G4Media.ro

Le Monde: Problema trimiterii de tancuri în Ucraina: Aliații Kievului se tem…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Le Monde: Problema trimiterii de tancuri în Ucraina: Aliații Kievului se tem să fie catalogați de Rusia drept „cobeligeranți”. Când o țară este considerată parte din război?

După ce a dat undă verde pentru trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, Olaf Scholz și-a dublat explicațiile pentru a-și justifica decizia, luată după câteva luni de amânare. „Facem ceea ce este necesar și posibil pentru a sprijini Ucraina, dar în același timp împiedicăm o escaladare a conflictului spre un război între Rusia și NATO”, a declarat cancelarul german pentru Bundestag, miercuri, 25 ianuarie, relatează Le Monde, citată de Rador.

Ambasadorul Rusiei la Berlin a indicat imediat o „decizie extrem de periculoasă”, dezvăluind dorința de „escaladare permanentă” a Germaniei și a aliaților Kievului. Joi dimineață, Kremlinul a denunțat la rândul său „implicarea directă” a Occidentului în conflict.

Dubla preocupare a cancelarului – de a sprijini Ucraina și de a evita un conflict direct cu Rusia – este emblematică pentru linia pe care occidentalii au încercat să nu o încalce încă de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an.

Înarmarea Ucrainei cu tancuri are ca scop, în primul rând, să ajute Kievul să reziste dacă Rusia lansează noi atacuri după o posibilă mobilizare suplimentară în următoarele săptămâni. Este vorba și de a ajuta Kievul să recâștige cât mai mult teritoriu pierdut, în speranța încă îndepărtată de a alunga armata rusă din țară sau, cel puțin, de a se afla într-o poziție de forță în ipoteza unei negocieri.

Iarna nu a înghețat complet linia frontului și ucrainenii se tem, la fel ca și aliații lor, de o nouă ofensivă rusă înainte de sfârșitul iernii sau în primăvară. Nici Vladimir Putin, nici Volodimir Zelenski nu vor să audă de o încetare a focului. O astfel de perspectivă ar fi o recunoaștere a eșecului pentru președintele rus, care a cerut o predare totală din partea Ucrainei după lansarea „operațiunii sale speciale”. Pentru liderul ucrainean, o încetare a ostilităților ar fi în avantajul agresorului rus, care și-ar consolida câștigurile teritoriale, privând în același timp Ucraina de posibilitatea de a-și continua contraofensivele în Donbas sau chiar în Crimeea.

„Negocierile sunt văzute în ambele tabere ca un mijloc de pregătire pentru următoarea lovitură”, observă Thomas Gomart, directorul Institutului Francez de Relații Internaționale, pentru a avertiza împotriva oricărei accelerări în acest proces. O modalitate de a răspunde celor care, la fel ca fostul deputat pentru Paris Pierre Lellouche, consideră că a venit timpul unei „ieșiri din criză” negociate, pentru a evita o spirală și mai mortală, chiar o confruntare nucleară.

Chiar și Emmanuel Macron și Olaf Scholz, care au făcut totul timp de unsprezece luni pentru a menține deschis un canal de comunicare cu șeful Kremlinului, au înțeles că negocierile pe care le cer atunci când ucrainenii vor fi pregătiți pentru asta nu ar trebui să fie la ordinea zilei și că urgența este acum să-și întărească sprijinul militar pentru Kiev, fără a intra în război cu Rusia.

În acest context, sprijinul militar occidental constituie un act de cobeligeranță? Potrivit specialiștilor, niciun text legal nu definește exact unde începe cobeligeranța. Mai multe convenții, precum Carta Națiunilor Unite din 1945 sau Convențiile de la Geneva din 1949, precizează anumite elemente, dar „niciunul dintre aceste corpusuri nu oferă un răspuns definitiv”, estimează cercetătorul în dreptul conflictelor armate Julia Grignon, într-un notă publicată în mai 2022 de Institutul de Cercetări Strategice al Înaltei Școli de Studii Militare.

„Acțiunea de a finanța, de a dota o țară prin furnizarea de armament, de exemplu, a informării sau antrenării unor forțe armate altele decât propriile sale trupe (…) nu este de natură să permită considerarea unui stat drept „parte la un conflict armat” internațional și, prin urmare, „cobeligerant” în sensul dreptului conflictului armat”, crede ea, contrar declarațiilor ruse.

„Nu există cobeligerantă până când nu trimitem trupe în uniformă să lupte în Ucraina, ceea ce nu vom face. Cobeligeranța este un argument al rușilor”, spune Bruno Tertrais, director adjunct al Fundației pentru Cercetare Strategică. „Rusia poartă război împotriva Ucrainei din 2014, conflictul a intrat într-o altă dimensiune în 2022 și inventează un război cu „Occidentul colectiv”, așa cum spune Putin”, crede Thomas Gomart. „NATO, însă, nu i-a declarat război și oferă ajutor militar pentru a ajuta Ucraina pentru a se apăra”.

Elysée a repetat miercuri: contrar a ceea ce susține Moscova, livrarea tancurilor de luptă către Ucraina „nu este escaladare”, deoarece Kievul le folosește doar pentru a-și elibera teritoriile. Pentru a se asigura de acest lucru, aliații impun ucrainenilor un „cadru de angajare” foarte strict pentru materialele furnizate, chiar dacă este vorba de informații clasificate. Potrivit unei surse franceze, Parisul a cerut – printre alte condiții – ca niciunul dintre tancurile sale ușoare AMX-10 RC, pe care Emmanuel Macron a anunțat pe 4 ianuarie că le va livra, să nu fie folosit pe teritoriul Rusiei.

Din acest motiv, aliații occidentali ai Kievului refuză să furnizeze anumite echipamente militare. De luni de zile, ucrainenii cer Statelor Unite să le livreze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte rusești departe de front. Denumite ATACMS (Army Tactical Missile System), aceste proiectile ghidate au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, de aproape patru ori mai mare decât cea a celor mai puternice rachete pe care le au la dispoziție în acest moment ucrainenii. „Americanii cred că există un risc prea mare ca ucrainenii să le folosească pentru a lovi ținte adânc în teritoriul Rusiei”, explică o sursă militară în justificarea refuzului Washingtonului.

Aceeași reținere se aplică aeronavelor de luptă, cel puțin pentru moment. Nerăbdător să-și susțină operațiunile la sol, dar și să impună aeronavelor rusești o formă de „zonă interzisă” deasupra Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri occidentalilor să-i livreze avioane F-16, avioane de luptă americane mai vechi, dar relativ ușor de manevrat de către piloți obișnuiți cu avioanele de origine sovietică.

Washingtonul, ca și alte capitale europene, refuză să facă acest lucru, temându-se că avioanele ar duce războiul la un nou nivel. Această reținere, la fel ca cea avansată o vreme pentru tancurile grele, nu va putea, totuși, să dureze. „În decembrie [2022] am avut o dezbatere despre apărarea sol-aer. În ianuarie am discutat despre tancurile de luptă. În februarie vom discuta despre avioane de luptă”, prezice anturajul ministrului francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

 1. Asa si ? Sa incerce sa faca ceva

 2. Dacă trimiteți avioane de lupta băgați NATO în război și orice se poate întâmpla. Mulțumim, chiar aveam nevoie de un război cu rusii.

  • Rusia zice că e spețoperație, nu război. Deci veți fi spețopexterminați în Ucraina.

  • Pai dacă îi lași să ajungă la granița vor începe război împotriva ta după ce-si revin! Ai 2 posibilități : să duci războiul acum, când rușii il pierd, sau dacă lasi Ucraina singură să-l duci după ce-și refac resursele!
   Dacă Rusia nu stă in granițele ei avem nevoie de un război cu Rusia, ai dreptate! 😐

  • Ai dreptate orice se poate intampla,dar varianta cea mai probabila este sa dispara regimul terorist de la Kremlin,iar rusii sa experimenteze pentru prima data in istoria lor democratia.
   Daca Rusia ocupa Ucraina in schimb,va initia un razboi mondial avand chiar sanse de a-l castiga dupa ce va instala arme nucleare in Ucraina si Belarus,va avea resurse de furat si vandut din cele doua tari,si inca vreo 70 de milioane de sclavi pe care sa-i foloseasca pe post de carne de tun.Asadar acum e momentul,cu cat mai distrusa va iesi Rusia din acest conflict,cu atat mai mult timp va sta cu botul pe labe,va vinde resurse mai ieftine(preturile chinezilor sunt furt pe fata) si in general isi va vedea de saraciile mujice intre granitele sale recunoscute.

  • si daca suntem in razboi cu federatia rusa, ce?! spre deosebire de 1941 acum avem 100% ajutorul american de partea noastra, cel putin pana in 2024! deci spre deosebire de bunicii nostri care nu au reusit, acum avem sansa maxima sa invingem federatia rusa!

  • Noto nu se gindeste ca rusia poate rade kievul de pe harta si atunci ce vor face ucraineni cu tancurile

  • Rusia tot încearcă să distrugă Kievul și tot eșuează.

 3. Păi aș zice că aliații Rusiei sunt mai cu ouă decât cei ai Ucrainei! Iranienii nu s-au temut că vor fi catalogați co-beligeranti, chinezii si nord coreenii la fel! 😐
  Ce atâta umblat ca cu oul cu Rusia, nu există alternativă!!! Dacă nu trimit ORICE armă este nevoie, inclusiv cea nucleară in Ucraina, nu va fi pace si peste 2 ani Rusia pornește spre Letonia sau România sau Polonia. Si apoi spre Germania! Ce este de neînțeles aici?
  Dacă Rusia crede că sunt co-beligeranti să atace! Până una alta Rusia trebuie să eșueze in Ucraina. Altfel, UE nu mai există !!!! Mai bine co-beligeranti decât gubernii!!!! Ce este neclar???😐😐😐

  • Rușii sunt vai mama lor, atacă cu mașini de spălat și se chinuie sa ocupe niste cătune din Donbas.

   Rușii ajung la Berlin dacă nu le dam azovienilor arme nucleare.

   Ambele idei exista simultan în capul trotinetistului.

  • Nu mai inghititi momeala ucrainenilor si americanilor precum rusia va ataca europa,pina acum de ce nu a atacato??????,ucraina trebuia sa ramina neutra si nu se ajungea la razboi si o tara distrusa cu mii de victime din cauza unui presedinte care vrea in ue

  • Care plm e treaba rușilor dacă Ucraina vrea în UE?

 4. Trebuie sa ajutam Ucraina!

 5. Asa si? Ce pot face l rusii? Sa invadeze Europa dupa ce cuceresc Ucraina? Momentan sunt la 200 km de Rusia incercand sa cucereasca un sat de 6 luni, in fata ucrainienilor inarmati cu niste vechituri donate de Nato.
  Putin a pierdut din martie 2022,cand nu a reusit sa schimbe regimul de la Kiev,sa puna o marioneta ca Lukasenko. Atunci ar fi fost probleme pentru Europa pentru ca Putin ar fi avut stocul de munitie si armata intacta ,plus armata Ucrainei si Belarusului la dispozitie .
  E aceiasi situatie ca atunci cand Hitler a invadat Franta,daca Franta ar fi luptat,ar fi primit ajutor si nu s-ar fi ajuns la conflictul mondial.In schimb Franta s-a predat fara sa traga,Hitler s-a pus stapan pe tot armamentu sil flota franceza si stim cu totii ce a iesit.Nebunii trebuie opriti inainte sa aiba prea mult teritoriu si armata la dispozitie.

 6. Tot echipamentul militar occidental trimis in Ucraina va fi spart ca nucile.

 7. Trebui ajutată Ucraina cât mai mult, dar atenție trebui ca depozitele Nato și tarilor partenere Nato sa fie în stocuri masive, pentru un eventual conflict Nato-Rusia.
  Rusia nu va fi oprită decât atunci când v-a fi slăbită la maxim, mentalitatea Rușilor este numai despre Război și cuceriri, aduceți-vă aminte de Republica Moldova-Trasnistria, Georgia-Abhazia, Osetia, Ucraina-2014 Crimeea.
  Exact ce spunea și Antonescu in al 2lea Război mondial, Rusia va vrea sa se extindă întotdeauna, ea poate fi oprita numai atunci când va fi slăbită pentru cel puțin 50 de ani

 8. 1. regimul teror!st Putin nu are cum sa pretinda ca furnizorii sunt considerati „parte din razboi” altfel isi neaga propria minciuna: conform regimului teror!st Putin nu este razboi,
  si 2. sa fi cobeligeranti intr-o actiune impotriva unui stat teror!st este o onoare!

 9. Rupti-n fund si cu buzunarele peticite, insa toti luptatori de soi, dai intr-unul tipa doi.
  Romanii. Tari in gura si critica. In rest, absolut nimic.

 10. Atunci cand Rusia (Putin) va considera ca-i tin curelele nu va avea nevoie sa caute definitii autorizate pentru „cobeligeranta”.
  Astea sunt discutii sterile ca acelea despre sexul ingerilor (acum ar fi genul) in timp ce tunurile turcesti zdrobeau zidurile la Constantinopole.

 11. rusia trebuia pusa cu botul pe labe inca din 2014, cand a ocupat crimeea. atunci trebuia scoasa din onu, din osce, din sistemul bancar swift si trebuia sa ii blocheze toate rezervele valutare.
  pana acum aveam deja circuite alternative pentru petrol si gaze, iar in 2022, cand au atacat ucraina, occidentul trebuia sa trimita imediat tancuri si avioane, elicoptele, mlrs-uri si sute de vagoane de munitie.
  pana in vara se incheia razboiul, iar acum urmaream stiri cu putin la proces la haga.

 12. Trimiteti tancurile, socialistilor si nu va mai c..ti pe voi! Cui ii mai pasa ce crede Kremlinul. Santaj emotional cu telenovele.

  • Ei trimit ceea ce pot. Tu insa, din Romania ta, vociferare mare si cam ce a trimis ROmania? Nimic, asa ca ciocul mic.