al Statului Roman de 30 de ani?!!!!! De 30 de ani UDMR este la guvernare, pe față sau mai pe ascuns, dar acolo ați fost!
  Javrelor!

 8. trebuie obligatoriu DESFIINTAT grupul minoritatilor din Parlament

  cine vrea sa fie ales trebuie sa candideze independent sau pe lista unui partid, nu sa primeasca automat loc doar pt ca e minoritar

 9. Dar nu ar fi bun modelul francez, in care oricine are cetatenia este membru al natiunii – si gata.

  Ca sa terminam cu bagatul batului prin gard de ambele parti, cu conflictul asta caruia nu-i poate identifica nimeni vreo cauza concreta si cu multe locuri de deputat ocupate pe nedrept?

  Stai, ca n-ar merge. Cum dracu’ sa mai strige atunci nationalistii „Patria in pericol!” si sa se aleaga si ei in Parlament? Mda, nu prea avem sanse … 🙁

  • Primii care s-ar impotrivi ar fi minoritarii maghiari si purtatorul lor de cuvant UDMR! Nationalistilor autohtoni cred ca le-ar conveni, in Parlament nu si-ar mai gasi locul nici grupurile minoritatilor nici….responsabilul cu bagatul batului in gard! Toti ar fi inregimantati in patide de/cu diverse ideologii/vederi. N-ar fi rau deloc!

 10. Care „viitoarea constitutie”, esti dobi? Consititutia ramane asa cum e!

 11. asta e Ciuma verde

 12. Asta , cu „factori constitutivi” e o veche gogorita a lor inca de la celebra „Declaratie de la Budapesta din 1989,semnata si de defunctul ex-rege Mihai printre altii

 13. Este Obligatoriu ca In Aprlament concomitent cu modificarea Constitutiei sa avem Zi de Doliu National in fiecare an pentru Comemorarea Victimelor Genocidului Comis cu Buna Stiinta la Ip si Treznea !

 14. Nu se poate sa jucati la doua capete, si cu Dumnezeu si cu ala rau nu merge, trebuie sa alegi sau vor alege altii pentru tine.

  In cazul vostru, ar trebui sa va duceti inapoi de unde ati venit, sunteti niste i.mi.gra.n.ti ilegali in Romania de 1000 de ani de zile, voi nu aveti niciun drept in aceasta tara, sunteti vinovati de ge.n.o.ci.d, ma.ghi.ar.i.z.a.re fortata, colo.nia.lism si im.peria.lism, voi nu ati venit aici ca re.fug.iati (cum au fost lipovenii, ar.me.nii si ev.reii) ci ca o armata pusa pe jaf, ge.no.cid si inlocuire a na.tiv.ilor.

  Imperialistii nu pot fi victime, iar voi jucati rolul (vomitiv) de victima. Stim foarte bine ca voi nu sunteti victime si nu ati fost niciodata, daca romanii erau ca polonezii, cehii, rusii, germanii, englezii, astazi nu aveam aceasta discutie, Romania era 99,99% romaneasca, cum Ungaria este de peste 95% ungureasca, unde nu exista minoritati si drepturi ale minoritatilor.

  Romania apartine romanilor si comunitatilor acceptate de romani, voi nu sunteti inclusi si nu veti fi niciodata, nu aveti dreptul de a exista aici dupa tot ce ati facut, niciodata Ungaria nu si-a cerut iertare pentru numeroasele sale acte de genocid impotriva romanilor, ev.re.ilor, slovacilor, sarbilor, rutenilor. etc

 15. Step by step,pana la distrugerea totala a Romaniei.

 16. Ha .
  Tocmai incropeam un comentariu la articolul precedent cu Ciolacul și ajustarea Constituției.
  Udmr-ul de mult așteaptă să deschidă cutia Pandorei
  Singurul partid cu o poziție clară este, surpriză, surpriză …AUR.
  Am vrut să-i votez din răzbunare, acum mai am in motiv.

  • bîbîcî aloo
   .haida bre ca udîmîrî şâ aurî îs tăt p-o mana.
   .tătă lumea vede chiară dacă aurî să face ca-i uraşte pă udîmîrî
   da’ îs tăt un aluat .
   .aurî provoaca scandal şâ cica are ceva cu maghiarii
   .şâ io aşe udîmîrî are „dudă să sufle” adicatelea să să dea lovit şâ sa ceara otonomie ca-i bate la popou aurî

   .da’ să nu bagi tăt in aia oala şâ ominii maghiari bre ca ei n-au vina numa’ politicenii udîmîrî şâ aurî au vina bre
   .daca politiceni nu baga zâzanie ominii să intăleg bre
   .şâ cu aurî las-o jos bre ca îs vaccinat tăt da’ pă omini nu-i lasa la vaccin şâ iote ca o murit şâ duhovnicu lu Sosoaca bre.
   .poi asta e ca aurî face țenocid bre
   .nu voteaza nime aşe ceva
   .meri bre cu c.re.min.alii de la aurî cu tăt
   .vai si-amar de tine.
   18)27

  • bîbîcî aloo
   .haida bre ca udîmîrî şâ aurî îs tăt p-o mana.
   .tătă lumea vede chiară dacă aurî să face ca-i uraşte pă udîmîrî
   da’ îs tăt un aluat .
   .aurî provoaca scandal şâ cica are ceva cu maghiarii
   .şâ io aşe udîmîrî are „dudă să sufle” adicatelea să să dea lovit şâ sa ceara otonomie ca-i bate la popou aurî

   .da’ să nu bagi tăt in aia oala şâ ominii maghiari bre ca ei n-au vina numa’ politicenii udîmîrî şâ aurî au vina bre
   .daca politiceni nu baga zâzanie ominii să intăleg bre
   .şâ cu aurî las-o jos bre ca îs vaccinat tăt da’ pă omini nu-i lasa la vaccin şâ iote ca o murit şâ duhovnicu lu Sosoaca bre.
   .poi asta e ca aurî face țenocid bre
   .nu voteaza nime aşe ceva
   .meri bre cu c.re.min.alii de la aurî cu tăt
   .vai si-amar de tine.
   18)27_18)31

  • bîbîcî aloo
   .haida bre ca udîmîrî şâ aurî îs tăt p-o mana.
   .tătă lumea vede chiară dacă aurî să face ca-i uraşte pă udîmîrî
   da’ îs tăt un aluat .
   .aurî provoaca scandal şâ cica are ceva cu maghi.arii
   .şâ io aşe udîmîrî are „dudă să sufle” adicatelea să să dea lovit şâ sa ceara otonomie ca-i bate la popou aurî

   .da’ să nu bagi tăt in aia oala şâ ominii m.aghiari bre ca ei n-au vina numa’ politicenii udîmîrî şâ aurî au vina bre
   .daca politiceni nu baga zâzanie ominii să intăleg bre
   .şâ cu aurî las-o jos bre ca îs vaccinat tăt da’ pă omini nu-i lasa la vaccin şâ iote ca o murit şâ duhovnicu lu Sosoaca bre.
   .poi asta e ca aurî face țenocid bre
   .nu voteaza nime aşe ceva
   .meri bre cu c.re.min.alii de la aurî cu tăt
   .vai si-amar de tine.
   18)27_18)31_18)49

 17. Iar o dau astia cum e in UE. Acum la capitolul republica parlamentara (pana mai ieri era cu impozitarea progresiva), dupa cum bate vantul interesului (de partid).

  In UE sunt sunt si sosele, cai ferate, trenuri de mare viteza, pensii speciale mai putine si mai mici ca la noi, hoti la conducere mai putini, administratie functionala fara bataie de joc la adresa cetateanului, … De ce nu luam exemplu si la astea ? Ca nu-ti trebuie republica de nush ce fel sa faci asa ceva.

  Diferenta majora e ca astia din UE nu va au pe voi sa furati tot ce misca, plaga Romaniei de 30 de ani. Ca sa fim ca in UE trebuie sa dispareti voi mai intai

 18. Nu se poate sa jucati la doua capete, si cu Dumnezeu si cu ala rau nu merge, trebuie sa alegi sau vor alege altii pentru tine.

  In cazul vostru, ar trebui sa va duceti inapoi de unde ati venit, sunteti niste i.mi.gra.n.ti ilegali in Romania de 1000 de ani de zile, voi nu aveti niciun drept in aceasta tara, sunteti vinovati de ge.n.o.ci.d, ma.ghi.ar.i.z.a.re fortata, colo.nia.lism si im.peria.lism, voi nu ati venit aici ca re.fug.iati (cum au fost lipovenii, ar.me.nii si ev.reii) ci ca o armata pusa pe jaf, ge.no.cid si inlocuire a na.tiv.ilor.

  Imperialistii nu pot fi victime, iar voi jucati rolul (vomitiv) de victima. Stim foarte bine ca voi nu sunteti victime si nu ati fost niciodata. Niciodata Ungaria nu si-a cerut iertare pentru actele de ge.no.cid comise impotriva multor popoare, in special romanilor care au suferit cel mai mult

 19. Nu se poate sa jucati la doua capete, si cu Dumnezeu si cu ala rau nu merge, trebuie sa alegi sau vor alege altii pentru tine.

  In cazul vostru, ar trebui sa va duceti inapoi de unde ati venit, sunteti niste i.mi.gra.n.ti ile.gali in Romania de 1000 de ani de zile, voi nu aveti niciun drept in aceasta tara, sunteti vinovati de ge.n.o.ci.d, ma.ghi.ar.i.z.a.re fortata, colo.nia.lism si im.peria.lism, voi nu ati venit aici ca re.fug.iati (cum au fost li.pov.enii, ar.me.nii si ev.reii) ci ca o armata pusa pe jaf, ge.no.cid si inlocuire a na.tiv.ilor.

  Imperialistii nu pot fi victime, iar voi jucati rolul (vomitiv) de victima.

 20. I-a spus cineva domnului Csoma Bottond ca orice virgula mutata in Constitutie trebuie aprobata de poporul român la referendum?

  • Vorbesc dodii pentru electoratul lor natang.

 21. sa vedem cine va vota modificarea constitutiei.

 22. Udmr, sluga extremistilor Fidesz, cu un tupeu specific, au incercat sa submnineze prin propunerile legislative din Parlamentul Romaniei exact Constitutia Romaniei , integritatea teritoriala si unitatea nationala. De trei ori!!!
  Au esuat si acum incearca sa modifice Constitutia
  Exista in SUA, daca tot a fost data ca exemplu, partide sovine constituite pe criterii etnice? Nu.
  Romania nu ar mai trebui sa accepte partide cu o activitate iredentista, sovina si antiromaneasca .

 23. Ii arde rau pe mate sa schimbe constitutia, sa poata pune presedinte pe cine vor ei. Sa negocieze ei intre ei acolo in parlament. Va dati seama ce influenta ar avea UDMR in cazul in care rezultatul la parlamentare ar fi precum cel din 2019?
  Ideea este ca presedintele ales prin vot direct este mai greu de controlat si are o legitimitate mai mare decat orice rahat de parlamentar si asta-i doare rau. Demiterea unui presedinte ales prin vot direct se face prin referendum, ori jigodiile din parlament si-au luat-o peste bot cand au incercat sa-l demita pe Basescu.Daca il aleg ei tot ei pot sa-l dea jos cand vor ei.

 24. Și o să avem și noi pentru prima dată un referendum constituțional respins?

 25. Va place pnlsd cu udmr ?! Uite cum au prins tupeu .. la fel si retorica aur impotriva minoritatilor nu face decat sa creasca cerintele lor . Si celor de la AUR le convine ca asa pot creste politic fara a face ceva concret pt tara !

  Neam de prosti ce suntem !

 26. Cei mai „noi”maghiari din Romania au fost adusi aici in vremea cand Ardealul de Nord fusese cedat Ungariei;apoi,se mai vorbeste de un numar destul de mare de maghiari din Serbia,care -purtandu-se foarte” bine”(cam ca pe la noi) cu sarbii in vremea lui Horthy (sarbii vorbesc de 20 000 de victime ),au fost pusi la adapost tot in Romania ;in tot cazul ,Lucretiu Patrascanu (Ministru al Justitiei in vremea aceea) a refuzat sa acorde cetatenia celor ce au ajuns aici dupa cedarea Ardealului ,vorbind de cca.400 000 de „nou-veniti”…dar Patrascanu -din motive obiective,cum stiti-nu si-a putut mentine decizia

 27. În primul rând UDMR să îşi facă griji pentru ei că există un motiv care îi doarea la guvernare cu ei şi acela să fie împinşi să iasă de la guvernare ca PSD şi PNL să nu fie ei vinovaţi pentru ruperea acestei coaliţii când va trebui făcută ruperea.
  Adică vor face cu UDMR exact ce au făcut cu USR şi să arunce vina pe ei mai ales că la următoarele alegeri AUR vor înlocui UDMR ca balama pentru PSD.