G4Media.ro

Laura Vicol: Proiectul de lege care introduce în Codul penal incitarea la…

Sursa Foto: Facebook/ Laura Vicol

Laura Vicol: Proiectul de lege care introduce în Codul penal incitarea la violență, ură și discriminare transpune o Decizie-cadru a Comisiei Europene/ Incitarea la ură pe motiv de apartenență politică nu este amendamentul meu, așa a venit din Senat

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, social-democrata Laura Vicol, a precizat, marţi, că proiectul de lege care introduce în Codul penal incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, pune în acord cu legislaţia românească o Decizie-cadru a Comisiei Europene.

„De ieri am văzut că s-a rostogolit în toată presa o informaţie falsă şi din păcate a fost preluată de oameni serioşi, de ziare serioase. (…) Această iniţiativă legislativă a ajuns pe rolul Parlamentului în februarie anul trecut, când din guvern făcea parte şi USR. Este o iniţiativă aşadar din partea Guvernului în care s-a solicitat transpunerea unei Decizii-cadru. (…) Aşadar, Comisia Europeană a solicitat, printr-o adresă, transpunerea unei Decizii-cadru în legislaţia românească. Guvernul din care făcea parte şi USR a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului, iniţiativa legislativă a trecut în mai de plenul Parlamentului, domnul preşedinte Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională şi a câştigat, legea s-a întors în Parlament, a fost adoptată de către Senat şi ulterior a ajuns la noi, în Comisia juridică din Camera Deputaţilor”, a declarat Laura Vicol, la Parlament.

Potrivit acesteia, amendamentul „de care s-a făcut vorbire în mod greşit legat de numele său este un amendament adoptat la Senat şi promulgat în această lege”.

„În amendamentul respectiv din Senat se afla o expresie care, din punctul meu de vedere, era neconstituţională, pentru că era impredictibil. Se lăsa un cadru larg unor interpretări lăsate liberului arbitru prin care omul putea să fie sancţionat pentru ceva ce poate nu a gândit, prin acea expresie, pe care eu am considerat, cu riscul de a fi întoarsă această lege din nou, la CCR, că cetăţeanul român nu este protejat, că se lasă un loc liber interpretărilor care ar putea prejudicia libertatea presei în primul rând – prin acea expresie. Şi am eliminat-o din amendament. Ce aţi văzut – numele meu trecut în amendament – nu a făcut altceva decât să scoată o expresie dintr-un amendament deja adoptat. Nu este amendamentul lui Laura Vicol, nu este un amendament pe care eu l-am propus, nu este un amendament pe care eu l-am introdus, dimpotrivă”, a precizat preşedintele Comisiei juridice.

Laura Vicol a subliniat că tot ceea ce se menţionează în amendament face parte din această Directivă-cadru solicitată de Comisia Europeană în vederea transpunerii în legislaţia românească.

„Intram în procedură de infrigement dacă nu respectam exact textul Directivei-cadru. Am încercat să facem deja acest lucru, fiind în opoziţie, anul trecut, când a ajuns legea pe masa Parlamentului, însă atâta vreme cât preşedintele României a câştigat la CCR, vom respecta deciziile Curţii Constituţionale şi ceea ce solicită Comisia Europeană, în calitate de membru UE. Am fost obligaţi practic să transpunem această Decizie-cadru în legislaţia românească. Până la urma urmă, cred că trebuie să ne respectăm toţi între noi, să respectăm libertatea presei, dar trebuie să fim în egală măsură atenţi şi la tot ceea ce spunem”, a adăugat Laura Vicol.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în proiect.

Proiectul transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citește și

PSD: USR minte în încercarea de a se delimita de propriul său amendament privind incriminarea instigării la ură pe criteriul apartenenței politice

BREAKING Parlamentul, acuzat că a incriminat delictul de opinie. Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

44 comentarii

 1. Asta e foooaaarteee pricepută la interlopi, și sus și jos…

  • Avocata infractorilor pesediști, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase !
   Atitudine tipică a mafioților pesediști .

  • Instigare la ura pe motiv de apartenenta politica. La puscarie cu voi.

  • @Gogu multa mumu mai postacule mai!

  • 🙂 Si ai cui ai vrea sa fie? e specializata pe penal. Murea de foame daca era de divorturi ca nu se mai marita iar Bahmuteanca. Sincer, o admir. E avocat. De succes. Nu are doctorat. Daca ii contestam profesionalismul, contestam profesionalismul procurorilor impotriva carora a pledat si a judecatorilor in fata carora a pledat. Vedeti ….acelasi cerc vicios. Dar macar arata si vorbeste mai bine decat Tudorel. Si e mai cinstita (dpdv moral, legal toti avocatii sunt cinstiti). Nu stiu, daca sunt nu au fost publice, daca a reprezentat un politician. Pentru ca a reprezentat infractori BRAVO, asta e ideea de avocat. Cu cat mai mare infractiunea cu atat mai mare onorariul. Ca infractorii donau la PSD…de ce nu ii cauta nimeni- pe psd, pnl,usr…….? IRS (anaf din USA( a inventat „urmareste banii”. si au picat multi.

  • țeapă interpoli

  • Stelian Ion i-a cărat servieta lui Mazăre …

  • Dormeau adânc sicriele de plumb,
   Și flori de plumb și funerar veștmânt –
   Stam singur în cavou… și era vânt…
   Și scârțâiau coroanele de plumb.

   Dormea întors amorul meu de plumb
   Pe flori de plumb, și-am început să-l strig –
   Stam singur lângă mort… și era frig…
   Și-i atârnau aripile de plumb.

 2. „… și eu n-am avut nimic împotrivă”!!!
  A venit de la Senat ca și când ar fi venit de la Dumnezeu! Dumnezeii mamelor voastre!

  • Nici măcar familia Măgureanu nu o mai putut sa suporte un asemenea specimen. E marfā expirată, nu stiu cum de a reuşit să se recupereze.

 3. ce treaba are ma bolsevismul cu practica avocateasca ? nevinovat pana la proba contrarie proletari din lumea intreaga, au scumpit astia hartia din ce va mai faceti cornete sa scuipati seminte ?

 4. Daca va simtiti discriminati dati o fuga la ambasada Rusiei sa va plangeti ca sunt de-ai vostri, cu Stalin si Beria in suflet si apucaturi!

 5. Inițial era de vina USR, ba nu de fapt e UE, dar stai sa vezi că de fapt cineva din Senat l-a propus. Doamna asta e chiar penibilă.

 6. N-a cerut nimeni de la UE să folosim o lege ca unealtă politică. Asta a fost ideea PSD-ului.

 7. Ceee? Deci nu e amendamentul USR, cum tocmai zicea PSD-ul, e de la Comisia Europeana?
  Ce e cu oamenii ăștia, sunt în mafia USL împreună și nu vorbesc, nu se potrivesc la minciuni?

 8. Mie îmi place că de fiecare dată când o dau în bară, e imediat vina UE, ei săracii doar au transpus o directivă…așa, mai cu zel, ca la GDPR, dar au transpus-o marii europeni socialiști de caviar.

 9. Esti o coarda penala , f¥t¥ta pana in maduva spinarii .
  Luatear tzâganii pe carici .

 10. O p-r-ostituata.

 11. Ceea ce infractorii din parlament numesc incitare la ura pe criterii politice, alții considera patriotism, iar DNA ul ar trebui sa ii trateze ca pe o organizatie mafiota!

 12. Într-o țară civilizată ‘doamna’ avocat stătea intr-o vitrină îmbrăcată sumar😁😁😁

 13. interlopii pzd-pnl nici macar nu s-au hotarat pe cine sa arunce vina.
  ciolacu zice ca de vine e USR, e legea lor.
  madam interlop zice ca europa le-a impus asta.
  asa ca madam a venit si a facut prastie legea.
  =)))))))))))))
  din categoria „ne amendeaza europa cu 80 de milioane euro, daca nu dam ordonanta 13”.

 14. IOHANIS TRADATORUL A 6.5 MILIOANE VOTURI e mandru de PeeeeeSeeeDeeeee .. a infrant statul de drept

 15. ISTORIA SE REPETA!!!

  In 2018 gasca PSD + PNL au adus modificari Codului de procedura civila pe fondul unei decizii CCR. Dupa ce modificarile au obtinut avizul Consiliului Legislativ, aceeasi comisie au facut o modificare la art. 483 prin care a scos recursul in litigiile in materia protectiei consumatorilor. Practic din 3 instante cate erau inainte de parcurs se limitau acum la 2, niciodata un consumator prejudiciat de banca, operator de telefonie, etc., nu mai ajugea in recurs la ICCJ. Legea a fost votata si este aplicata astazi, desi nu are avizul Consiliului Legislativ pe aceasta modificare cu consumatorii.

  In 2022 se repeta aceeasi figura, au de facut o modificare conform unei directive europene, insa acelasi tandem a strecurat un amendament in plus. Presedintele daca promulga mizeria asta singura sansa este la CCR pe motiv ca nu s-a luat avizul Consiliului Legislativ.

 16. Mafiotii PSD-PNL-UDMR aplica din directivele UE doar ce le convine lor personal si doar la misto, dupa ureche.
  Directiva UE cu confiscarea extinsa a averilor dobandite ilegal (inclusiv a averilor ilicite ascunse pe numele rudelor) au dat-o de gard, iar asta cu incitarea la violenta au schimonosit-o dupa chipul si asemanarea lor, de a iesit o porcarie.
  Si mai sunt si alte directive UE ignorate sau tratate la misto…

 17. Oricine cu jumatate de nuron in capatână poate urmari pe sit-ul parlamentului traseul oricarei legi sau proiect de lege . Modificarea articolului de lege pt care va acuzati unii pe altii , trimisa la rexaminare in parlament ,a avut loc in comisiile reunite ale senatului pe data de 17.11.2021 :Comisia juridică, denumiri, disciplină, imunităţi şi validări şi Comisia pentru constituţionalitate.
  https://www.senat.ro/legis/PDF/2021/21L033RC.PDF
  https://www.senat.ro/legis/PDF/2021/21L033SX.PDF

  • tu esti madam vicol?
   ne pui sa citim legea corecta adoptata in senat in noiembrie 2021.
   pana aici toate bune. 🙂
   acum da-ne link si cum a fost facuta prastie legea ieri prin amendamente pe sestache in camera deputatilor de pzd pnl prin madam vicol, cea decizionala.
   aceiasi tehnica pe furis ca la sectia speciala anul trecut.
   stelian ion prin guvern trimite proiectul corect de desfiintare siij in parlament.
   iar in parlament pzd-pnl prin proxy-ul udmr vine cu amendamente toxice si fac praf proiectul.

  • @Dulapul de la cotroceni
   Ce destept esti ! Citeste naibii anexa de la primul link pe care l-am postat si vei vedea ca amendamentul a fost facut in cele 2 comisii asa cum am specificat ( prima coloana articolul initial , a doua coloana articolul modificat ) . Daca tot vrem sa stim cine vrea sa ne limiteze drepturile pe care le-am castigat in dec.1989 , macar sa descoperim de la cine a pornit totul iar asta nu-i absolva pe cei care au votat proiectul fara sa corecteze forma finala in Camera Deputatilor . P.S A uitat cineva cum a fost suspendat Aktual 24 la solicitarea lui Vasile Dâncu ? Politicienilor actuali si nu numai le plac doar banii romanilor nu si criticile lor .

 18. Pocnitoarea interlopilor, pusă de Mafie(!), nu zice că extinderea cu amendamentul respectiv e de sorginte Ciuma Roșie! Încă o dată își arata originile pzd-ul cu marfă de la Kremlin !

 19. de 30 de ani aceleasi scenarii cu alti actori, dar tot aceeasi , de pacaleala

  – guvernarile sunt rasturnate periodic ca sa nu se poata face nimic indiferent cat de puternica e guvenarea / majoritatea parlamentara (1-2 ani cam)
  – se da apoi vina pe greaua mostenire, pe ceilalti , in cazul de fata USR, cateodata pe UE ….
  – legile sunt bune/decente pana isi baga USL/PSD/PNL/UDMR coada si vin cu amendatemente, virgule, si apoi dau vina pe cei care le propun
  – intre timp mai trec niste legi-dedicatie pe repede inainte, niste sinecuri, niste mariri de salarii la bugetari, niste sinecuri, niste rotiri de functii

  dupa aia votantul naiv de PSD/PNL se mira cum nu se schimba nimic in tara asta

 20. Simpla ta prezentă în frunte Comisiei Juridice din Parlament este o incitare la violență ,ura și discriminare (dragă) Laura .

 21. Si pana la urma cine a adaugat amendamentul? Cred ca se poate verifica totusi.

 22. rasismul si xenofobia despre care se aminteste la sfarsitul articolului ( fraza despre decizia JAI) se refera la discriminarea pe criterii de rasa sau a strainilor, care criterii sunt insa altceva decat opiniile sau apartenenta politica, etnia, religia, lgbt, genul, originea sociala, averea si celelalte. Situatia devine oarecum hilara, de ex, in cazul genului: ar trebui ca barbatii sa poata sa conduca organizatiile de femei ale partidelor sau sa poata concura pt rolurile de balerine, femeile sa poata deveni preoti ….

 23. “…nu este amendamentul meu”!! Poate ca asa este, dar esti Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Chiar nu puteai face nimic?? Din punctul meu de vedere: LASA-NE CU ABURELELE ASTEA.

 24. Ce urmează, încă o porcărie pe modelul ”Gazeta”?
  Trebuie să acționăm mai subtil, discret şi inteligent. Cum face tov. lt.col.Putin, măcelarul din Kiev.

 25. Un exemplu de cum lupta Câțu cu PSD .

 26. Să ințelegem ,că după legea asta o, să îi bage la pușcarie pe toți cetățeni cu origini evreești care incită la ură impotriva Legionarilor „Arhanghelului Mihail”.
  Pe domni ăia de la institutul Wisel ,ii trimite la pușcărie?

 27. PSD=#ciumarosie nu se dezminte ! Au fost , sunt și vor fi impostori , incompetenți , analfabeți funcționali și nu în ultimul rând HOȚI !!! Nu le-au păsat niciodată de cetățeni !

 28. relax 🙂 astia stiu doar izvoarele dreptului d partid & justitia marionetelor …

 29. ” – Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!”

  Interlop Marian Bejan, 2020

 30. Postacii sar in sus că poate legea se aplică și online ? Ei își lasă dejecțiile in spațiu virtual ca nu vad wc-ul de fum.