G4Media.ro

Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, în Parlamentul European: Belaruşii vor să audă…

Sursa Foto: Parlamentul European

Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, în Parlamentul European: Belaruşii vor să audă că ţara noastră nu va fi dată lui Putin ca premiu de consolare

Belaruşii vor să audă că ţara lor „nu va fi dată” preşedintelui rus Vladimir Putin ca „premiu de consolare”, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, lidera opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia, care le-a cerut totodată eurodeputaţilor să sprijine perspectiva europeană a Belarusului şi să ducă relaţia legislativului comunitar cu un Belarus democratic „la un nou nivel”, transmite Agerpres.

Ea a propus semnarea unui memorandum înainte de alegerile europene din 2024 ca bază a cooperării dintre Parlamentul European şi Belarusul democratic. „Belaruşii vor să audă că ţara noastră nu va fi dată lui Putin ca premiu de consolare”, le-a spus Svetlana Tihanovskaia eurodeputaţilor.

Lidera de opoziţie a mai declarat că cetăţenii din ţara sa vor avea nevoie de ajutor în lupta lor pentru a aduce democraţia în Belarus. „Lukaşenko nu merită un loc în comunitatea internaţională, ci un bilet la Curtea Internaţională de la Haga”, a declarat ea.

„Anul viitor, forţele democratice belaruse ar trebui să înceapă să emită propriile paşapoarte care să confirme cetăţenia belarusă şi care vor servi drept document de călătorie pentru belaruşii exilaţi”, a anunţat Svetlana Tihanovskaia, care a mai precizat că în curând le va cere guvernelor din UE să recunoască acest nou document de călătorie.

La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să sprijine „forţele democratice din Belarus”.

„Poporul belarus trebuie să poată trăi în libertate. Fără autocraţie. Fără opresiune. Este ceea ce vor. Este ceea ce au ales. Este ceea ce merită. Vom continua să sprijinim forţele democratice din Belarus şi să jucăm un rol activ în modelarea răspunsului Uniunii Europene la criza politică actuală din Belarus. Este esenţial să extindem în continuare sancţiunile Uniunii Europene împotriva regimului şi să nu pierdem din vedere ceea ce au făcut”, a spus şefa legislativului comunitar.

În cadrul unei întâlniri bilaterale, Roberta Metsola a primit de la Svetlana Tihanovskaia ‘Crucea bunei vecinătăţi’, acordată persoanelor remarcabile care au ajutat în mod semnificativ cauza belaruşilor, se precizează într-un comunicat de presă al PE.

Tot miercuri, Parlamentul European a adoptat, de asemenea, un nou raport privind relaţiile UE cu Belarus, sprijinind partidele politice democratice ale ţării în declaraţiile lor despre aspiraţiile europene ale belaruşilor.

Eurodeputaţii solicită regimului belarus să elibereze toţi prizonierii politici şi condamnă ferm rolul regimului de la Minsk în calitate de complice la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ei observă cu mare îngrijorare subordonarea politică, economică, militară şi culturală agresivă a Belarusului faţă de Moscova, transformând ţara într-un stat satelit de facto care găzduieşte arme nucleare tactice sub comandă rusă.

În raport, europarlamentarii solicită, de asemenea, sancţiuni mai dure ale UE împotriva Belarusului, subliniind în acelaşi timp că sosirea recentă a luptătorilor mercenari ruşi din grupul Wagner creează noi riscuri potenţiale de securitate pentru Ucraina, precum şi pentru vecinii UE ai Belarusului şi pentru UE în ansamblu.

Raportul a fost adoptat cu 453 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 40 de abţineri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tihanovskaia, un lider adevarat. Respect.

  2. Belarusul european????
    Pai nu e tara aia in care in caz de proteste trimite Putin tancurile la Minsk sa omoare protestatari? Sau in care avioane militare deturneaza un avion de linie?
    E la fel de european ca Daghestanul.