G4Media.ro

Liderii Liberalilor și Verzilor din Parlamentul European cer anchetă internă după identificarea…

sursa foto: Unsplash/ René Ranisch

Liderii Liberalilor și Verzilor din Parlamentul European cer anchetă internă după identificarea de către serviciile de informaţii a unei reţele de influenţă finanţată de Moscova

Liderii grupurilor liberal şi al Verzilor din Parlamentul European au cerut vineri o anchetă internă după identificarea de către serviciile de informaţii a unei reţele de influenţă finanţată de Moscova, reînviind temerile de interferenţă în această instituţie la mai mult de un an după Qatargate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Praga a anunţat miercuri că serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Vocea Europei şi şi-a extins influenţa „până la Parlamentul European”, fără a oferi alte detalii.

Ca parte a acestei reţele, „Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă”, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo în Camera Reprezentanţilor din Belgia, în timpul unei dezbateri despre interferenţa străină.

Eurodeputata franceză Valerie Hayer, preşedinta Renew Europe (centrişti şi liberali), i-a scris preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, solicitând o anchetă internă „imediată şi transparentă”, în cooperare cu autorităţile naţionale.

Cu zece săptămâni înainte de alegerile europene, „alegătorii trebuie să ştie dacă deputaţii europeni sau candidaţii lucrează cu sprijinul Rusiei sau al reprezentanţilor acesteia. Democraţia în Europa trebuie apărată cu orice preţ împotriva acestor ameninţări”, a subliniat Hayer.

Grupul Verzilor solicită, de asemenea, „o anchetă rapidă şi amănunţită la nivel european”.

„Putin încearcă să scape cu războiul său din Ucraina (…) Este un atac direct asupra structurii democraţiei noastre. Politicienii care au primit bani trebuie pedepsiţi sever, atât politic, cât şi în instanţă”, a insistat europarlamentarul german Terry Reintke, unul dintre cei doi lideri ai listelor Verzilor pentru alegeri.

„Parlamentul examinează în prezent, în coordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe, în special în ceea ce priveşte instituţia media ‘Vocea Europei'”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Accesul în instituţie pentru media „de pe listele de sancţiuni ale UE”, inclusiv din cauza dezinformării cu privire la războiul din Ucraina, este deja interzis, iar deputaţii europeni „sunt obligaţi să respecte reguli clare privind independenţa şi etica”, sub ameninţarea „sancţiunilor”, a adăugat ea.

Parlamentul European este zguduit din decembrie 2022 de aşa-numita afacere ‘Qatargate’, în jurul unor suspiciuni de corupţie în legătură cu unii eurodeputaţi şi care au implicat Qatar şi Maroc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...