G4Media.ro

Lansare eşuată a unui satelit militar nord-coreean

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Lansare eşuată a unui satelit militar nord-coreean

Coreea de Nord a anunţat luni că o încercare a sa de lansare a unui satelit militar de recunoaştere s-a sfârşit cu un eşec după ce noul model de motor de rachetă dezvoltat pentru această lansare a explodat în zbor, transmite Reuters conform Agerpres.

Phenianul comunicase mai devreme că va încerca să lanseze până pe 4 iunie un satelit, care ar fi al doilea satelit de spionaj nord-coreean plasat pe orbită. Coreea de Nord a plasat cu succes pe orbită un prim satelit de acest fel în noiembrie anul trecut. Au urmat apoi, până la finele anului 2023, două lansări eşuate, iar acum încă un eşec.

„Lansarea noii rachete purtătoare a satelitului a eşuat după ce a explodat în aer în prima etapă a zborului”, a explicat pentru presa de stat de la Phenian directorul general adjunct al Administraţiei naţionale de tehnologie aerospaţială din Coreea de Nord.

Analizele preliminare sugerează drept cauză funcţionarea defectuoasă a noului motor de rachetă cu combustibil lichid folosit în această lansare, dar sunt investigate şi alte posibile ipoteze, a adăugat acelaşi responsabil nord-coreean.

Puţin mai devreme, oficiali din Coreea de Sud şi Japonia au anunţat că lansarea satelitului nord-coreean părea să fi eşuat, după ce resturi ale rachetei explodate au fost găsite în apa Mării Galbene.

Postul public japonez NHK a difuzat şi imagini în care se observă un punct portocaliu ridicându-se în noapte către cer şi apoi explodând deasupra Mării Galbene într-o zonă din apropierea graniţei dintre China şi Coreea de Nord.

„Astfel de lansări sunt o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o preocupare majoră pentru siguranţa populaţiei noastre”, a reacţionat şeful secretariatului guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iar se pregătește tunul pentru a fi “recompensat” conducătorul proiectului.