G4Media.ro

Liderul cecen Ramzan Kadîrov ar suferi de necroză pancreatică

Sursa foto: Kremlin.ru

Liderul cecen Ramzan Kadîrov ar suferi de necroză pancreatică

Liderul cecen Ramzan Kadîrov trăiește de peste cinci ani cu un diagnostic de necroză pancreatică, a relatat luni site-ul independent de știri Novaya Gazeta Europe, citând surse anonime de la spitalul prezidențial din Moscova unde ar fi fost tratat, transmite The Moscow Times.

Starea sa în deteriorare ar fi determinat Kremlinul să înceapă să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în republica din Caucazul de Nord.

Afirmații neverificate care au circulat pe rețelele de socializare în toamna anului trecut au afirmat că Kadîrov ar suferi de probleme renale, ceea ce l-a determinat să apară în videoclipuri atent orchestrate în încercarea de a risipi zvonurile.

Potrivit Novaya Gazeta Europe, medicii l-au diagnosticat inițial pe Kadîrov cu necroză pancreatică acută – o afecțiune gravă care poate duce la deces – în ianuarie 2019.

În luna următoare, Kadîrov a anunțat printr-un decret că a cedat pentru scurt timp puterile președintelui parlamentului regional „pentru perioada de incapacitate temporară a mea”, fără a-și dezvălui boala. El a emis un alt decret privind un transfer de putere la fel de scurt în ianuarie 2020.

Novaya Gazeta Europe a raportat că starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid în primăvara anului 2022, obligându-l să lipsească de la o serie de apariții televizate și ridicând suspiciuni cu privire la absența sa periodică din ochii publicului.

În septembrie 2023, Novaya Europe a declarat că Kadîrov a fost spitalizat la Spitalul Clinic Central de elită din Moscova timp de aproximativ o lună cu insuficiență pulmonară acută, după ce a luat o supradoză de somnifere care l-ar fi ajutat să își aline durerea.

Deși medicii au reușit să îi stabilizeze funcția respiratorie la momentul respectiv, constatările RMN ar fi determinat familia lui Kadîrov să concluzioneze că acesta nu se va putea recupera complet.

„Vechiul lider nu va mai fi acolo, boala îl va afecta grav. Chiar dacă se va recupera acum, nu va fi nici viu, nici mort”, a declarat Novaya Europe, citând o sursă apropiată aliatului lui Kadîrov, Adam Delimkhanov.

În acea perioadă, Kremlinul a început să lucreze la un plan de succesiune în cazul în care Kadîrov va muri, potrivit Novaya Europe.

La câteva ore după publicarea raportului, canalul lui Kadîrov de pe aplicația de mesagerie Telegram a partajat un videoclip de 4 minute în care liderul cecen discuta despre rolul regiunii sale în războiul împotriva Ucrainei. Videoclipul intră și iese din imagini de prim-plan ale lui Kadîrov, care nu-și mișcă corpul și poate fi auzit vorbind cu dificultate.

Oficialii nu au comentat raportul Novaya Gazeta Europe, iar detaliile acestuia nu au putut fi verificate în mod independent.

Kadîrov a condus cu mână de fier Cecenia, o regiune rusă din Caucazul de Nord care a fost devastată de două războaie sângeroase între Moscova și forțele separatiste în anii 1990 și la începutul anilor 2000, de când Putin l-a numit oficial în 2007.

Criticii l-au acuzat pe Kadîrov de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de tortură sistemică și de execuții extrajudiciare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. A mincat prea multa carne de porc.

  2. Probabil i se trage de la votca, dar este posibil si de la un ceai baut cu cu un prieten rus.

  3. Si-o merita din plin.