G4Media.ro

Legiunea de Onoare a lui Gérard Depardieu, actorul francez acuzat de delicte…

Foto: Ministerul culturii al Franței/Wikipedia

Legiunea de Onoare a lui Gérard Depardieu, actorul francez acuzat de delicte sexuale: va fi inițiată o procedură disciplinară

Ministra culturii a Franței, Rima Abdul Malak, a anunțat că va fi inițiată o procedură disciplinară împotriva actorului Gérard Depardieu. Făcând deja obiectul a două plângeri pentru viol și agresiune sexuală, imaginile dezvăluite de un reportaj „Complément d’enquête” la începutul lunii decembrie îl arată pe acesta făcând numeroase remarci misogine și jignitoare la adresa femeilor, relatează France 24.

„Legiunea de Onoare este acordată unui om, unui artist, unei atitudini și unor valori. Așa se face că am vorbit cu marele cancelar al Legiunii de Onoare, generalul Lecointre: un consiliu al Legiunii de Onoare se va reuni și va iniția o procedură disciplinară pentru a decide dacă această Legiune de Onoare trebuie sau nu suspendată sau retrasă cu totul. Va fi la latitudinea lor să decidă”, a declarat Rima Abdul Malak în cadrul emisiunii „C à vous” de pe France 5.

Gérard Depardieu a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către președintele Jacques Chirac în 1996.

Creată de împăratul Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea, această distincție recompensează civilii și militarii pentru acțiunile și serviciile aduse Franței. Numeroși artiști au fost distinși cu această distincție.

Pentru cetățenii francezi, codul Legiunii de Onoare stipulează că „un comportament contrar onoarei” poate duce la o mustrare, la suspendare sau la excluderea din ordin.

În cazul străinilor, este prevăzută o singură măsură, cea a „retragerii”. Aceasta face obiectul unui decret semnat de președintele Republicii, Marele Maestru al ordinului. În 2017, de exemplu, Emmanuel Macron a inițiat această procedură de descalificare împotriva lui Harvey Weinstein, acuzat de agresiune sexuală și viol. Producătorul american fusese făcut cavaler al Legiunii de Onoare de către Nicolas Sarkozy în martie 2012.

„Evident, Gérard Depardieu va putea să aducă dovezi contrarii în timpul acestei proceduri, dar înțeleg că se poate face acest lucru. Este important să se deschidă această chestiune”, a subliniat ministra Rima Abdul Malak, care refuză totuși să se angajeze în orice formă de „cultură de anulare” în ceea ce privește filmele în care apare actorul francez în vârstă de 74 de ani.

„Cred că ar trebui să continuăm să vedem filmele în care a jucat Gérard Depardieu, nu vom înceta să ne uităm la filmele lui. Pe de altă parte, nu cred că cineva vrea astăzi să organizeze o seară de omagiere sau de celebrare pentru Gérard Depardieu. Nu vom elimina filmele sale din patrimoniul nostru, deloc!” a mai spus ea.

Aflată într-o deplasare la Moissac (Tarn-et-Garonne) mai devreme în cursul zilei împreună cu purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, ministra declarase că comentariile și atitudinea actorului în timpul unei călătorii în Coreea de Nord în 2018 sunt „o rușine pentru Franța”.

În aceste imagini dezvăluite de un reportaj din „Complément d’enquête” difuzat pe France 2 la începutul lunii decembrie, monstrul sacru al cinematografiei franceze își multiplică comentariile misogine și jignitoare atunci când se adresează femeilor, fără a cruța o fetiță de remarcile sale obscene.

„În acest reportaj, atitudinea lui se vrea o glumă, o provocare, dar (este) de fapt destul de lipsită de respect, nedemnă și o rușine pentru Franța”, a adăugat ea, „dezgustată”.

Gérard Depardieu face obiectul unei anchete din 2020 pentru viol, în urma unei plângeri depuse de o actriță, Charlotte Arnould.

Concomitent cu difuzarea emisiunii „Complément d’enquête”, o a doua plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă de actrița Hélène Darras, pentru fapte a priori prescrise, care datează din 2007, pe un platou de filmare.

Actorul neagă acuzațiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu-i bai Ii da cracanel alta plus o lada de vodka