G4Media.ro

Klaus Iohannis, la summitul NATO: Rusia este definită ca principala amenințare la…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, la summitul NATO: Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, așa cum a cerut România / Pentru prima dată, Marea Neagră este menționată într-un concept strategic al NATO

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la summitul NATO de la Madrid, că România și-a atins toate obiectivele pe care și le-a propus. Pentru prima oară, a spus șeful statului, Marea Neagră este menționată într-un concept strategic al Alianței, iar Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, așa cum a cerut România și cum este prezentată în declarația Summitului București 9.

 

„Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse și rezolvate în sensul solicitat și sperat de noi”, a afirmat Iohannis, care a precizat că a existat o „reconfirmare puternică a importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică”, care este pentru prima dată e menționată într-un concept strategic al NATO.

De asemenea, summitul a reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea aliaților de pe flancul estic iar în prezent atât nordul cât și sudul flancului estic au o structură similară, ceea ce asigură coerența posturii pe întregul flanc, a precizat acesta.

Totodată, s-a decis intensificarea sprijinului pentru partenerii estici, inclusiv pentru Moldova și Georgia.

„Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcute de România”, a subliniat Iohannis, care a adăugat că noul concept strategic al NATO reflectă adecvat situația actuală de securitate.

Președintele a salutat anunțul președintelui Biden referitor la prezența suplimentară în România, care „exprimă încă o dată soliditatea parteneriatului strategic cu SUA”.

„Suplimentarea prezenței americane va avea un rol benefic pentru România și securitatea întregii regiuni” iar grupul de luptă înființat în România poate fi crescut de la nivel de batalion la nivel de brigadă dacă situația de securitate o va impune, a continuat el.

„Securitatea României și a fiecărui român e mai bine asigurată” în urma acestor decizii, a menționat șeful statului, care a precizat că a avut „o scurtă discuție” cu președintele Biden în marja summitului.

Înființarea acestui comandament în România „înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă care va fi condusă de la acest comandament”, a menționat Iohannis, urmând ca detaliile să fie discutate în perioada următoare între diplomați și militari.

„Important este că există această intenție declarată de a suplimenta semnificativ prezența americană în România, de a veni până la nivel de brigadă. Anunțul este foarte, foarte bun pentru noi”, a mai spus el.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. mai frate, da cata putere armata are Romanica EDUCATA-NORMALA de bate cu pumnul in masa si NATO se supune

  2. Cât timp trebuie să mai suportăm gargara asta ieftină!

  3. Matriosca