G4Media.ro

Laburiştii îi cer lui Liz Truss să nu accepte indemnizaţia la care…

Foto: Pexels

Laburiştii îi cer lui Liz Truss să nu accepte indemnizaţia la care ar avea dreptul pentru poziţia de premier. Ea a stat doar 45 de zile în funcție

Liderul Partidului Laburist, în opoziţie, Sir Keir Starmer, i-a cerut lui Liz Truss să nu pretindă o indemnizaţie de până la 115.000 de lire sterline pe an la care ar avea dreptul după demisia din funcţia de prim-ministru, notează BBC, citată de News.ro..

Liz Truss şi-a anunţat joi demisia, după doar 45 de zile în funcţie.

Ea va putea acum să solicite indemnizaţia pentru costuri publice (PDCA), stabilită în prezent la 115.000 de lire sterline, la care au dreptul toţi foştii premieri.

Dar liderul laburist a spus că „nu şi-a câştigat dreptul” la indemnizaţie.

Foştii premieri pot recurge la PDCA pentru orice costuri care apar ca urmare a îndatoririlor publice.

„Nu ar trebui să accepte acest drept. După 44 de zile, nu şi-a câştigat dreptul la acel drept, ar trebui să-l refuze”, a spus Kerr.

Indemnizația a fost introdusă pentru a-i ajuta pe foştii premieri încă activi în viaţa publică, plăţile fiind efectuate doar pentru a acoperi costul real al continuării îndeplinirii sarcinilor publice.

Costurile sunt o rambursare a cheltuielilor suportate pentru birou şi secretariat „care decurg din poziţia lor specială în viaţa publică” – de exemplu, costuri de birou, salarii pentru personalul care îi ajută în munca lor în viaţa publică sau deplasări la evenimente în care se află în calitate de fost prim-ministru.

Toţi foştii premieri sunt eligibili să recurgă la PDCA. John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron şi Theresa May au solicitat cu toţii alocaţia după ce au părăsit funcţia. Nu se ştie încă dacă Boris Johnson a solicitat alocaţia, deoarece cele mai recente declarații financiare nu au fost încă publicate.

Foştii premieri nu au solicitat întotdeauna suma integrală şi nu este plătită automat, aşa că trebuie să furnizeze chitanţe.

Atât Major, cât şi Blair au solicitat întreaga sumă pentru 2020-2021, Brown a pretins 114.712 lire sterline, Cameron a pretins 113.423 lire sterline şi May a cerut 57.382 lire sterline.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La cat s-a stresat săraca in funcția asta care i-a depășit cu mult competentele eu zic ca merita îndemnizația respectiva.

  2. Fără pensii speciale pe tot globul! Poate se taie și la noi pensiile speciale ale ziariștilor și scriitorilor! Sau de astea nu vorbim că alea sunt bune? Șora e mare rezistenta dar ridică lunar pensie specială!!!

  3. Opozitia nu vrea. Ea vrea. Englezii se fac iar de ras.