G4Media.ro

Liceenii şi profesorii din Alba Iulia care se reîntorc din Italia, izolaţi…

Liceenii şi profesorii din Alba Iulia care se reîntorc din Italia, izolaţi la domiciliu/ UPDATE Directorul DSP Bihor: Nu s-a depistat niciun simptom. Copiii au plecat liniştiţi către domiciliile lor

Elevii şi profesorii unui liceu din Alba Iulia care se reîntorc duminică seara acasă după o excursie de câteva zile în Italia nu vor mai fi plasaţi în carantină într-un spaţiu pus la dispoziţie de către autorităţi, ci fiecare va rămâne în izolare la domiciliu, urmând ca starea de sănătate a acestora să fie monitorizată zilnic în perioada următoare.

 • UPDATE 21.50 Cei 45 de elevi şi cei şase profesori însoţitori din Alba Iulia, reîntorşi duminică seara dintr-o excursie din Italia, au fost consultaţi de medicii epidemiologi care nu au constatat simptome de gripă, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSP Bihor, Daniela Rahotă. „Nu s-a depistat niciun simptom. Copiii au plecat liniştiţi către domiciliile lor. Le-am luat chestionarele, dar ei nici nu au fost în zona aceea periculoasă, au intrat prin provincie, dar nu au intrat în comunele acelea. Au plecat, totul e în regulă”, a menţionat Daniela Rahotă.

Potrivit prefectului de Alba, Nicolae Albu, s-a luat decizia ca membrii grupului să rămână în izolare la domiciliu. Aceştia vor fi monitorizaţi zilnic din punct de vedere al stării de sănătate în următoarele două săptămâni, transmite Agerpres.

Iniţial, autorităţile au transmis că cei 51 de excursionişti urmau să fie plasaţi, cel mai probabil, în carantină într-un spaţiu care urma să fie identificat până la sosirea lor, deoarece ar fi fost într-o zonă de risc.

Copiii şi cadrele didactice ar fi fost prezenţi, printre altele, la Carnavalul de la Veneţia.

Amintim că deputatul liberal de Alba Florin Roman a explicat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că a fost contactat de către unii părinţi pentru a i se solicita ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă, dintr-o excursie din Veneţia, urmând ca, la sosire, să fie introduşi în carantină pentru două săptămâni.

 • „Doresc să fac următoarele precizări în legătură cu situaţia grupului de elevi de la Liceul de Arte ‘Regina Maria’ din Alba Iulia, care se întoarce astăzi de la Veneţia, Italia: (…) azi noapte, în jurul orei 24,00, am fost alertat de către preşedintele Consiliului judeţean Alba şi de părinţi, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă; am luat legătura urgent cu miniştrii de Externe şi Educaţiei, cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, cu Inspectorul general Cornel Sandu şi s-a decis, peste voinţa firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineaţa la ora 6.00, întoarcerea copiilor in România, de urgenţă. Ministrul Monica Anisie a facilitat aşteptarea copiilor din Alba la frontieră, pentru prima evaluare, iar în această seară vor ajunge acasă la Alba Iulia; întrucât regiunea Veneto este introdusă de sâmbătă noaptea în ‘lista scurtă’, copiii urmează să fie introduşi în carantină timp de 14 zile, urmând sa fie evaluaţi la intrarea şi ieşirea din carantină”, a scris, pe FB, Florin Roman.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat că grupul nu vine dintr-o zonă de focar şi, în consecinţă, recomandarea este ca elevii şi profesorii să membrii grupului să stea izolaţi acasă, fără a intra în carantină.

„Recomandarea va fi să stea izolaţi acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii. Chiar am discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema aceasta şi având în vedere că nu vin din zonă de focar nu se va lua decizia de a fi ţinuţi în carantină 14 zile şi va exista solicitarea pentru fiecare familie să stea copilul acasă”, a declarat Orban.

Grupul, care a intrat în ţară prin Vama Borş, ar urma să ajungă în Alba Iulia, către miezul nopţii, autocarul fiind însoţit pe traseu de către o maşină de poliţie.

Conform datelor transmise de autorităţile române din domeniul sănătăţii, „persoanele care sosesc în România din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile intră în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în ţară în condiţii de carantină timp de 14 zile”.

Marea majoritate a cazurilor de infecţie cu coronavirus din Italia sunt concentrate în zonele Lombardia şi Veneto.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Da doamne corona virus in parlament te rog

 2. Nu au simptome…
  Perioada de incubatie poate sa fie peste 20 de zile. Au fost cazuri de 24 si 27 de zile. Iar persoana este contagioasa in aceasta perioada. Unele cazuri pot fi complet asimptomatice, dar contagioase.
  Ma astept sa avem mai multe decese decat China, la cat de incompetenti si corupti suntem.

 3. Daca copii stau acasa, parintii clar nu joaca pe masa! Raspandire fericita si ultimul ramas sa stinga lumina.

  Trebuiau bagati in carantina o luna apoi lasati acasa daca nu prezentau simptome, pentru ca in felul asta virusul se imprastie mai ceva ca florile/semintele de papadie primavara si cand or sa rasara toate, deja va fi prea tarziu!