G4Media.ro

Liban: O manifestaţie împotriva cooperării lui Macron cu liderii politici locali a…

Liban: O manifestaţie împotriva cooperării lui Macron cu liderii politici locali a degenerat în ciocniri cu poliția

Câteva sute de libanezi au manifestat marți, la Beirut, criticând cooperarea preşedintelui francez Emmanuel Macron cu liderii locali, considerați corupţi. Manifestația a degenerat în cursul serii în ciocniri cu poliţia, soldându-se cu 22 de răniţi, potrivit AFP.

Manifestaţia a început paşnic, după care participanţii au început să arunce cu pietre în forţele de ordine. Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene. Ciocnirile s-au soldat cu 22 de răniţi, dintre care unul a fost spitalizat, a anunţat Crucea Roşie libaneză.

Unii manifestanţi l-au criticat pe preşedintele francez care se întâlnea chiar în acel moment în capitala libaneză cu responsabili politici huiduiţi de luni de zile de populaţie.

„Ar trebui să vină să ne asculte, să ne ajute să ne îndeplinim aspiraţiile, nu să stea alături de corupţii şi criminalii care şi-au ucis poporul”, a declarat Rima, de 46 de ani. „Cooperând, deveniţi complice”, se putea citi pe o pancartă agitată de unul dintre manifestanţi.

Înarmaţi cu drapele libaneze şi scandând sloganuri împotriva unei clase conducătoare corupte şi unui sistem confesional clientelar, contestatarii, mobilizaţi la apelul unei coaliţii de grupuri ale mişcării de protest, au făcut apel la construirea unui „nou Liban”, bazat pe un stat laic şi modern.

Explozia de pe 4 august de la Beirut s-a soldat cu moartea a cel puţin 188 de persoane şi a devastat mai multe cartiere ale capitalei libaneze.

În vizită în Liban pentru a doua oară de la uriaşa deflagraţie, Emmanuel Macron a accentuat presiunea asupra responsabililor politici libanezi, făcând apel la ei să lanseze cât de curând posibil reforme veritabile susceptibile să răspundă furiei libanezilor care îi consideră pe conducători responsabili de această explozie, acuzându-i de neglijenţă şi corupţie, a relatat Agerpres.

Sursa Foto: Captura/Facebook/ Emmanuel Macron

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter