G4Media.ro

Kievul cere corectarea informațiilor false despre Ucraina care apar în manualele școlare…

sursa foto: Portalul Național al Educației Publice, manualul de geografie pentru clasa a VIII-a via Telex.hu

Kievul cere corectarea informațiilor false despre Ucraina care apar în manualele școlare din Ungaria/ Rusia nu a „anexat” Crimeea, așa cum apărea în trecut, subiectul regiunilor Donețk și Luhansk nu mai apar în manual

Ministerul ucrainean de Externe cere corectarea imediată a informațiilor false despre Ucraina apărute în manualele de geografie pentru elevii maghiari de clasa a opta”, a declarat pentru Interfax Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, transmite Hvg.hu, citată de Telex.

Nikolenko a adăugat: marți, diplomații ucraineni aflați în Ungaria au mers la Ministerul ungar de Externe pentru a negocia în legătură cu manualul de geografie, iar în timpul negocierilor s-a stabilit că partea despre Ucraina din manualul de geografie este inacceptabilă, deoarece prezintă fapte distorsionate despre această țară. În timpul întâlnirii, aceștia au cerut ca informațiile false din manual să fie corectate.

Telex a mai relatat anterior că în manualul de geografie al elevilor de clasa a VIII-a partea despre Crimeea, care a fost ocupată de forțele rusești în 2014 și apoi anexată la Rusia printr-un referendum nerecunoscut de comunitatea internațională, este prezentată dintr-un punct de vedere pro-rusesc:

„Majoritatea este de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în peninsula Crimeea aceștia sunt majoritari. Cele două limbi slave de est (rusă, ucraineană) sunt similare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt deseori în dezacord unul cu celălalt. Punctele de vedere diferite au declanșat, de asemenea, un conflict armat pentru peninsula Crimeea.”

Imaginea care însoțește acest text descrie, de asemenea, Ucraina ca fiind dominată de trei mari puteri: America, Uniunea Europeană și Rusia, mai notează sursa citată.

Jurnaliștii Telex.hu amintesc că, înainte de 2018, în manuale exista un text complet diferit, care spunea că „Rusia a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei”. De asemenea, înainte de 2018, regiunile Donețk și Luhansk erau un subiect (pe care noul manual nu îl menționează), referendumul și „luptele care necesită multe victime”, precum și faptul că această „Noua Rusie” nu este recunoscută de ONU sau de Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. cam mult timp liber au baietii, cica ei sunt in razboi cu rusia, si totusi au timp de citit manuale din alte tari ? ceva pute in danemarca

 2. corecteaza eroarea din titlu – „georgrafie”.
  in rest, ilustratia atasata articolului e chiar tare.

 3. Si-au luat extremistii Europei manuale tot de la Putin? Mentin parerea ca ar trebui sa plece inapoi in Asia, de unde au venit, sa isi faca Ungaria Mare in Siberia inconjurati numai de prieteni.

 4. Nu mei, între timp au „eliberat” Crimeea și teritoriile ocupate.

 5. S-a umflat hrisca in gargoli si sta sa explodeze..bai,ultranatuonalistilor vreri certificat de democrati liberali punand pumnul in fata interlocutorului?!?Brute..cu nimic mai buni ca rusii moscoviti Sovini,ultranationalisti,..rusi! mai mici,dar mai rai
  Glorie Romaniei

 6. Gargolii fiibn,evident,haholii..

 7. Orci vs Gargoli! PLANG!!

 8. Citiți cu atenție textul cu probleme și o să-l vedeți ca politicienii din Ucraina au problema cu adevărul. Știm cu totii ca în Ucraina nu trăiesc numai Ucrainieni și multe alte… Apropo știați ca Zelensky are o vila în sudul Italiei care valorează 3.8 lillioana de euro și care a fost închiriat cu 50 000 euro pe luna pentru niște turiști… Rusi?