G4Media.ro

Kremlinul a intensificat loviturile și operațiunile de dezinformare împotriva Harkovului, cu scopul…

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Kremlinul a intensificat loviturile și operațiunile de dezinformare împotriva Harkovului, cu scopul de a provoca panică în rândul locuitorilor  (ISW)

Rusia a intensificat loviturile și operațiunile de dezinformare împotriva ucrainenilor din orașul Harkov în încercarea de a determina locuitorii să părăsească orașul, provocând astfel un exod de milioane de oameni spre interiorul țării, afirmă analiștii de la prestigiosul think-tank american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), transmite cotidianul ucrainean Pravda.

Rușii profită de capacitățile limitate ale apărării aeriene ucrainene și de tensiunile crescute din Ucraina și încearcă să acționeze înainte de sosirea asistenței militare din partea Statelor Unite.

De asemenea, Kremlinului profită de preocupările legate de o potențială viitoare ofensivă a Rusiei împotriva Harkovului pentru a lansa o operațiune de informare coordonată cu scopul de a crea panică în rândul ucrainenilor.

ISW estimează că probabilitatea unei ofensive terestre rusești de succes asupra Harkovului este foarte scăzută dacă Ucraina primește rapid asistență militară din partea Statelor Unite.

Oficialii ucraineni au discutat anterior despre posibilitatea ca trupele rusești să lanseze o operațiune terestră împotriva Harkovului în cursul acestei veri.

Cu toate acestea, analiștii ISW estimează că rușii nu vor avea forțele necesare pentru a captura orașul cât timp armata ucraineană este aprovizionată corespunzător.

Principalele constatări ISW pentru 22 aprilie:

  • Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informativă coordonată pentru a distruge Harkov, pentru a convinge ucrainenii să fugă și pentru a strămuta în interiorul țării milioane de ucraineni înaintea unei posibile viitoare ofensive rusești împotriva orașului sau a altor regiuni din Ucraina.
  • Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului exploatează preocupările legate de o viitoare ofensivă rusă împotriva Harkovului pentru a lansa o operațiune coordonată de informare menită probabil să semene panică în rândul ucrainenilor. ISW estimează că probabilitatea unei ofensive terestre rusești de succes asupra Harkovului este foarte scăzută dacă Ucraina primește rapid asistență militară reînnoită din partea Statelor Unite.
  • Rusia își intensifică operațiunile de atac și de informare împotriva ucrainenilor din Harkov pentru a profita de capacitățile limitate de apărare aeriană ucrainene și de creșterea tensiunilor din Ucraina în perioada relativ scurtă de timp înainte ca ajutorul militar american să ajungă în zonele din linia întâi.
  • Trupele rusești par să vizeze o pătrundere amplă în profunzimea pozițiilor ucrainene la nord-vest de Avdiivka (regiunea Donețk), dar capacitatea lor de a face acest lucru va fi probabil atenuată de sosirea ajutorului american și a altor ajutoare occidentale pe linia frontului.
  • La 22 aprilie, The Wall Street Journal (WSJ) a relatat că Finlanda ia măsuri concrete pentru a se proteja de operațiunile rusești hibride și de crizele de migrație create de Rusia la granița ruso-finlandeză.
  • Kremlinul pare să pună accentul pe relația sa cu Azerbaidjanul, minimalizând deteriorarea relațiilor ruso-armeene după ce Rusia nu a reușit să împiedice Armenia să piardă Nagorno-Karabah în septembrie 2023.
  • Trupele rusești au avansat în apropiere de Ceasov Iar, Avdiivka și Donețk, precum și în zona de frontieră a regiunilor Donețk și Zaporojie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...