G4Media.ro

Legile salarizării și pensiilor se schimbă. Ep. 2: Pensiile. Recalculări pentru toți…

Legile salarizării și pensiilor se schimbă. Ep. 2: Pensiile. Recalculări pentru toți beneficiarii, femeia va lucra la fel de mult ca bărbatul / Turcan: „Există diferențe mari de gen”

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, condus (încă) de liberala Raluca Turcan, cumpără consultanță pentru schimbarea legilor salarizării și pensiilor. Procedura din SICAP și modificările ce vor fi aduse modului de acordare a salariilor au fost detaliate aici, în episodul 1 al analizei. Continuăm cu episodul 2, unde detaliem cum se va schimba pensia în România.

În primul rând, așa cum spune ministrul Raluca Turcan, schimbarea legii pensiilor este asumată în fața UE, prin PNRR. Trebuie făcută, pentru că cea actuală este nedreaptă.

„Merită accentuat faptul că reforma sistemului public de pensii și reforma salarizării in sistemul bugetar sunt obiective de țară asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar cheltuielile pentru expertiza tehnică și profesională sunt cheltuieli decontabile prin PNRR. Așa cum știți, ambele sisteme, și cel al salarizării, și cel de pensii, se confruntă cu multiple probleme din cauza nedreptăților din legislația actuala, ceea ce le transformă în sisteme mai degrabă neunitare și profund inechitabile”, potrivit oficialului.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Stati linistiti ca nu va fi asa.Actualul guvern va pleca si PNL nu se va intoarce repede.

  • E O LEGE DOAR PENTRU populatia generala!

   CASTELE SE PENSIONEAZA CU PENSII SPECIALE LA 40 DE ANI ! APOI SUNT REANGAJATI SI DEVIN CUMULARZI !

 2. La teorie toti suntem buni!
  Dar, dacă abia de acum încolo urmează consultantele și eventual proiectele de legi, ce au făcut până acum în 2 ani guvernele liberale, Ministerul Muncii și Comitetul ăla Interministerial faimos creat tocmai pentru analize si propuneri de politici publice?!!!!
  Eu sper că nu pune cineva botul la noile minciuni labarale privind marile reforme pe care le vor face orin consultante cu bani din PNRR!
  Va fi, din două, doar una:
  Ori se vor cheltui banii pe consultanță degeaba, ceea ce mă și aștept, pentru că decizia politică va fi cu totul alta, ca de obicei, ori nu vor veni banii din PNRR din diverse cauze (lipsă guverne cu puteri depline, alianțe politice care îi put UE, deteriorarea și mai gravă a statului de drept, instabilitate politică generată de suspendarea Președintelui, etc) și canci consultanțe!

  • Adevărata reforma Raluca se va face când veți luat toate veniturile lunare in calcul și veți face o medie cu care se va lucra pensia fiecăruia !Nu când veți face din pix valoarea unui punct și nici când faceți alocări de puncte după nu știu ce formule bizare…Principiul este al contributivității și când ai contribuit puțin e normal sa fie pensia mica ! Deasemenea e important și rolul in societate și studiile,etc.Nu ca cei cu doua clase care au cărat cadouri,porci și damigene pe la șefi sau patroni sa le mărească salariul in ultimele luni și sa ajungă astfel să aibă pensie un șofer de parlamentar cat un profesor universitar,cat un inginer de la privat sau cat un pilot militar !

 3. INTREBARE: Pensiile speciale vor disparea!?
  De cate ori era intrebat, zombie ne trimitea la „noua” Lege a pensiilor la care „lucreaza” Ministerul Muncii!
  Mai lucreaza sau asteapta anul 2221?!

  DIGI 24, 18.02.2021: „Florin Cîțu: Pensiile speciale vor DISPAREA odată cu REFORMA pensiilor bazată pe Contributivitate. Cu pensiile militare e o altă discuție.
  Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată DUPA ce se va face REFORMA sistemului de pensii, când TOATE pensiile se vor acorda pe bază de Contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

  „Eu cred că vom REZOLVA problema pensiilor speciale atunci CAND vom implementa rRforma pensiilor, bazată pe Contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi24.

  „Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu. Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a explicat Cîţu.
  Întrebat de mai multe ori CAND vor dispărea Pensiile speciale, Florin Cîţu a dat același răspuns de fiecare dată: „Ele vor DISPAREA cu REFORMA Sistemului de pensii în care vom trece TOATE pensiile pe contributivitate”.
  TOATE?!
  Nici o speranta, tineti minte!!

 4. Un lucru e sigur.Consultanta o sa fie plătită generos ,fără nici un rezultat.Vezi studiile de fezabilitate.

 5. Cica nu e corect ca barbatii au pensii mai mari, chiar daca lucreaza mai multi ani:)))
  Solutia? Facem pensia mai mare la femei, le ridicam varsta de pensionare la 65 de ani, dar la barbati o facem 70=)))))))
  E mult mai corect asa (pentru unele)=)).
  Corect ar fi sa se introduca pentru tineret optiunea de a renunta la contributia de pensii si la „beneficiul” pensiei de stat. Eu as fi primul care ar opta pentru asa ceva. Mai multi bani la mine in buzunar m-ar ajuta sa investesc singur in fonduri mutuale si actiuni (ceea ce fac deja pt ca nu vreau sa ma bazez pe stat) care imi vor sustine nivelul de trai la batranete.
  Asa ineptii speram sa nu citesc, dar nu ma mira.

  • 10% din polulatie are IQ-ul sub 83 si pe respectivii nu-i poti lasa sa se descurce singuri, chiar libertarian fiind, pentru ca pur si simplu nu sunt in stare – nu intrleg nici cum functioneaza statul, daramite bursa!

   Sigur ca ar trebui recunoscuta problema asta si facut ceva doar pentru ei, caci trebuie sa le respecti si lor demnitatea si nu-i poti lasa sa moara pur si simplu, dar ideea e ca nu e chiar asa de simplu si nu merge dintr-o miscare.

   Dar in linii geneale, ai dreptate.

 6. Din Tara Lui papura voda —Ca unii sa primeasca pensii nemuncite (speciale) trebuie ca ceilalti sa fie jumuliti bine (pensii de sub 1500 lei). Acum cat timp vor mai putea fi platite si pensiile astea mici asa cum sunt e o alta intrebare…

 7. Legea actuala a pensiilor publice e foarte buna .
  Tatal meu a muncit 41 de ani ( consemnati in cartea de munca ) si a decedat inainte de implinirea virstei de penbsionare stabilita de ,, purtatorii de grija ” ai tarii . Contributiile sale la pensie au disparut in neant …. Neantul tilharirii bugetului national ….
  Pensia publica trebuie sa aibe un nivel minim ( de exemplu 1000 lei ) . Trebuie sa o primeasca orice om care dovedeste ca a avut rezidenta in Romania cel putin 25 de ani . Diferenta de venit dupa retragerea din activitatea profesionala trebuie sa o suporte feicare cetatean care isi face singur investitii pe parcursul desfasurarii activitatii profesionale . Iar de ,, iesit la pensie ” fiecare trebuie sa decida la ce virsta face asta . Nu stabilita de tilharii guvernanti . Stabilirea prin lege a ,, virstei de pensionare ” este forma legala de tinere a unui om bun de munca in latul contributiilor la bugetele publice .

 8. Științific și întâmplător ne naștem ,….,științific și întâmplător murim. Exista alta categorie?,…,pensii speciale?,…,poate au uitat că s-au născut și nu au fost creați. Oameni buni-nebuni, voi nu ați fost copii?.

 9. Cu voi niciodata,nu realizez nimic numai vorbe minciuna minciuna minciuna minciuna vorbest dar nu realizati nimic!!!