G4Media.ro

Kovesi, în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi,…

Sursa foto: Twitter / European Public Prosecutor’s Office (EPPO)

Kovesi, în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical” / „EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE”

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a participat, la Lviv, la conferința United4Justice, unde a participat și la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În discursul rostit la reuniune, șefa EPPO a spus că se află în Ucraina pentru a lua poziție împotriva „noului avatar al răului radical” și a susținut că Parchetul European trebuie să primească și competența de a verifica respectarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Este un privilegiu să mă aflu astăzi aici; un privilegiu la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”, a afirmat Codruța Kovesi în discurs.

Ea a amintit că că, în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei Uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politică externă, financiară și economică.

„Această ultimă încercare de a preveni prăbușirea iminentă a Franței sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că «ambele națiuni, și chiar și cetățenii lor individuali, încă mai credeau în adâncul sufletului lor că pot scăpa și supraviețui singure, prin propriile eforturi separate».

Astăzi, suntem din nou martori la o tentativă de dominație, punând lumea în pericol de moarte. Suntem noi mai înțelepți decât predecesorii noștri?

Peste ani, istoria va analiza fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să îl ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoții noștri vor învăța, de asemenea, despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care noi ne-am îndeplinit responsabilitățile.

În zilele următoare, colegi mult mai calificați vor expune ororile agresiunii rusești. Veți discuta despre cum să îi tragem la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Doar acest fapt ne duce cu gândul la cele mai întunecate ore ale istoriei europene”, a subliniat Kovesi.

Șefa EPPO a adăugat că acesta este motivul pentru care a vrut să fie prezentă la conferința din Ucraina.

„Nu doar pentru că viețile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi, ceilalți, să trăim în pace. Nu doar pentru că, dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că adevăratul obiectiv al agresorilor nu este câștigarea teritorială, ci împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene. Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”, a afirmat Codruța Kovesi.

Ea a menționat că Parchetul European poate ajuta autoritățile ucrainene în cadrul investigațiilor privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE.

„Așa cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupția este trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Mențineți încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați.

Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta.

Acționăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informații decât noi și, în comparație cu metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi.

Suntem cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE în ceea ce privește criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forță a puterii sale economice colective și a sistemelor sale de justiție penală asupra celor care contribuie la evaziunea de sancțiuni.

Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să îl inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie.

EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririi penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război.

Sper că veți înțelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar.

Iată de ce, în calitate de prim procuror-șef european, am încredere în instituțiile Uniunii Europene pentru a lua poziție față de inițiativa franco-germană de a extinde sfera de competență a EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit și ar trebui să facem acest lucru”, a afirmat Kovesi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Bravo.
  Așa e corect.
  Lumea e plină de femei curajoase iar Kövesi e una dintre ele.

 2. Bravo Kövesi, mereu la înălțimea provocării momentului. Un exemplu de leadership, ca de obicei.

 3. Interesant discurs, foarte interesant

 4. Chapeau!

 5. O rara avis ac.Doamnă din RO,la ce troglodiți sunt la butoanele instituțiilor în interior.

 6. LCK 👏👏👏👏👏👏👏…un om cu carcacter nepatat care a scapat cu brio de prigoana mafiei politice romanesti…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️👍👍👍👍👍👍👍👍👍…mafia coruptilor a scos impotriva ei artileria grea…inclusiv fosti ofiteri mosad…da LCK i-a dovedit…😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 7. Jos palaria! D-na Kovesi, nu iasa des in lumina reflectoarelor dar cand o face, o face memorabil! ; cat de curat , si ce mesaj puternic! Sa fie intr-un ceas bun!

 8. D-na Kovesi e cea mai importantă voce a României pe plan internațional ,o femeie deosebită,plină de inițiativă și eleganță diplomatică și dacă va fi sprijinită de forurile europene prin introducerea ca infracțiune în sfera de competențe a EPPO a încălcării interdicțiilor impuse Federației Ruse va da o lovitură decisivă acoliților mascați ai regimului Putin din toată Europa.

 9. Nu am citit niciodata intr-un discurs sau intr-un articol pe tema razboiului din Ucrina, cuvinte atat de potivite, clar izvorate din suflet precum cele rostite de Codruta Kovesi in acest discurs. Si nici argumente atat de convingatoare.
  Ma bucur ca sunt spuse de o romanca.

 10. Pentru cine nu cunoaște, statele care au depus cerere de aderare la UE pot beneficia de consultanță din partea UE în diverse domenii ,inclusiv în materia prevenirii și combaterii corupției ,din partea forurilor comunitare europene ,pentru eliminarea decalajelor în procesul de aderare,sens în care a fost prezentă acolo și doamna Kovesi,în calitate de procuror șef al EPPO,pentru a pune bazele inițierii și dezvoltării acestui proces.