G4Media.ro

Kremlin: Bulgaria se află printre țările „neprietenoase” și va trebui să plătească…

sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Kremlin: Bulgaria se află printre țările „neprietenoase” și va trebui să plătească gazele rusești în ruble: „A făcut paşi ostili în direcţia noastră” / Moscova caută o soluţie ca Serbia să nu fie afectată

Kremlinul a reafirmat joi că ţările ”neprietenoase” faţă de Moscova, în rândul cărora a inclus şi Bulgaria, vor trebui să plătească în ruble gazele naturale livrate de Rusia, dar a promis în acelaşi timp că va ţine cont de preocupările manifestate de Serbia în această chestiune şi va căuta o soluţie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Prin urmare, va trebui să plătească (gazele naturale) în ruble. Dar aceasta nu se aplică în cazul Serbiei. Este o problemă pe care o vom rezolva”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa cotidiană de presă.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic declarase anterior că, deşi solicitarea Rusiei privind plata gazelor în ruble nu este adresată şi Serbiei, ea va crea probleme ţării sale întrucât gazele importate trec prin Bulgaria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ”ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

Decizia este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări ”neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Germania, Austria şi Polonia au răspuns că nu vor da curs solicitării Moscovei. Acestea se numără însă printre statele UE cele mai dependente de gazele ruseşti şi prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistări a livrărilor.

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. S-a trezit Sotea să se ia de cel mai slab și jigărit! Buey Viktor Orbán, Ungaria e prima care urmează să ia o porție de „amiciție“ rusească!

 2. Sirbilor or sa le dea pe nasturi.Da’ ce te faci ca trece conducta pe la bulgari?

 3. De Ungaria nimic vezi ca si ei au o baza militara americana acum sau pe aia nu o vezi.

  • Nimic de Polonia care se pisha pe ei la fiecare declarație,nimic de SUA ,de Japonia… Bulgaria și poate Andora sunt cele mai neprietenoase tari in acest moment când rușii și-au consumat mare parte din rachetele cu raza medie și lunga să producă moloz ,daca bravii lor osteni rupți de foame nu se pot apropia de orașele ucrainiene.

 4. Bulgaria a făcut pași imenși spre o dezvoltare democratica și în lupta anticorupție. Este un guvern tânăr cu tineri absolvenți de u iversitati celebre. I se spune și guvernul Harvard! Trec pe lângă noi ca hipersonucele alea! Noi cu diplome false și mulți incompetenți! Ne mai remorcheaza ăștia sa ne scoată din mocirla pentru ca au nevoie strategica dar pana când?

 5. Tulai Doamne cat hăndel ingurgitezi!!

 6. Măi frate, rușii ăștia chiar nu se întreabă de ce nimeni nu-i vrea? Se amăgesc cu China care profită de prostia lor și-o să-i cumpere pe nimic.

 7. Kremlinul mai bine ar face o lista cu țările prietenoase ,sa faca economie la cuvinte. Ei săracii vor pune in capul listei China care e pe cale să-i transforme pe mujici in sclavii lor,dar poate stăpânii de sclavi sunt „prietenoși”,cu toate că istoria spune altceva.

 8. Lool, toti umblam dupa ruble. Ai halucinatii. 🤣🤣🤣

 9. Daaaa,e bătaie mare pe ruble,unele țări plătesc chiar și un euro pe kg de ruble. Nu mai pune botu’,vor vinde gaze și hidrocarburi pe ulei și morcovi numai sa nu moara de foame, dar cel mai probabil pe yuani ,care transformați în euro vor însemna maxim 400 la mia de metrii cubi.

 10. Umbla dupa ruble ca sa-si faca joint-uri din ele.

 11. Eu fac ceva in baie cu rublele…just sayin’

 12. Păi ei să dea gaze in continuare și le dăm noi banii. Pe 15.

 13. Pai și eu vreai ruble ,bancnote sunt mai ieftine decât hârtia igienica!