G4Media.ro

Liderii coaliției anunță și pe Facebook memorandumul pentru creșterea salariilor profesorilor /…

Liderii coaliției anunță și pe Facebook memorandumul pentru creșterea salariilor profesorilor / Decizia a mai fost anunțată prin trei comunicate de presă / Totuși, sindicaliștii ceruseră lege sau ordonanță

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat pe Facebook decizia de a aproba, joi, memorandumul pentru creșterea salariilor profesorilor. Decizia a mai fost anunțată printr-un comunicat de presă al Guvernului, dar și prin comunicate separate ale liderilor coaliției.

”Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate”, a scris Nicolae Ciucă.

Documentul, fără forță juridică, are rolul de a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Sindicaliștii ceruseră garanții prin lege sau ordonanță.

”Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze”, a scris și Marcel Ciolacu. 

Prevederile relevante din proiectul de memorandum:

Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

 1. Un document fără valoare juridică va ”consolida garanțiile” unor mincinoși ! Profesori, nu vă lăsați amăgiți. Lege, și aplicabilă de la 1 iulie, altfel înseamnă că ați luat țeapă. Acum ori niciodată…

 2. „au anunțat pe Facebook”, devine EVIDENT ca acolo e ultima reduta a INCOMPETENTILOR!
  De ce nu pe Linkedin?

 3. Da, inca o hartie igienica folosita oferita dascalilor….!!!
  Cat tupeu pot sa aiba sa nu emita un act oficial cu valoare juridica pentru profesori, asa cum fac instant pentru banii magistratilor ?!?
  VA SUSTINEM !
  NU RENUNTATI LA GREVA !