G4Media.ro

Klaus Iohannis o anunță pe Viorica Dăncilă de ce i-a respins miniștrii…

Klaus Iohannis o anunță pe Viorica Dăncilă de ce i-a respins miniștrii propuși la Transporturi și Dezvoltare: Nu îndeplinesc condițiile legale / Olguța Vasilescu nu are expertiza necesară

Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis joi, două scrisori prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, în care o anunță oficial de ce îi respinge pe miniștrii de la Dezvoltare și la Transporturi, atât propunerile inițiale – Ilan Laufer, respectiv Olguța Vasilescu -, cât și cele ulterioare – Olguța Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici.

În prima scrisoare, șeful statului explică motivele pentru care i-a respins pe Ilan Laufer și pe Olguța Vasilescu:

 • ”În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.
 • ”În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

”Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective”, precizează Klaus Iohannis.

În cea de-a doua scrisoare, președintele se limitează doar la a spune că propunerile ca Olguța Vasilescu să preia Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pe cel al Transporturilor ”nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”:

 • ”Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

Ce prevăd dispozițiile legale invocate de președintele Klaus Iohannis în respingerea propunerilor de miniștri:

 • Art. 105 din Constituție: (1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.
 • Articolul 2 din legea 90/2001: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.
Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Deci i-a respins si pe primele propuneri si pe urmatoarele.
  Cum e PSD-istilor ca sa se faca abuz de putere si sa se blocheze tot pe baza de chichite de procedura? E placut ? Daca nu e placut opritiva si voi.

 2. Daca nici d-na prim ministru nu cunoadte Constitutia, ce sa asteptam de la ceilalti ?!!!!!!!!!!

 3. Așadar din ăsta-mi ești, dle fost Secretar General al PSD, Cosmin Gușă, te-ai gândit tu că e bine să-l ataci în direct pe Mălin Bot, doar-doar vei reuși și tu să-i intri în grații Dictatorului Mustăcios…!?
  Nicio problemă, tocmai m-am apucat să peticesc cazanul rezervat luptătorilor judoka, care se știe, e făcut din tablă groasă, ca să reziste loviturilor aplicate cu piciorul…

  • ce sport iubeste si practica Vladimir putin ? asa si farsorul cu gusha

  • Bună @d-le,
   Voi trece la noapte pe la…ceainărie, ca să beau un ceai fierbinte, să-mi mai dezmorțesc coarnele după protestul în ger de deseară, de la Ateneu…
   Ce preferi, de coada șoricelului sau de tei?
   Pe cel de tei nu-l prea recomand, se spune că provoacă calmarea excesivă și avem nevoie să ne mai minținem o perioadă …în priză…

 4. Corect Klaus!! Bine ca ai respins-o pe cioanta aia de vasilescu.
  M-am saturat de ciuma olteneasca-bolsevica care ne-au calarit atat amar de vreme (mai tineti minte clanul lui ceasca ?) in tara asta atat nenorocita. Atata timp cat clanurile oltenesti au mana pe butoane, nimic nu se va schimba in tara asta. Aceste filiere trebuie sa dispara !!!!

  Hai Iohannis, santem cu tine !!!

 5. Cei ce la-ti votat pe plavan puteti sa-l pupati in dosul lui mare si puturos cu miros telemea, slana si ceapa rosie si pe urma mai discutam !!!

 6. Acest aservit de iohannis , din functia de inspector parazit era suprexpert in ale primariei , cat despre fonctia de presedinte era si mai calificat .
  iohannis nu este decat un PERVERS si IPOCRIT mai MIZERABIL decat basescu .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.