G4Media.ro

Klaus Iohannis, prima reacție după decizia CCR privind revizuirea Constituției: Curtea a…

Klaus Iohannis, prima reacție după decizia CCR privind revizuirea Constituției: Curtea a validat referendumul / Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Palatul Cotroceni, că decizia Curții Constituționale privind amnistia și grațierea corupților nu înseamnă că această măsură nu poate fi luată prin lege, pentru acest lucru fiind însă nevoie de voință politică.

”E datoria partidelor de a găsi forma cea mai potrivită de a transpune în lege voința cetățenilor (…) Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților”, a declarat Iohannis.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare de către UDMR și minoritățile naționale a pactului privind justiția, parafat de celelalte partide, mai puțin PSD și ALDE, pe 13 iunie.

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis:

Pe 13 iunie am semnat, împreună cu liderii a patru partide politice, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul Pro România și Partidul Mișcarea Populară, Acordul politic național pe care l-am inițiat pentru consolidarea parcursului european al României.

Am anunțat atunci că lista semnatarilor rămâne deschisă. Iată că astăzi UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale se alătură acestui proiect care, în egală măsură, este și un angajament pe termen lung pe care clasa politică și-l ia față de cetățeni.

În data de 26 mai, românii au votat pentru respectarea valorilor europene. Într-o democrație consolidată, politicienii responsabili sunt cei care ascultă vocea cetățenilor și acționează în consecință.

Acordul politic pe care l-am propus tuturor partidelor politice imediat după scrutinul din 26 mai răspunde aspirațiilor cetățenilor români: stat de drept, justiție independentă, legiferare transparentă și responsabilă, continuarea luptei anticorupție și integritate în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

După consultările din luna iunie, am lansat tuturor partidelor politice invitația de a fi parte a acestui proiect pentru români.  Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD și ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenilor.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței românilor. Când cetățenii și-au exprimat voința suverană într-un anumit sens, consecința imediată pentru politicianul care trebuie să ia decizii este că trebuie să acționeze în acord cu această voință.

Românii așteaptă cât mai repede ca voința pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai să fie transpusă în măsuri concrete. E nevoie ca răul produs în ultimii doi ani să fie reparat.

Drumul pentru implementarea obiectivelor acestui pact nu este unul ușor și se află abia la început.

În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților.

În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală.

Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie în primul rând de voință politică pentru ca acest lucru să se întâmple.

Acordul politic pe care l-am inițiat devine cu atât mai important și necesar, tocmai pentru că reprezintă acea garanție bazată pe angajamentul și responsabilitatea că oamenii politici înțeleg că trebuie să respecte vocea poporului.

Voința politică a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupți, invalidată la referendum, este cea care a generat amputarea legislației penale și a legilor justiției și de aceea o voință politică pusă în slujba intereselor cetățenilor este cea care poate să transpună în legislație acest referendum.

Voința cetățenilor, exprimată în mod categoric și fără echivoc de 6,4 milioane de români prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectată în mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil.

Curtea Constituțională a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de către societate, să fie unul corect și pe deplin constituțional. Repet, Curtea Constituțională a validat referendumul!

Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație opțiunea cetățenilor.

Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constituției, iar unele soluții au fost declarate neconstituționale.

Opozanții statului de drept și ai justiției independente, care deloc întâmplător sunt și aprigi susținători ai amnistiei și grațierii pentru corupți, au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei Curții Constituționale.

Cele mai multe dintre soluțiile cuprinse în proiectele înaintate către Curte au trecut testul constituțional, așa că își vor urma mai departe cursul firesc.

Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare.

Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților, pentru că ar încălca flagrant voința poporului, exprimată categoric și în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituțională.

Nu trebuie să uităm niciun moment că toate problemele cu care societatea noastră s-a confruntat în ultimii ani izvorăsc din proasta legiferare sau, mai grav, din intenția de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, așa cum a procedat actuala majoritate parlamentară.

De asemenea, o componentă importantă a Acordului Politic Național este și angajamentul de a transpune în legislație măsurile necesare asigurării, atât în țară, cât și în străinătate, a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Așadar, promulg astăzi, acum și aici, legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot fără să mai fie nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor.

Așadar, legea este promulgată!

Modificarea legislației electorale are ca punct de plecare recomandările grupului de lucru creat la nivelul Administrației Prezidenţiale imediat după scrutinul de la sfârșitul lunii mai.

Noua lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență și reprezintă un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii aflați la rând și în secția de votare chiar și după ora 21:00.

Solicit Guvernului, în special Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, Autorității Electorale Permanente și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii și pentru organizarea în bune condiții a votului.

De asemenea, fac apel la parlamentarii români de diaspora, la partidele politice, la asociațiile de români din diaspora, la membrii corpului diplomatic, la societatea civilă, dar şi la mass-media să informeze populaţia cu privire la noile prevederi ale legii.

Autoritățile statului cu atribuţii în domeniu au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, cu bună-credinţă, pentru a se asigura că toți cetățenii români pot vota atât în țară, cât și în străinătate.

Crearea unui cadru legislativ pentru exercitarea în bune condiții a unui drept fundamental, cum este cel la vot, este un prim efect al Acordului Politic. Urmează interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți și stoparea practicii abuzive a emiterii ordonanțelor de urgență. Și acestea sunt doar premisele pentru reconstruirea instituțiilor supuse, din 2016 încoace, unui permanent asalt din partea PSD și ALDE.

Votul din 26 mai ne obligă pe noi, semnatarii acestui acord politic, la responsabilitate.

Indiferent de obstacole, nu avem voie să ne oprim din acest drum decis de cetățeni.

Mă bucur că acestui demers i se alătură astăzi UDMR și Grupul minorităților naționale, pe ai căror reprezentanți îi invit să semneze Acordul.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Parlament:

 • În legislatura aceasta au fost foarte puține momente în care să existe unanimitate în grupul nostru parlamentar. E un grup compus din 18 organizații, fiecare având propriul parcurs. Iată că reprezentantul uneia dintre organizațiile noastre a reușit să obțină printr-un document propus o asemenea unanimitate
 • Unanimitatea e în jurul principiilor din acest pact.
 • M-a surprins plăcut că UDMR gândește aproape la fel ca și noi
 • Problema OUG-urilor – noi am propus restricționarea lor la ultimele două revizuiri ale Constituției
 • Nu mai trebuie să ajungem ca o OUG să repare o altă OUG
 • Noi credem că nu trebuie să ne oprim aici. Va trebui să discutăm despre votul electronic, care să fie direct, secret și universal și care să fie aplicabil tuturor cetățenilor României. Cred că ar asigura o prezență la vot mult mai mare și aflarea instantanee a rezultatelor votului
 • Prin votul electronic ne-am plasa într-un pluton de vârf în UE
 • Cu principiile UE, grupul nostru e de acord, la fel ca și cu parteneriatul trans-atlantic

Kelemen Hunor, președintele UDMR:

 • Pe 11-12 iunie, când președintele Iohannis m-a invitat să semnez acordul, am spus că voi veni. Intenția era de la bun început să semnez acordul, să ne alăturăm demersului. Am spus că avem câteva observații legate de text, dar principiile pot fi asumate de noi
 • Chestiunea OUG-urilor – noi am spus că trebuie un pas mai curajos și să le eliminăm din Constituție
 • Legiferarea trebuie readusă în Parlament, considerăm că nu e nevoie de OUG. Le putem păstra pentru situații excepționale – război, catastrofe naturale
 • Considerăm că dacă se va face amendarea Constituției, trebuie să dispară instituția OUG. Așa creștem credibilitatea Parlamentului. Deseori OUG-urile sunt discutate în Parlament după 3-4 ani
 • Legat de statul de drept și independența justiției – sunt principii asumate de UDMR, dar trebuie să vorbim și de problema securității în regiune, parteneriatul strategic cu SUA – noi le vom susține
 • În 2015, am spus că ar fi nevoie de un pact între majoritate și minoritățile etnice, princ are să stabilim câteva principii și să scoatem din dezbaterile zilnice problema minorităților. Am reînnoit ideea și sunt convins că în viitorul apropiat vom găsi curajul și forța să discutăm aceste aspecte. Vă mulțumesc și sunt convins că pas cu pas, ori prin legi, ori prin amendarea Constituției, ne vom apropia de dorința cetățenilor
Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce sa zici și tu…?

 2. orice lege ar fi propusa in privinta amnistiei si a gratierii, ea va fi neconstitutionala.

 3. Asa cum va tot repet de ceva vreme incoace REFERENDUMUL sau mai bine zis rezultatul referendumului , este o chestiune politica si nu juridica .Juridicul si-a spus cuvintul si referendumul a fost validat . Juridicul nu are de a face a se amesteca in pasii de urmat in aceasta chestiune . Partidele politice sunt obligate si trebuie sa gaseasca modalitatea de punere in practica a vointei populare . Nepunerea in practica a vointei exprimate prin vot direct la referendum , face ca STATUL sa nu mai existe . Esenta existentei unui stat de drept, exact asta spune : VOINTA poporului este suverana . Restul asa cum v-am mai spus sunt doar birfe fara importanta .

 4. Buna dimineata! S-a trezit domn’ presedinte.
  Sunt total de acord cu referendumul, cu ideile promovate de acesta, cu mobilizarea masiva pe care a provocat-o. Detest CCR, dar Iohannis le-a servit aceasta pleasca. Cred ca tradatorul de tara Dorneanu rade in pumni. Chiar nu inteleg ce fel de consilieri are Iohannis? El saracu, e cum e…

  • Zici ca nu s-a exprimat nici acum destul de clar?
   „…Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților, pentru că ar încălca flagrant voința poporului, exprimată categoric și în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituțională”….
   Pentru amnistie si gratiere e nevoie de lege votata in parlament sau de o hotarare a Presedintelui. Numai asa se poate acorda amnistia/gratierea.
   Ambele ar deveni imediat anticonstitutionale daca s-ar referi la corupti, pentru ca s-ar pune contra rferendumului deja validat CONSTITUTIONAL.
   E greu de inteles?

   N-aveti decat sa-l huiduiti aiurea pe Iohannis ca cainii la Luna, dar pentru asta NU, nu ne-a trimis sa votam amboulea. Referendumul are urmari in sensul pe care l-am sperat.
   Eventual, „tradatorul de tara Dorneanu” poate sa-si muste din pumni daca crezi ca e emotionat, dar nu are de ce rade.
   La fel si licheaua de dragnea si toata gasca care se mai afla prin puscarii pentru coruptie sau care-si asteapta sentinte.
   Acum, parlamentul in calitate de avocat al apararii coruptilor, n-are decat sa inventeze legi care sa prezinte coruptia ca act de eroism ca sa nu mai fie incriminata dar nici prea mult timp nu mai are si nici cine stie ce determinare sa se p.se-n contra vantului…

 5. @Inapasevedeinvers, vezi că mai este un referendum validat de CCR, cel cu 300 de parlamentari, ia numără-i să vezi câți sunt.
  Ai grijă cu neuronul ăla, că face un pas înainte și doi invers, înapoi

  • Arcurus!
   Am inca destui neuroni nu te aia grija pentru neuronii mei – e inca inghesuiala, abia-i mai strunesc, poate asta vroiai sa-mi reprosezi!
   Ai vazut vreo legiferare care sa contravina acelui referendum?
   Pana una alta nici impotriva aceluia nu se poate legifera. Poate cel mult sa se supuna unui referendum la modificarea Constitutiei si acest model de Parlament.
   Ceea ce Referendumul a facut, numai Referendumul poate sa desfaca! Amin!

   PS. Sa nu-mi spui ca esti un fan Basescu ca nu te cred!

 6. Arcurus!
  Am inca destui neuroni nu te aia grija pentru neuronii mei – e inca inghesuiala, abia-i mai strunesc, poate asta vroiai sa-mi reprosezi!
  Ai vazut vreo legiferare care sa contravina acelui referendum?
  Pana una alta nici impotriva aceluia nu se poate legifera. Poate cel mult sa se supuna unui referendum la modificarea Constitutiei si acest model de Parlament.
  Ceea ce Referendumul a facut, numai Referendumul poate sa desfaca! Amin!

  PS. Sa nu-mi spui ca esti un fan Basescu ca nu te cred!

 7. Referendumul lui base , ca si harneala de referendum a lui klauSS , sunt consultative , adica o frectie la un picior de lemn .
  Ambele au fost niste manipulari mizerabile , la care unii dintre romani „au pus botul ” .

  • #310
   De la momentul validarii lor hotararile prin referendum popular fie si consultativ, au putere de a bloca orice initiativa legislativa ulterioara care le-ar contrazice, pana cand poporul nu este pus sa-si dea cu parerea din nou.
   Ca sa anulezi efectul lor trebuie sa scrii o noua Constitutie pe care sa o supui votului popular prin alt Referendum. Peste referendumul asta sau celalalt, consultative cum zici, nu se poate legifera.
   Pana una alta: Poporul consultat a fost de acord cu 300 si cu fara gratiere pentru coruptie. Punct.
   Hotararea popurului, de drept, nu are direct putere de lege pentru ca nu poate fi nimeni condamnat pentru nerespectarea ei dar, atat.
   Va trebui sa scrii intr-un proiect pentru o noua Constitutie care e numarul corect si ca orice puscarias poate fi gratiat daca vrea o gasca de la putere, iar apoi, proiectul sa se aprobe printr-un … Referendum.
   Parlamentul desi este vocea poporului, nu poate face nimic altceva

  • #310
   Inca una tare:
   …la care unii dintre romani „au pus botul”.
   Unii, zici? La ambele a fost o participare ce n-a reusit psd de la Duminica Orbului incoace.
   „Unii” e cam multi totusi.
   Cati „au pus botul „la initiativa pentru familia traditionala de tip dragnea? Aaaa …. o multime!!!

 8. #310
  De la momentul validarii lor hotararile prin referendum popular fie si consultativ, au putere de a bloca orice initiativa legislativa ulterioara care le-ar contrazice, pana cand poporul nu este pus sa-si dea cu parerea din nou.
  Ca sa anulezi efectul lor trebuie sa scrii o noua Constitutie pe care sa o supui votului popular prin alt Referendum. Peste referendumul asta sau celalalt, consultative cum zici, nu se poate legifera.
  Pana una alta: Poporul consultat a fost de acord cu 300 si cu fara gratiere pentru coruptie. Punct.
  Hotararea popurului, de drept, nu are direct putere de lege pentru ca nu poate fi nimeni condamnat pentru nerespectarea ei dar, atat.
  Va trebui sa scrii intr-un proiect pentru o noua Constitutie care e numarul corect si ca orice puscarias poate fi gratiat daca vrea o gasca de la putere, iar apoi, proiectul sa se aprobe printr-un … Referendum.
  Parlamentul desi este vocea poporului, nu poate face nimic altceva

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.