G4Media.ro

Liberation: Războiul bananelor între turci și refugiații sirieni se lasă cu expulzări

Sursa Foto: Zaman Romania

Liberation: Războiul bananelor între turci și refugiații sirieni se lasă cu expulzări

Videoclipuri simple postate pe rețelele de socializare au făcut ca șapte sirieni să fie amenințați cu expulzarea din Turcia. Un caz care dezvăluie creșterea resentimentelor față de refugiați, scrie Liberation, citată de Rador.

Turcia nu glumește cu imaginea sa și nu apreciază când alții o fac. Acuzați că „și-au bătut joc de turci” în videoclipuri „umilitoare”, mai mulți sirieni au fost arestați de serviciile de securitate. Aceștia ar putea fi returnați în țara lor în ciuda războiului, a spus Direcția de Migrație, care este subordonată Ministerului de Interne al Turciei.

Povestea, care poate părea grotescă, urmărește o situaţie care a fost prezentată aproape o săptămână pe rețelele de socializare, unde sirienii și turcii sunt angajați într-un război al bananelor.

Totul a început luni pe o stradă din Istanbul şi întâmplarea a fost difuzată de un canal de știri. În imagini, se poate vedea un tânăr student sirian mâncând o banană atacat de trecători turci. Un turc în vârstă îi spune: „Eu nu îmi permit banane și voi le cumpăraţi cu kilogramele din piețe!”

Povestea se adaugă la dificultățile economice actuale ale tânărului și la problemele cu care se confruntă în a-și plăti chiria. Postată pe YouTube, scena inspiră scenete și comentarii sarcastice pe rețelele de socializare, în special TikTok, unde sirienii sunt înfățișaţi mâncând banane.

Unul dintre videoclipurile satirice arată un sirian spunând că nu știa ce sunt bananele înainte de a ajunge în Turcia și că se năpustește asupra lor de când le-a descoperit.

https://www.youtube.com/watch?v=1OLK_O7X_EQ

„Pot devora până la zece kilograme pe zi”, ironizează tânărul. Un altul este filmat pe stradă mâncând una dintre bananele pe care tocmai le-a cumpărat, când este remarcat de un compatriot care iese din magazinul său și îi spune: „Ești sirian? Dumnezeu sa te ierte. Vino și adăpostește-te”.

Un alt videoclip prezintă un grup muzical de tineri sirieni care mănâncă banane în camera lor de zi, cântând și râzând. Sau un sirian care duce o grămadă de banane şi care se plimbă printr-un centru comercial.

Aceste postări nu au fost pe placul serviciilor turce de imigrație care, după o anchetă pe rețelele de socializare, au arestat cel puțin șapte persoane, care riscă acum să fie returnate în țara lor. Vina lor: au batjocorit dificultățile economice ale cetățenilor turci. O lege pedepsește umilirea unei părți a populației pentru apartenența la o clasă socială, origine sau religie.

Cazul dezvăluie în special resentimentele tot mai mari ale turcilor față de refugiații sirieni care s-au adunat în țara lor de zece ani. Numărul lor se apropie acum de patru milioane, ceea ce face din Turcia prima țară gazdă. Potrivit unui sondaj publicat în august de compania Métropole, 70% dintre turci cer ca sirienii să fie trimiși acasă.

O respingere exacerbată de criza economică care lovește puternic populația turcă, confruntă cu o inflație galopantă și o scădere a valorii monedei naționale.

Dacă unii sirieni s-au opus în ultimele zile la batjocura compatrioților lor față de turci, un utilizator a comis între timp cea mai gravă infracțiune, prin postarea unui fotomontaj al unui steag turcesc cu o banană în loc de semilună. Pedeapsa lui va fi, probabil, foarte grea.

Sursa: Liberation/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Toată lumea știe că turcii sunt niste prosti….mai puțin ponta, scuze

  • Așa ar trebui sa ne respectam si noi simbolurile, la noi biseroca e atacata, familile sunt injectate iar payriotii incarcerati iar ciuma nunita USR nu a fost desfitata. Am ajuns o colonie nu mai avem nimic, ma yem ca doar varsarea de sange va svjimba situatia.

  • AB. Stai liniștit. Pe tine nu te injectează nimeni că nu are efect. Prostia nu are vaccin iar tu ești exemplarul perfect.

  • Ca nu musca .. chiar face bine !

 2. Sirianca din poza cu 🍌 in gura e…delicioasa…😍

 3. Turcia asteapta de mult sa intre in UE. Eu zic sa mai astepte…

 4. Aveti grija cu frustratii astia de turci,ca au prostul obicei sa dea vina pentru traiul lor prost sau pe nenorcirile din tara lor ,pe minoritatile nationale.deja o fosta minoritate a fost distrusa ,peste un milion de armeni au fost omorati,o civilizatie straveche mai veche si mai civilizata decat turcii pe acele meleaguri

 5. Sirienii din Turcia sunt copii pe langa turcii din Germania