G4Media.ro

SURSE Liderii PSD și PNL, tot mai nemulțumiți de comportamentul UDMR și…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSE Liderii PSD și PNL, tot mai nemulțumiți de comportamentul UDMR și al oficialilor din Ungaria, acuzați că încurajează revizionismul pe teritoriul României / Subiectul ar urma să fie ridicat la ședința coaliției din această seară

Liderii PSD și PNL sunt tot mai nemulțumiți de comportamentul UDMR și al oficialilor din Ungaria, acuzați că încurajează revizionismul pe teritoriul României, au declarat pentru G4Media.ro surse politice din coaliție. Potrivit acesta, tema va fi ridicată în această seară la ședința coaliției programată să înceapă la ora 18.00.

Ultimul eveniment care ar fi stârnit nemulțumirea liderilor PSD și PNL a fost participarea vicepremierului Kelemen Hunor la un eveniment organizat de Episcopia Reformată din Ardeal,  unde a vorbit având în fundal imaginea stilizată a Ungariei Mari.

Kelemen Hunor a declarat pentru G4Media.ro că  nu a sesizat simbolul. Organizatorii susțin că ar fi vorba despre un logo realizat în 2009 (un copac având o rădăcină sub forma Ungariei Mari) și a fost folosit până acum la foarte multe evenimente. Acesta a confirmat că are forma Ungariei Mari, dar a spus că înțelesul său este unul religios, care acoperă zonele în care se află episcopii reformate și care se află astăzi pe teritoriul României, Ungariei, Slovaciei și Serbiei. (Detalii aici)

Un lider liberal a declarat pentru G4Media.ro că nu se va pune problema scoaterii de la guvernare a UDMR ”în acest moment”, dar că va avea loc o discuție despre ”ce înseamnă respectul pentru România” iar un alt lider PSD a vorbit despre diferența dintre ”provocări și actul de guvernare”.

Context

O serie de evenimente petrecute doar în ultimele două săptămâni au tensionat treptat relațiile politice în coaliție.

Jucătorii de la Miercurea Ciuc și Gheorghieni care formează nucleul echipei naționale de hochei au cântat imnul Ținutului Secuiesc, la ultimul meci disputat la Campionatul Mondial de la Ljubljana, scrie Prosport.

Jucătorii au cântat imnul înaintea partidei cu Ungaria, pe care au pierdut-o cu scorul de 2-4.

Vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) a calificat gestul hocheiștilor drept infam și a cerut Federației Române de Hochei să ia măsuri urgente și să aplice sancțiuni.

 • ”Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!”, a declarat Grindeanu.

Ulterior, Toke Zoltan, portarul naționalei României în meciul pierdut împotriva Coreei de Sud la Campionatul Mondial de Hochei, a purtat o cască pe care au fost imprimate steagul Ungariei și steagul secuilor.

În aceeași perioadă (8 mai) reprezentantul premierului ungar, Katalin Szili, a declarat la Sfântu Gheorghe, că fără drepturi colective, integrarea în România a comunității maghiare din Transilvania este doar o asimilare.

„Ca următor pas al politicii naţionale trebuie să ne adresăm Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) pentru a recunoaște dreptul de a păstra identitatea națională ca drept fundamental al omului, așa cum a procedat şi în cazul dreptului la un mediu curat și sănătos”, a mai spus Katalin Szili.

Doi parlamentari UDMR au participat, pe 20 mai, la premierea celor doi etnici maghiari condamnaţi pentru că au vrut detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, transmite TVR Cei doi secui au fost decoraţi de un ONG din Budapesta, pentru că „au luptat” pentru Ținutul Secuiesc. Parlamentarii români prezenți la eveniment susţin că etnicii maghiari au fost condamnaţi pe nedrept.

În fine, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat poziție vineri după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că ”e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

”Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la București, condus de Bogdan Aurescu.

Mai mult, MAE arată că ”astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

 1. Prea târziu.
  Oricum se vede doar vârful icebergului.
  Nu cred că sunteți naivi, doar prosti.
  Inchipuiti-va UDMR peste zece ani.
  Credeți că va fi altfel decât acum, adică un FIDESZ cooptat in guvernul României!?
  Penibililor.

 2. Nu se va întâmpla nimic.
  Cele trei organizatii mafiote sunt legate prin firele nevăzute ale hoțiilor practicate timp de trei decenii !

 3. daca PSD si PNL ar fi nemultumiti ar da afara de la guvernare UDMR

  de ce au nevoie de UDMR in guvern cand ei au 70% in parlam ent??? nu vedeti ca e o cacelama?
  UDMR e la guvernare pt ca asa a ordonat cineva din US, SUA. Nu exista o explicatie logica

 4. Și iată cum se întrupă karmika zicală „Totul se plătește”!.. Atâția ani, la botoane, cu propta you de mereu.. costă!..

 5. Nu trebuie scos UDMR-ul de la guvernare, trebuie ejectati doar spionii rusiei si infiltratii ungariei, reprezentanta oficiala a rusiei in lumea civilizata. Daca mai ramane careva, poate fi pastrat, nicio problema!

  • Nu, nu. Nu trebuie scos de la guvernare ci haituit pana la Budapesta ca in 1919 pana nu mai ramane nici urma de politician ungur in Romania.
   Doar atunci romanii si secuii vor putea trai in armonie ca pana acum.

 6. ,,cine nu respectă România, nu are ce căuta în roșu galben și albastru”
  Mai să-mi dea lacrimile nu alta, măi grindene, dacă e așa cu cine nu respectă România, să începem cu începutul, iliescu…. până la tine și cu secuii ăia cu tot, marș la lada de gunoi

 7. Trebuie dati afara de la guvernare si taxata FIECARE declaratie sau actiune iredentista sau anticonstitutionala.

  Poate ca si USR ar trebui sa inghita pentru o vreme broasca raioasa PSD-PNL si sa ia ministerul justitiei .

 8. Iohanes a zis ca va dezveli un bust a lui Avram Iancu la Budapesta in semn de retorsiune :))

 9. Vrajeala, cu Johanis la Cotroceni ungurii vor face ce vor ei si cum vor ei.

 10. tov RARES BOGDAN cu aritmetica lui sparlamentara…l-ati uitatara cumva?! vin ele alegerile…

 11. mi se pare ca un ceai de tei lipseste la domnii acestia de pe masa

 12. Le-a luat ceva timp.

  Orban e un ticalos. E clar ca face jocul Moscovei si pt asta asteapta recompense teritoriale de la piticul atomic.

  Din pacate UDMR-ul este aliatul lui Fidesz. Nu inteleg cum putem sa avem in guvern un partid care sustine un individ cu pretentii iredentiste. E un risc de securitate nationala major.

 13. Trebuie interzis ungurii budapestani
  Pe teritoriul României…
  Dacă ataca România…
  Simplu…
  Apoi
  UDMR trebuie pus la punct…
  Istoria Ungariei sa nu se mai predea în Secuimea…
  Și tot ce se preda
  Sa fie controlat de Ministerul Învățământului
  Propaganda ungureasca
  Interzisa în România…

 14. Da, n-au nevoie de UDMR si totusi i-au luat la guvernare. Cum n-au avut nevoie nici de PSD dar iata ca ne guverneaza. De ce? Din acelasi motiv: la guvernare acum e MAFIA, indiferent de numele sub care se ascunde.
  Iar interesul tarii nu conteaza in fata acestei cardasii asa ca sedinta lor nu va duce la nici o schimbare.

 15. Ba, azovii sunt jugend pe langa voi. Na la oi, na!

 16. Opinca românească pe Parlamentul maghiar (Însemnările generalului Marcel Olteanu) ”… Şi au intrat trupele noastre în Budapesta la începutul lunii august 1919. Palatul Parlamentului maghiar a fost pus sub paza unui pluton de vînători. Şeful gărzii de la intrarea principală era sergentul Iordan, un oltean de la Craiova, potrivit de stat, negru, uscat şi foarte vioi. Deasupra palatului a văzut Iordan cum fîlfîia în vînt flamura ungurească – roşu-alb-verde. Faptul acesta nu l-a supărat prea tare, dar nici nu i-a plăcut… Dîndu-şi capela pe ceafă şi scărpinîndu-se după ureche şi-a zis: “Să dau jos steagul unguresc şi să pun fanionul de la companie?… Asta ar şti şi madama de la popota domnilor ofiţeri s-o facă… Dar am să chibzuiesc în aşa fel ca să rămînă de pomină şi să fie şi talpa României răzbunată…” Zis şi făcut. Chemînd pe căprarul Bivolaru, s-au suit în norii Budapestei şi au coborît steagul în lungul sforii, drept la jumătatea steajerului şi, luînd apoi opinca răsuflată a căprarului, s-a urcat ca un pui de urs şi a pus-o drept căciulă în capul steajerului, lăsîndu-i nojiţele s-atîrne-n vînt. Şi aşa a fîlfîit multă vreme în cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca românească deasupra lui… „Cine oare să fi făcut această tragică glumă?” – îmi zise tovarăşul meu de preumblare, domnul Ferency, un distins avocat pe care îl cunoscusem în metropola maghiară; şi zicînd, îmi arătă cu mîna priveliştea originală şi neaşteptată, care oprea în drum şi întorcea capetele şi altor trecători, ca fiind cel mai caracteristic şi ironic simbol al îngrozitoarei realităţi, al catastrofalei prăbuşiri a unui organism orgolios şi despotic, tocmai sub călcîiul acelui organism pe care ţinuse genunchiul de fier atît amar de vreme, pe care întotdeauna l-a considerat nevrednic de lumina soarelui şi de care totuşi o viaţă-ntreagă s-a temut”…

  Citeste mai mult: adev.ro/pbdutw

 17. Abureala pt (p)roști !
  Frăția mafiota a celor 3 grupuri infracționale merge brici ! Dacă nu vin banii de la PNRR ,dau vina pe USR ! Au „punctajul” pregătit ,rămâne doar să -l bage pe /țeavă /

 18. Opa ! Psd a sesizat ca e paine de mancat ( voturi) si da inainte .. udmr ar trebui sa dispara si sa fie absorbit in alte partide !

 19. Fără UDMR, coaliția nu poate coabita. Mai degrabă e vreun protest extern la ce face Viktor Orban prin România.

 20. In tot acest scandal, presedintele Romaniei tace. De ce nu are o pozitie oficială? Daca oficialitatile romane ar avea un comportament similar pe teritoriul Ungariei, nu cred ca ar fi tolerate.
  Noi ne-am limitat la un comunicat al MAE, care este ignorat de Ungaria.

  • Nu poate sa vorbeasca despre maghiari,fiindca trebuie sa faca cu ei republica parlamentara.Altfel cum ar vota maghiarii noua constitutie.Sau trebuie umblat la primele articole ale acesteia,iar autonomiaTinutului Secuiesc sa fie garantata.Numai asa am putea avea o noua constitutie,va dati seama!?

 21. Pripripri.marul USERE din ALBA-IULIA ”botezat” la ambasada rusiei și NAȘ la instalarea statui lui Gaby behehetlehem încă mai este ..primar ?

  • Din câte se aude priprimarul USERE de Alba -Iulia va fi din nou INVITATUL ambasadei KRIMINALULUI DE LA KREMLIN pentru noi indicațiii . Desigur va ajunge acolo ” din greșelă” la fel ca și la poalele lui Gaby Behehethlehem prootomanul .

 22. Orban a reușit să definitiveze viziunea lui Bela Kun…
  Republica Ungară a Sfaturilor ( R.U.S.)

 23. Putine, ești cel mai bun exemplu de ce nu se poate guverna cu voi! Voi nu sunteți interesați de a conduce tara și a găsi soluții, voi sunteți interesați de scandal. Doar de scandal. Exact ca aur.

 24. Udmr este un partid etnic care nu are ce cauta in guvern. Caz unic in UE si lume. Nici partid nu este ci uniune, un ong, cu statut de balama cu santaj pentru cateva voturi. La alegerile viitoare, locul lor este la minoritati, alaturi de acestea. Maghiari de la noi sunt cetateni romani si pot fi liberali sau psd, ecologisti, atat. Iar presedintele nu are nicio verticalitate, este si el un minoritar etnic.

 25. Nu se liniștesc ungurii din Romania și din Ungaria care-i ațița pe cei din UDMR, vor muri cetățeni unguri din Romania.

 26. Ofuscarea asta cu ridicarea poalelor în cap a guvernanților și presei românești are în esență o explicație ce ține strict de noi. În timp ce guvernanții din țara vecină, indiferent de orientarea lor politică, au urmat consecvent de decenii linia sprijinirii și promovării intereselor comunităților lor etnice de pretutindeni, pe ai noștri i-a cam durut în …. Ce au făcut ai noștri pentru românii din Ungaria, Ucraina sau Serbia? Va spun eu, mai nimic. Poduri de flori!? Acum ne dăm sufletul în pentru ucrainenii care până mai ieri ne disprețuiau conaționalii și drepturile lor. Păi e bine d-lor?

 27. Chiar avem nevoie de iudemere la guvernare?!… Chiar ne dorim b0zg0ri si orbanisti cu acees la secrete de stat?!…

 28. N-a observat simbolul.
  Cum spuneam, această caricatură face mișto de noi pe banii noștri.
  Vezi că ni se cam termină răbdarea cu voi.