G4Media.ro

Legea privind data alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptată de Senat: Amendamentul…

Legea privind data alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptată de Senat: Amendamentul USR cu votul vreme de două zile a fost respins / Amendament PSD admis: Partidele vor putea folosi subvențiile în campanie, lucru interzis în prezent de lege

Plenul Senatului a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din această toamnă, document care urmează să fie înaintat Camerei Deputaților, care este forul decizional.

S-au înregistrat 81 de voturi „pentru”, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat de Senat, data alegerilor locale din acest an a fost stabilită pentru ziua de 27 septembrie.

Inițiativa a fost discutată anterior în Comisia juridică, unde a fost respins amendamentul USR ca votarea să se deruleze vreme de două zile.

În schimb, a fost admis un amendament depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.

De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD și PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere – precum PMP sau Pro România – să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

Comisia juridică a luat în discuţie marţi şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.

„A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile – sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (…) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (…) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ”, a susţinut senatoarea USR.

Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen „maniera de lucru”, prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.

Iniţiatorul propunerii legislative, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.

„Sigur că anul acesta este o situaţie specială, în care a trebuit să prelungim mandatele autorităţilor locale. (…) Avem două proiecte legislative, şi unul are raport de admitere şi celălalt de respingere, aşa cum scrie Regulamentul Senatului. Din punct de vedere procedural, Comisia juridică a luat decizia cea mai bună. (…) Haideţi să fim responsabili”, a spus senatorul.

El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare. „Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens”, a arătat Cseke Attila.

Propunerea legislativă, iniţiată de UDMR, a avut în vedere contextul epidemiologic existent şi posibil, precum şi necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forţelor politice parlamentare cu privire la data la care să se desfăşoară scrutinul.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. USR si-a mai luat-o in bot odata cu aberatia de vot de 2 zile.

  • Te agiți degeaba pesedistule.
   Oricum lumea va iesi masiv la vot si o sa v-o dam la buci de o sa plecati si cu rozeta spartă si cracanati.

  • Comentariu de aplaudac de galerie PSD. Hahaiala de mahala „uite ce si-a luat-o tocilaru’ „.
   Un vot pe 2 zile ar fi contrabalansat pierderile de timp cauzate de protocoalele anti-contagiune care vor trebui implementate . Pun pariu ca ai aplaudat ca foca la referendumul CPF care s-a tinut 2 zile cu prag 30% doar pentru ca asa a vrut muschiu’ lu’ Dragnea.

  • Ne va ajunge si doar o zi ca sa curatam mucegaiul rosu, fii pe pace, pelican cu bile la gat. Are dreptate Mircea, pentru telurile pesediste s-ar fi aprobat zile de votare fara numar , cum va place voua sa auziti. Doamne ce sila imi provocati….

  • Aberatia de vot de doua zile?
   Ii transmiti observatia asta si tovarasului Dragnea, cel cu votul pe doua zile pe familia traditionala intre un mosulet de 60 de anisori si-o parasuta de 25?

  • @Batlane:
   Cand punea PSD 3 zile de vot nu era aberatie ?

 2. din categoria: borbasii fac absolut orice pentru a ingradi accesul cetatenilor la vot. Bonus: voturile se pot cumpara cu bani publici.

 3. 06.12.2020…”R” day…

 4. Cu toate tertripurile lor mizerabile e timpul ca acest partid plin de trantori si de ipocriti PSD sa paraseasca scena politica,sau macar sa sufere o infrangere categorica,suntem scarbiti pana la cer de toti nesimtitii si pitecantropii astia !

 5. Mă întreb cum de nu a fost permis doar ciumei roșii și acoliților săi să folosească subvenția în campania electorală, să se fi precizat expres acest lucru. Cum să se permită votul în două zile, doar aceste lepre ciumiste au făcut tot timpul tot ce a fost posibil să-i blocheze pe oameni să voteze, nici într-un caz să-i ajute. Cu cât vin mai mulți la vot, cu atât șansele de a deveni irelevanți sunt mai mari.

 6. Niste alegeri care se vor desfasura greoi, din cauza protocoalelor anti-imbolnavire, vor avantaja PSD. Vor fi multi care nu vor apuca sa voteze, mai ales cei care se urnesc greu, se duc seara. Pentru mizeria aia CPF s-a putut si 2 zile, si cu prag de 30% si tot au facut kktu praf. Asa sa le iasa si acum 🙂

  • Corect.
   Daca nu se va putea vot prin corespondenta, si cum cazurile de COVID de inmultesc din nou….va fi o toamna interesanta.
   Sa speram ca tinerii nu se mai „pisa pe el de vot” si anul asta.

 7. Super!!! Fac campanie cu banii noștri că să ne fure banii noștri.
  Votați o revoluție să- I trimitem în pușcărie.
  Votați necunoscuți.

 8. Javre ordinare, Amendament PSD: „Partidele vor putea folosi subvențiile în campanie, lucru interzis în prezent de lege”, dar faca-se voia PSD in tot si-n toate!
  PSDul ala care REFUZA sa faca PUBLICE Cheltuielile detaliate ale Subventiei primite de la AEP, desi exista o Decizie DEFINITIVA a Instantei din Mai 2020:
  6 Mai 2020: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a Cheltuit Banii din Subvenții.
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a CASTIGAT Definitiv procesul cu PSD, în Dosarul deschis după ce partidul a REFUZAT să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, Situația detaliată a Cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din Subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Au trecut 2 LUNI si PSD refuza sa faca PUBLICE Cheltuielile detaliate din BANII primiti ca Subventie!
  Escrocilor!!
  Pentru Anul 2020, PSD ar urma sa primesca cu titlu de Subventie peste 85 Milioane Lei, adica PESTE 17,5 Milioane Euro!!!
  PSD a primit aproape 97 milioane lei în 2018 ca Subventie!
  În total, pe anul 2019, PSD a încasat cu titlu de subvenție 96,84 milioane lei!
  Nimeni nu stie ce face PSD cu acesti BANI, e SECRET!

 9. PSD are nevoie de bani pentru a cumpăra voturi cu doi mici, o bere și o sticla de ulei de la electoratul pe care acum îl încurajează sa nu poarte masca… Cred că erau cheltuielile prea mari și așa s-au gândit sa le mai reducă, expunând-i la infectare cu Covid. Acum, dacă pot folosi și subvenția de la stat pentru campanie, poate vor oferi măști cu sigla PSD!

 10. Când au avut interes, nenorociții de psd-iști au organizat referendumul timp de 2 sau 3 zile. Acum speră să fie tot ei aleși. Or să piardă cu brio.

 11. Eu tot nu cred ca alegerile locale se vor tine anul acesta! Parlamentul PSD nu este avantajat cu desfășurarea alegerilor în ordinea existenta acum și de aceea cred ca va face joc de glezne iar pe dedesubt va monta Avocatul Diavolilor sa atace la CCR legi de genul ăsta care conțin în mod voit și prevederi neconstituționale.
  Și asa, „din cauza CCR”, care nu se va încadra în timp cu deciziile, se vor prelungi din nou mandatele primarilor pana după alegerile parlamentare!

 12. Mariajul curvelor n-a murit!
  E vorba de cele 2 curve PSD și UDMR.

 13. trăiască politica subvenționată 🙂 trăiască propaganda platită din subvenții 🙂 …au scăpat de acele dezbateri publice și de factură 🙂 relax, ăștia trăiesc visul …monologuri / zero întrebări /popcorn & cola 🙂