G4Media.ro

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, la solicitarea…

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, la solicitarea acestuia / Suspendarea exporturilor de grâu ale României, subiect al discuției

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea acestuia, un subiect al discuției fiind suspendarea exporturilor de grâu ale României în afara UE. Cea mai mare cantitate de grâu exportată de România în afara spațiului comunitar mergea în Egipt.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, „a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări”.

Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, reiese dintr-o analiză lantulalimentar.ro, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

Între iulie 2019 – ianuarie 2020, România a vândut în spațiul extracomunitar o cantitate totală de 3.227.000 tone de grâu comun, potrivit datelor Comisiei Europene. Cea mai mare cantitate a fost vândută Egiptului, 759.000 de tone. O cantitate de 500.000 de tone a ajuns pe piața din Iordania. Israelul a cumpărat din România 221.000 de tone de grâu comun. Cantități mai mici, sub 100.000 de tone, au ajuns în Siria, Liban, Vietnam și Turcia.

În 9 aprilie, România a suspendat, prin ordonanță militară, exporturile de cereale în afara spațiului Uniunii Europene.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 23 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea părții egiptene.

Discuția s-a axat pe criza epidemiologică generată de coronavirus și pe modalitățile de cooperare pentru contracararea răspândirii acestuia.

Cei doi șefi de stat au transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în România și în Republica Arabă Egipt, precum și urări de însănătoșire grabnică celor infectați.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Abdel Fattah El-Sisi au discutat despre modalitățile de cooperare pentru soluționarea globală a crizei.

În cadrul convorbirii, a fost subliniată dinamica foarte bună a relațiilor bilaterale, Președintele României amintind vizita oficială a Președintelui Republicii Arabe Egipt de anul trecut, precum și întâlnirea din marja primului Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe (24-25 februarie 2019, Sharm El-Sheikh).

Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul egiptean de sprijinul său pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale, în toate domeniile de interes comun, în special în cel economic, Egiptul reprezentând principalul partener economic al României din Africa și Orientul Mijlociu.

În acest context, a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări.

Foto: Abdel Fattah El-Sisi și Klaus Iohannis / sursa: presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională
  Ca și cu buștenii, resursele pot fi exploatate doar in interesele licuricilor.

 2. Sub mandatul coțofenei tăierile ilegale s-au redus la 0%, ca imediat după sa aflăm că se tăiau ilegal 20 milioane metri cubi pe an, cu peste 100% cantitate legală…

  Deci despre ce vorbim aici?
  Haideți să reamintim accidentele ecologice de deversări de substanțe toxice în râuri din Maramureș și Apuseni. Toate mușamalizate in mandatul coțofenei la Ministerul Mediului.

  O promisiune de-a coțofenei a fost crearea unei taxe de prima înmatriculare 100% legală, deoarece precedentele 4 au fost complet ilegale… N-ai reușit, că era minciuna…

  Deci vorbim de o nulitate morala, un dezastru de om politic, o pervertire a înțelesului de om. Ticăloasă.

 3. Dar nu-i problemă, avem noi cartofi de Egipt puțin stafidiți, dar mere. Poate vor oi sau brânză de oi sau altceva. Zacuscă? O pastramă? Dulceață de ceapă de Austria? Că si ceapă noastră e puțină. Mai bine să apeleze la sparanghelul Germaniei. Îl culeg ai noştri de zor. Capşuni de Spania culese de ai noștri. Merge?

 4. E secetă, așa că mai ușor cu exportul de grâu. Oricum exportul de materii prime este o idioțenie cât casa.