G4Media.ro

Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2023

Foto: Latvian State Security Service

Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2023

Letonia, țară aflată la granița cu Rusia, a abandonat recrutarea militară după aderarea la NATO. În prezent, are doar 7.500 de soldați în serviciu și membri ai Gărzii Naționale, arată Le Figaro, citat de Rador.

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunțat marți, 5 iulie, restabilirea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină și a războiului din Ucraina. „Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limitele. În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a explicat el presei.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei țări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari profesioniști și voluntari din Garda Națională, care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend. Țara cu mai puțin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați în serviciu activ și membri ai Gărzii Naționale, sprijiniți de 1.500 de soldați NATO.

Potrivit lui Artis Pabriks, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar bărbații, va fi reintrodus în 2023. Gatis Priede, membru al Gărzii Naționale, a salutat decizia, „cea mai bună veste”, despre care a spus că ar fi trebuit luată în momentul anexării Crimeii de către Rusia, în 2014. „Este lucrul corect de făcut: să antrenăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru forța generală a NATO, care încă lipsește foarte mult în regiunea nordului Europei și a Mării Baltice”, a declarat el pentru AFP.

Ministrul leton al Apărării a anunțat și un proiect de construire a unei baze militare în apropierea orașului Jekabpils (sud-est), care să fie mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază Adazi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Același lucru ar trebui sa-l facă si Romania, ca suntem cu rușii aici aproape si sunt „puși pe treaba”.